Flaş sözler: Yabancı konusu istismar ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Flaş sözler: Yabancı konusu istismar ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 17:10

Her amatör kulübün dört yabancı oynatma izni bulunduğunu belirten TFF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Düşmez “Bu hak aslında öğrenciler, yabancı çalışanlar ve çocukları için var” dedi. Düşmez, suistimallerin önüne geçecek formül üzerine çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı


115 yabancı futbolcunun forma giydiği Türkiye’de amatör futbolun 1 numaralı ismi olan TFF Yönetim Kurulu Üyesi, Amatör Kurul Başkanı, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ve İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ali Düşmez, bu konuda önemli açıklamalara imza attı. Düşmez, şahsi olarak amatörde yabancıya karşı olduğunu ve bu hakkın bazı kulüplerce istismar edildiği söyledi.

FIFA ve UEFA’nın telkin ve tavsiyesiyle amatörde yabancı futbolcuya izin verdiklerini belirten Düşmez “Türkiye’de herkesin spor yapmaya hakkı var. Buna ülkemizde okuyan öğrenciler, çalışanlar ve onların çocukları da dahil. Ben de yurt dışında üniversite okurken amatör futbol oynadım. Hal böyleyken, ülkemizdeki bu insanlara amatör futbol oynama şansı tanıma adına, oturma izni olan herkese amatör liglerde oynama izni veriyoruz. Lakin istismar edenler var. Sonuçta kurallar belli, 12 ay oturma izni alan herkese izin vermek durumundayız. İzin almışsa bizim TFF olarak yapacak bir şeyimiz yok” dedi.

Amatörde yabancı oyuncu kriterlerine yenilik getirmeyi düşündüklerini belirten Düşmez şöyle devam etti: “Ben şahsi olarak amatörde yabancıya sıcak bakmıyorum. Yabancı futbolcu kuralıyla ilgili aksaklıkları, istismarları önleyecek formül üzerinde çalışıyorum.”

‘HARÇLIK VERİLEBİLİR’
“Amatör futbol tanım olarak zevk için oynanan bir oyun ancak son dönemde 2. Amatör’de bile oyuncular ücret talep ediyor. Amatördeki para alışverişi hakkındaki görüşleriniz nedir” şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Açıkçası bu paralar hep vardı. Ben 1985’te profesyonelden amatör bir kulübe gittiğimde de büyük bir meblağ aldım mesela. Avrupa’da da amatörde para veriliyor ama nedir, harçlık veriliyor. Türkiye’de biraz abartılmış durumda. Arz-talep meselesi biraz da… Ben büyük paralara karşıyım. Amatör kulüpler yetiştirici olmalı ama artık büyük kulüplerin alt yapıları bile Milli Takım’a oyuncu çıkaramaz hale geldi.”

‘SÖZLEŞME OLMAZ’
Düşmez, “Amatörde para alışverişi bir gerçekken, sürekli karşılıklı mağduriyet olayları yaşanırken, amatöre de sözleşme getirmeyi düşünür müsünüz?” yönündeki sorumuza “Amatör futbolun tanımı belli. Bir oyuncuyu sözleşme ile bağlayamayız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Flaş sözler: Yabancı konusu istismar ediliyor

Haberin Devamı


‘ASKF’LER OLMAZ TFF YAPAMAZ’
Türkiye’de yılda yaklaşık 98 bin amatör futbol müsabakasının oynandığını, oyuncuların lisans işlerinin, maçların programlanmasının büyük bir organizasyon gerektirdiğinin altını çizen Ali Düşmez “TFF’nin sadece 14 bölge müdürlüğü var. İlleri amatör spor kulüpleri federasyonları (ASKF’ler) olmasa TFF tek başına amatör futbolun altından kalkamaz. Biz elimizden geldiğince her yerde olmaya çalışıyoruz. Türkiye’de ilk kez bir TFF Yönetim Kurulu üyesi Türkiye’nin her yerinde maçlara gidiyor, temaslarda bulunuyor. Eskiden amatör futbolun üzerine bu kadar düşülmemiş” dedi.

Düşmez, zaman zaman gündeme gelen “Profesyonel 4. Lig kurulacak” iddialarının gerçeği yansıtmadığını da belirterek “Halihazırda 126 profesyonel kulübümüz var. Dünya standartlarında bu fazla bir rakam. Bununla beraber Bölgesel Amatör Lig’i elden geçirmeyi ve bazı önlemler almayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tesisleşme konusunda dev bir adım atmaya hazırlandıklarını belirten Düşmez, “Her ilde ASKF’ler olarak, arsa sıkıntısı olmayan, saha yapılabilecek yerleri tespit edip topluyoruz. Bunları, stat yapımı için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teslim edeceğiz” dedi.

Flaş sözler: Yabancı konusu istismar ediliyor

‘Amatörde sağlık devrimi yaptık’

Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TASKK arasında imzalanan ‘İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü’ ile amatör maçlarda sağlık personeli konusunu çözdüklerini belirten ve “Bu bile tek başına devrimdir” diyen Düşmez, sosyal güvencesi olmayan ve müsabakada sakatlanan futbolcuların lisansları ile devlet hastanesinde tedavi olabildiklerini belirtti. Transfer ücretlerinde de kulüplere büyük kolaylık sağlandığını kaydeden Ali Düşmez “Mevcut enflasyon koşullarına göre transfer ücretleri bu sezon 1400 TL olmalıyken biz zam yapmadığımız gibi 550 TL’ye düşürdük” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Flaş sözler: Yabancı konusu istismar ediliyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!