Simon Kuper: Avrupa'da kulüpler zarar ediyor

Güncelleme Tarihi:

Simon Kuper: Avrupada kulüpler zarar ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 18:19

Futbol dünyasında, "Futbol Asla Sadece Futbol Değildir" adlı kitabıyla bilinen gazeteci-yazar Simon Kuper, Avrupa'da kulüplerin büyük ölçüde zararda olduğunu savunarak, "Kazanılmayan paralar futbolculara verildi." dedi. Kuper, 1996-2002 yılları arasında Galatasaray'ı en fazla para harcayan kulüpler arasında gösterdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden "SporİST 2006" Spor Zirvesi ve Fuarı'nda düzenlenen "Oyunun Ötesinde" söyleşisine katılan Simon Kuper, 10 yıl önce Financial Times gazetesinde çalışırken başladığı araşırmasına değinerek, "Futbol takımları hiçbir zaman büyük ticaret şirketleri değildir. Herkes futbol kulüplerinden para kazanmanın mümkün olduğunu düşündü ancak 2006 yılına gelindiğinde hiçbir futbol kulübü büyük paralar kazanılamadığını gördü. Belki Manchester United ve Real Madrid birkaç yıl kar etti. Ama yalnız bu kulüpler" dedi.

Avrupa futbolunda yüzlerce kulübün para kaybedip durduğunu savunan Kuper, oyunculara büyük paralar harcandığını kaydederek, kazanılmayan paraların futbolculara verildiğini savundu.

GALATASARAY EN ÇOK HARCAYANLAR ARASINDA

Futbol kulüplerinin özellikle 1996-2002 yılları arasında büyük harcamalara gittiğini ifade eden Kuper, "Belki bilim dışı görünüyor ama Leeds United, Fiorentina, Lazio, Galatasaray ve Parma, en fazla para harcayan kulüpler oldu bu dönemde. Bol bol harcayıp daha sonra para kazanmanın mümkün olmadığı görüldü futbol piyasasında. Geriye büyük borçlar kaldı. Mesela Türkiye liginde Galatasaray hep olacaktır. Ne kadar para kaybederse kaybetsin popülaritesinden ötürü kurtarılacaktır. Ama artık kulüpler bu harcama dönemini geride bırakt" şeklinde konuştu.

Kuper ayrıca, futbol piyasasını petrol şirketlerinin ve petrolcülerin finanse etmeye başladığına dikkat çekerek, "Paraları olan ama saygınlığı olmayan kişiler bu şekilde saygınlık satın alıyorlar. 5 sene önce Abramovic'i tanıyan var mıydı?" ifalerini kullandı.

Oturumda Kuper ile birlikte Four-Four-Two Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mert Aydın, İddaa-İnteltek Genel Müdürü Ahmet Sezer ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Orhan Saka da yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!