Spora adanan bir hayat: Can Bartu kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Spora adanan bir hayat: Can Bartu kimdir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2019 11:00

Türk futbolunun sembol isimleri arasında yer alan Can Bartu, futbol ve basketboldaki başarılarıyla kısa sürede dikkatleri üzerine çekti. Türkiye'deki başarısının ardından İtalyan takımı Fiorentina'nın kanca attığı Can Bartu, 'Sinyor' lakabını aldığı İtalyan taraftarlarının kalbinde taht kurdu. İtalya'daki kariyerini Türkiye'ye dönüp jübilesini yapmak üzere noktalayan Can Bartu, gönlünü adadığı Fenerbahçe formasını son kez 1970 yılında giydi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe'nin efsanevi ismi Can Bartu, futbol ve basketbol kariyeri ile uzun yıllar unutulmayacak başarılara imza attı. İtalya'da top koşturduğu zamanlarda Fiorentina'lı taraftarlarca 'Sinyor' lakabı ile anılan Can Bartu, Türk futbolu için her daim medar-ı iftihar oldu. İşte, kariyeri ve kişiliğiyle unutulmaz isimler arasına adını yazdıran Can Bartu hakkında detaylı bilgiler

Fenerbahçe'de kariyerinin ilk adımlarını atan Can Bartu, her ne kadar futboldaki başarılarıyla bilinse de spora basketbolla başlamıştır. Basketboldaki başarısını milli takımla taçlandıran Can Bartu, Fikret Arıcan'ın yönlendirmesiyle futbol takımındaki yerini almıştır.

31 Ocak 1936 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Can Bartu, 1956-1961 aralığında Fenerbahçe futbol takımında attığı goller ve performansı ile İtalyan takımı Fiorentina'nın dikkatini çekmişti.

Haberin Devamı

1961 yılında Fiorentina'ya transfer olan Can Bartu, daha sonra Venezia ve Lazio kulüplerinin formasını giydi. Can Bartu, kariyerini ise 1967-1970 sezon aralığında Fenerbahçe'de tamamladı.

AYNI GÜNDE BASKETBOL VE FUTBOL MAÇINA ÇIKTI

Fenerbahçe Spor Kulübü tarihine, basketbol ve futbolla beraber yazılan Bartu, millî Türk takımı formasını hem basketbol hem de futbol sporunda giyen ilk ve tek sporcudur. Bartu, aynı gün içinde, Galatasaray'la oynanan basketbol maçında 28 sayı kaydederken, Dolmabahçe'de de futbol maçına çıkmış ve bir gol atmış bir oyuncudur.

Türk spor tarihine futbol ve basketbolda milli formayı giymiş tek sporcu olarak geçen Can Bartu, Mithatpaşa Stadı'nda Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları maçta 2 gol attıktan sonra, Spor ve Sergi Sarayı'nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol maçında 28 sayı kaydetti.

MİLLİ TAKIMDA KALECİLİK DENEYİMİ

1955 - 1961 seneleri arasında Fenerbahçe’de futbol oynayan Bartu, 28 kez millî oldu. 1958’de Türkiye - Romanya maçında, kaleci Turgay Şeren'in sakatlanması üzerine, maçın son yedi dakikasında kaleye geçti ve bu maçta, Türk millî takımı oyuncusunun, kendi kalesine attığı gol sonucu, 1 gol yemiş oldu.

Haberin Devamı

Spora adanan bir hayat: Can Bartu kimdir

FİNAL MAÇI OYNAYAN İLK TÜRK FUTBOLCU

1 Ocak 1961’de Fiorentina - Glasgow Rangers arasında oynanan final maçında forma giyen, Avrupa Kupaları’nda final maçı oynayan, ilk Türk futbolcusu oldu. İtalyan taraftarlar tarafından, "Sinyor Bartu" şeklinde adlandırılan Bartu, Türk futbolunun unutulmazları arasındaki yerini aldı 

BAKMADAN GEÇME!