Siz olsanız ne yapardınız

Güncelleme Tarihi:

Siz olsanız ne yapardınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 01:49

Başta Ertuğrul Özkök olmak üzere Hürriyet yazarları ve FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli ağırlıklı olarak Kamil Abitoğlu’nun maçı devam ettirme kararını haklı buldu...

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin gündemi Süper Final Şampiyonluk Grubu’nda önceki gece oynanan ve Fenerbahçe’nin deplasmanda Trabzonspor’u 3-1 yendiği karşılaşma oldu. Bu önemli maçın skorundan çok, bordo mavili taraftarların çıkardığı olaylar ve Zokora’nın Emre’ye attığı tekme sonrası sarı kartla cezalandırılması öne çıktı. Biz de bu çok konuşulan maçta hakem Abitoğlu’nun yönetimini, karşılaşmayı devam ettirmesi ve hem çıkardığı hem de çıkartmadığı kartları spor yazarları ile FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli’ye sorduk.

Ertuğrul ÖZKÖK
Fener çekilmeli miydi hakeme ceza verilmeli mi

İLK devre pet şişeler Fenerbahçeli futbolcuların üzerine yağarken, sol tarafından ilk ses geldi: “Aykut Hoca, takımı sahadan çek.”
Zokora, Emre Belezoğlu’na o feci tekmeyi attığı an Develi’de sesler iyice yükseldi. “Hoca takımı çek. Çocukları öldürecekler.”
Doğrusu ben de düşünmedim değil.
Ama o atmosferde takım sahadan çekilebilir miydi?
Sanmıyorum. Çok daha kötü şeyler olabilirdi.
Ben çoğu kimsenin aksine, hakemin o maçı kazasız belasız bitirmesinin fevkalade önemli bir şey olduğunu düşünüyorum.
O nedenle samimi olarak hakeme ceza verilmemesi gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Selçuk DERELİ
Zokora ve Emre atılmalıydı maçın devam kararı doğru

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının tatil edilmemesi futbol müsabaka talimatına göre doğruydu. Evet tribünden sahaya atılan yabancı maddeler oldu ve bazıları da futbolculara isabet etti. Yaralanan futbolcu ve can güvenliği nedeniyle bir sıkıntı olsaydı tabii ki maç tatil edilmeliydi. Bu konuda hakemin kararı doğru. Ancak hakemin Zokora’nın Emre’ye atmış olduğu tekme sonrası kırmızı kartını çıkarması gerekirdi. ve Emre’nin hakemin yanında süreklilik arz eden küfründen oyun dışı kalması gerekirdi. Hakemin dünkü performansı çok kötüydü.

Hakan ÜNSAL
Mücadelenin devam etmesinden yanayım

TRABZONSPORLU Didier Zokora’yı kesinlikle kırmızı kartla oyun dışı bırakırdım, bordo mavili takımdan Gustavo Colman’ı ise oyundan atar mıydım bilemiyorum. Ben kesinlikle Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasının devam etmesinden yana olurdum. Ama yaşananlar yüzünden önceki gece hakem Mustafa Kamil Abitoğlu’nun en azından statta anons yaptırması gerekirdi. Önceki gece yaşanan olaylar daha da büyüseydi ve daha farklı bir yere gitseydi, tabii ki karşılaşmayı tatil ederdim.

Haberin Devamı

Kanat ATKAYA
Yaşanan bu süreçte hakemlerde yıprandı

Hakem Mustafa Kamil Abitoğlu’nun Trabzonspor-Fenerbahçe maçının kontrolünü kaybettiği konusunda herhalde tüm Türkiye hem fikirdir. Bu süreçte kulüp yönetimleri, futbolcular, taraftarlar, fedarasyon nasıl yıprandıysa hakemlerde yıprandı. Bu hakemin akıl almaz yönetimini ve kararlarını aklamaz elbette; ama o da neticede bu futbolun bir kulu. Karşılaşmayı tatil etmek için gerekli şartlar yazılı kurallara göre oluştu mu ona bakmak lazım. İşin teknik yönüne de  açıkçası bu kadar hakim değilim. 

İlker YASİN
Kesinlikle maçı devam ettirirdim

Kesinlikle maçı devam ettirirdim. Zokora’nın yapmış olduğu hareketi kırmızı kartla cezalandırırdım. Tribün yapılan hareketin ne anlama geldiğini gayet iyi bilir, hiçbir hakem doğrudan korkmamalı. Hakemin doğru kararları tribünleri daha da dinginleştirecekti. Bu F.Bahçe ya da Trabzon önemli değil. Hakemin adil olmadığını gören bir taraftar kitlesi zaten sistemin de adil olmadığına inanıyorsa; yapacak bir şey yok. Abitoğlu, seyirciye şüphe bırakmayacak adil bir yönetim biçimiyle Trabzon camiasının TFF üzerindeki negatif tavrını bile pozitife çevirebilirdi.

Haberin Devamı

Ferudun NİĞDELİOĞLU
Karşılaşma mutlaka tatil edilmeliydi

ABİTOĞLU’nun yerinde olsam hükmen F.Bahçe’nin galibiyetini karar verirdim ve maçı da tatil ederdim. Çünkü bir maçı tatil etmek için gereken her türlü unsur mevcutken bunu yapamamak büyük bir endişe ile korku gerektirir ve hakem ambianstan ve yaşanması muhtemel olaylardan çekindi ki; o kadar anons yapılmasına rağmen Abitoğlu bu karara alamadı. Ama maalesef ülkemizde cesur insanlar yok. Cesur kararları alacak insanlar hep hakemler olsun istiyoruz. Kısacası saz-söz aynı sanatçılar değişiyor o kadar.

Altan TANRIKULU
Karşılaşma iptal olsa ülkede futbol oynanmaz

Hakemin temel görevi maçın bitirilmesini sağlamaktır. Trabzon-F.Bahçe maçı da bittiğine göre hakemi bu konuda suçlu bulmuyorum. Hakem bitoğlu’nun maç içerisindeki affedilmez tek hatası gözünün önünde Didier Zokora’nın Emre Belözoğlu’na yaptığı hareketi göz yummasıydı. Diğer olaylar yüzünden maç iptal olacak olsa bundan sonra Türkiye’de futbol oynanmaz. Birçok otoritenin görüşüne saygı gösteriyorum ama bu olayları yaşayan sanırım bir tek bendim; o yüzden sanırım onlardan daha farklı düşünceye sahibim.

Haberin Devamı

Bayram AYDIN
Hakem Abitoğlu maçın önüne geçti

Hakem Abitoğlu, maçın önüne geçmiştir. İlk dakikalardan itibaren otoritesini kuramayarak ipin ucunu kaçırdı. Zokora’nın Emre’ye yaptığı harekete gelene kadar sarı kartlarını kullansaydı, maçın hem hakimi hem de hakemi olurdu. O hareket zaten faul değil, dilim başka bir şey demeye varmıyor ama kırmızının da kırmızısı. Bu kadar kolay kartları veremeyen bir hakem zaten maçı da tatil edemezdi. Eğer başka bir hakem olsaydı atılan onca yabancı madde nedeniyle yapılan onca anonstan sonra değişen bir şey olmadığını görünce maçı tatil edebilirdi.

Ömer ÜRÜNDÜL(Sabah)
Abitoğlu cinayet işledi!

MUSTAFA Kamil Abitoğlu hakemlik adına adeta cinayet işledi. Bilhassa ilk yarıdaki olaylar nedeniyle FIFA ve UEFA kurallarına göre mutlak tatil edilmesi gereken maçı korktuğu için devam ettirdi.

Haberin Devamı

Ali AYDIN (Zaman)
Olağanüstü çaba harcadı

Hakem Abitoğlu, iki sezon önce çıkan olaylar sebebiyle D.Bakırspor-Bursaspor maçını tatil etmişti. Önceki akşam Trabzon’da maçı oynatıp bitirmek için olağanüstü çaba
harcadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!