Şen: Carlos artık halkla ilişkiler müdürü oldu

Güncelleme Tarihi:

Şen: Carlos artık halkla ilişkiler müdürü oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2009 13:32

Fenerbahçe Eski Başkanı Ali Şen, maraton.com.tr'de yayınlanan röportajında sarı-lacivertli takımın tecrübeli oyuncusu Roberto Carlos için "Artık o Fenerbahçe'nin halka ilişkiler müdürü oldu" dedi.

Haberin Devamı

"RIJKAARD DÜNYA MARKASI"  

BAŞKANIM BU SENEKİ TAKIMLARI DEĞERLENDİRECEK OLURSAK EN ŞANSLI TAKIM HANGİSİ?

ALİ ŞEN: Bu sene geçen seneye göre bütün takımlar farklı. Daha iyi transfer yaptılar, daha iyi teknik direktörlere sahipler. Galatasaray geçen seneye göre çok daha iyi bir teknik direktör, daha tecrübeli bir teknik direktör getirdi. Rijkaard dünya markası bir teknik direktör. Galatasaray hem iyi bir çalıştırıcı aldı hem de çok iyi oyuncular aldı. Nokta transfer dediğimiz transferleri yaptı. Burada Haldun Üstünel’i tebrik ediyorum. Galatasaray’da para yok demelerine rağmen bu sene bu işi yaptılar. TOKİ de stadı üstlendi. TOKİ bu stadı bitirdikten sonra Galatasaray çok öne geçecektir. Bu endişelerimi Fenerbahçeli olarak daha öncede belirtmiştim. Galatasaray’ın stadı hizmete girene kadar bizim çok fark yapmamız lazımdı şampiyonluk âdeti olarak ama öyle bir fark olmadı. Galatasaray’ın durumu gayet iyi. Galatasaray’ın futbolunu da beğeniyorum. Tecrübeli oyuncu sayısı fazla.

Haberin Devamı

Bizim takıma gelince… Daum’un gelişi ile birlikte büyük bir fark olduğu ortada. Fakat ben 1. Günden itibaren söylüyorum bizim takım çok kopuk kopuk oynuyor. Tam Daum’un sitilinde oynuyor. 90 dakikanın 10 dakikası tempo, 15 dakikası istirahat, 8 dakika gene tempo, 7 dakika gene istirahat bu her zaman böyle gitmeyebilir. Zayıf takımlarla oynadık biraz bize pres yapan takım Manisaspor’du ve çok da üzüldüm. Bizim takımın Manisaspor karşısında çaresiz duruma düştüğünü gördüm. Manisaspor’u Daum’un şansı ile yendik. Bazen de şansın bizim tarafa gelmesi lazım. Büyük takımlar, güçlü takımlar, bize karşı pres yapan takımlara karşı oynamaya başladığımız zaman takımı görmek istiyorum ancak ondan sonra rahatlayabilirim.


"YANLIŞ ADAM YOK, ÇOK PARA VAR"

BU SENE ASTRONOMİK TRANSFERLER YAPILDI. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? TAKIMLARIN TRANSFER POLİTAKALARINI DOĞRU BULDUNUZ MU?

ALİ ŞEN: Yanlış adam yok, çok para var. Bu paraların hiçbirini vermezdim ben. Ne Galatasaray’ın, ne Fenerbahçe’nin, ne de Beşiktaş’ın verdiği paraları vermezdim. Kayserispor’dan bir adam transfer edip de oynamayan adama o kadar para vermem. Bizim de başımıza geldi bu işler biz de Tarık’ı aldık bu kadar para verdik gene oynatamamıştık. Transferlerde yüzde yüz başarı olmaz, isabet olmaz. Özellikle Beşiktaş’ın harcamış olduğu rakamlar çok yanlış. Ben hiçbir zaman futbolculara büyük paralar vermedim.

Haberin Devamı


"AYKUT KOCAMAN’I GETİRMEZDİM"

SİZİN EN İYİ DÖNEMİNİZDE TAKIMDAN GÖNDERDİĞİNİZ AYKUT KOCAMAN SPORTİF DİREKTÖR OLARAK GERİ DÖNDÜ. SİZ BU ATAMAYI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ, SİZ OLSAYDINIZ BU ATAMAYI YAPAR MIYDINIZ?

ALİ ŞEN: Ben futbolcu Aykut Kocaman’ı göndermiştim. Şimdi Aykut Kocaman teknik direktörün üstünde bir adam olarak geldi. Tamda yetkisinin ne olduğunu bilmiyorum. Daha evvel benim zamanımda 1981 yılında Necdet Niş’i sportif direktör yaparak verdiğim sınırsız yetkili olarak mı geldi bilemiyorum. Bilmediğim için de bir şey beyan edemiyorum. Ben olsaydım başkan gönderdiğim bir futbolcuyu sportif direktör olarak getirmezdim.


"DAUM HEM ZEKİ HEM KURNAZ"

Haberin Devamı

GEÇEN SENE SİZİNLE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ RÖPORTAJDA “ARAGONES’TE ZEKA YOK” DEMİŞTİNİZ. DAUM’U NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? MADEM DAUM GELECEKTİ NEDEN DAHA ÖNCE GÖNDERİLDİ?

ALİ ŞEN: Büyük takımlarda antrenör konusunda ben 3 tane şart ararım. 1. Bilgili olacak. 2. Tecrübeli olacak. 3. Zeki olacak. Daha önce sana da söylemiştim Aragones’te bilgi var, tecrübe var ama zeka yok demiştim. Daum’da ise bilgi var diyorum, tecrübe var, zeka ve kurnazlık da var diyorum. Daum hem zeki hem kurnaz bir teknik direktör. Eğer Daum başarılı olamazsa 10,5 milyon Euro’yu geri isteriz. Yani bunu bilsin ve başarılı olsun.


"BENİM BU KONULARDA TARZIM BELLİDİR"

LUGANO TRANSFERİ İÇİN DÜŞÜNCELERİNİZ NELER?

Haberin Devamı

ALİ ŞEN: Benin bu konularda tarzım bellidir. Bir futbolcuya ben güvenemezsem o futbolcuya takıma almam. Lig başladı ve tecrübeli futbolcu olduğu için oynadığı pozisyonda 2 tane maçı idare etti. Manisaspor maçına baktığımız zaman sinirlenmeye başladı sebebi de güçlü olmaması. Lugano ile Bilica’nın beraber oynamayacağını söylemiştim. Daum çok doğru yapıyor ikisini yan yana oynatmamakla. Eğer ikisi yan yana oynarsa 1–2 tane penaltı çalabilir hakemler özellikle Avrupa maçlarında.


"HER FUTBOLCUNUN FİYATI VARDIR"

AZİZ YILDIRIM, ARDA’YI ALMAK İSTİYOR. TÜRKİYE ŞARTLARINDA BU TRANSFER MÜMKÜN MÜ?

ALİ ŞEN: Her futbolcunun fiyatı vardır. Ben Türkiye’de büyük takımlar arasındaki transferlere sıcak bakan ilk başkandım. Ben Galatasaray’a Raşit’i vermiştir sol bek Erdoğan’ı almıştım, Güngör’ü almıştım. Onun için takımlarda bu tip transferler olmalıdır. Zamanı geldi Galatasaray takım kaptanı büyük Mehmet Fenerbahçe’ye geldi. Fenerbahçe’nin takım kaptanı Naci, Galatasaray’a gitti. Onun için neden olmasın bu takımlara heyecan getirir. Benim bu konuda bir itirazım yok. Arda iyi futbolcu. Takım kaptanı olduktan sonrada birkaç yaş tecrübe kazandı. Demekki bir bant tecrübe kazandırıyor bu da gösteriyor ki Arda zeki bir futbolcu. Arda’yı keyifle izliyorum.

Haberin Devamı

"FENERBAHÇE, GALATASARAY’IN ÖNÜNDE"

ERMAN TOROĞLU, MARATON PROGRAMINDA “FENERBAHÇE AVRUPA’DA BİR KUPA ALMADIĞI SÜRECE GALATASARAY’IN GERİSİNDEDİR” DEDİ. SİZİN BU KONUDA Kİ GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR?

ALİ ŞEN: Fenerbahçe, Galatasaray’ın önünde. Avrupa’da ise gerisinde olduğu doğru. Galatasaray’ın UEFA kupası şampiyonluğu var. Biz de Şampiyonlar ligi şampiyonu oluruz ve Galatasaray’ı geçeriz.


"ŞADAN KALKAVAN’IN 4000 OY FARK YİYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİM"

AZİZ YILDIRIM’A KARŞI ŞADAN KALKAVAN’I DESTEKLEDİĞİNİZ İÇİN AZİZ YILDIRIM SİZE KIRILMIŞ OLABİLİR Mİ?

ALİ ŞEN: Valla ben onu bilemem kime kırgınlığı var. Ben fikirlerimi açık ve net söylemekle bilinen biriyim. Ben fikirlerimi, görüşlerimi yönetime veya muhalefete net söylerim. Şadan Kalkavan göreve talip olduğu zaman Şadan Kalkavan ve Selim Soydan’la büyük kulüpte yemek yediğimiz zaman ben kendisine 4000 oy fark yiyeceğini söylemiştim. 3850 oy fark yedi sanırım 150 oy yanılmam var. Bunun için kimse kimseye darılmayacak. Darılan varsa canları sağ olsun darılmaya devam.


"ŞADAN KALKAVAN ADAM OĞLU ADAMDIR"

PEKİ, BU KADAR FARK YİYECEĞİNİ BİLDİĞİNİZ HALDE NEDEN DESTEKLEDİNİZ?

ALİ ŞEN: Şadan benim arkadaşım ve çok düzgün bir adamdır. Delikanlı, adam oğlu adamdır. Şadan Kalkavan 30 defa başkanlığa adaylığını koysa 30 defa benim oyun kendisinedir.


"ŞANSAL DOĞRU SÖYLEMİŞ"

ŞANSAL BÜYÜKA MARATON PROGRAMINDA “FENERBAHÇE VE GALATASARAY UEFA AVRUPA LİGİNDE FİNAL OYNAYABİLİR” DEDİ. SİZ BU GÖRÜŞE KATILIYOR MUSUNUZ?

ALİ ŞEN: Şansal doğru söylemiş. Bugün Avrupa’da oynayan bütün takımlara bakın kağıdı kalemi elinize alın hesap yapın bu takımlarla bizim takımlar arasında çok büyük fark yok. Her iki takımda final oynayabilir. Bu sene final Hamburg’da. Bu sene Galatasaray ve Fenerbahçe final oynarsa çok keyifli olur. Fenerbahçe’de UEFA Avrupa ligi şampiyonu olur ve böylelikle eşitlemiş oluruz.


"BUGÜN FENERBAHÇE’DE OLAN HER ŞEYİN TEMELİNİ BİZ ATTIK"

ALİ ŞEN BAŞKANLIĞI BIRAKMAMIŞ OLSAYDI FENERBAHÇE HANGİ KONUMDA OLURDU, MÜZESİNDE AVRUPA KUPASI OLUR MUYDU?

ALİ ŞEN: Bugün Fenerbahçe’de olan her şeyin temelini biz attık. Şamandıra’yı biz başlattık, Fenerium’un organizasyonunu biz başlattık, borsaya açılışın temelini biz attık. Bugün Fenerbahçe’nin bu iyi hareketlerinin temelinde hem Ali Şen hem de çalışma arkadaşlarının imzası var. 1998 yılından bugüne kadar şampiyon olur muyduk? Valla 1996 yılında Manchester United’ı 40 yıl sonra ilk defa yenen bir takımın bakanı olarak o zaman Türkiye’ye geldiğimde “bu takım Avrupa’da kupa alacak” demiştim. 2009 yılını beklemez Avrupa’dan kupa alırdık. Oda UEFA kupası değil şampiyonlar ligi şampiyonluğu olurdu.


" ÇOK KEYİF ALDIM"

RIJKAARD’IN TÜRKİYE’YE GELMESİ SİZCE BİR BAŞARI MI?

ALİ ŞEN: Futbolsever ve bir futbol adamı olarak Türk futbolunu da 30 sene önce yöneten bir insan olarak Rijkaard ve Rijkaard tipindeki yönetici ve antrenörlerin Türkiye’ye gelmesinden çok keyif alıyorum. Peru’da, Japonya’da basın bu transferi yazıyorsa çok çok önemlidir. Roberto Carlos, Fenerbahçe’ye geldi bütün dünya yazdı o yüzden bu tip transfer Türkiye açısından çok önemli.


"DÜŞÜNCEM DEĞİŞMEDİ"

GEÇEN SENE ROBERTO CARLOS İÇİN “HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRÜ GİBİ DAVRANIYOR” DEDİNİZ. BU GÖRÜŞÜNÜZ DEVAM EDİYOR MU?

ALİ ŞEN: Düşüncem değişmedi. Roberto Carlos halkla ilişkiler vazifesini çok iyi yaptı. Ama ne yazık ki sol bek olarak iyi bir sol bek değil. Kariyeri ile şu an takımda yer buluyor. Kariyeri haricinde bir faaliyeti ve bir devamlılığı yoktur. Ne yazık ki yediğimiz golleri hep Roberto Carlos’un olduğu taraftan yiyoruz. Carlos hala halkla ilişkiler müdürü gibi davranmaya devam ediyor.


"FENERBAHÇE, HOOİJDONK GİBİ BİRİNİ BULURSA GOL REKORU KIRAR"

GUİZA BU SENE İYİ BAŞLADI. SİZ NASIL BULDUNUZ ?

ALİ ŞEN: Güiza kesin iyi niyetli bir futbolcu. Geçen yıl oynadığı sistem ve bu yıl oynadığı sistem açısından bu yıl fark yok. Fenerbahçe iki hücumcu ile oynamalı. Bu fikri de benden kimse değiştiremez. Ben anlamıyorum bu kadar zeki ve kurnaz dediğim Daum neden hala tek forvet ile oynuyor. Güiza’nın yanına Hooijdonk gibi birini bulursa Fenerbahçe gol rekorları kırar. Galatasaray mesela 4–3–3 oynuyor.


"TARAFTARDAN BU PARAYI ÇIKARTMAK AKILSIZCA BİR İŞTİR"

TARAFTARLARIN KULÜBE BÜYÜK TEPKİSİ OLDU 55 TL OLAN KALE ARKASI BİLETLERİ İLE İLGİLİ. BİLET FİYATLARI BU EKONOMİK KRİZ ORTAMINDA FAZLA MI?

ALİ ŞEN: En tehlikeli nokta budur. Fenerbahçe’nin en büyük gücü tarih boyunca taraftarları olmuştur. Taraftarın gücünü siz kenara alırsanız isterseniz 30 tene yıldız futbolcu getirin hiçbir şey olmaz. 30 tane Daum getirin yine bir şey olmaz. Kayseri’den aldığınız bir futbolcuya 10 milyon Euro veriyorsanız taraftarlardan bu parayı çıkartmak çok akılsızca bir iştir. Başkan ve yönetim kurulu taraftarın verebileceği bilet paralarını iyi hesaplasınlar sakın ha stat boş kalmasın.


"BAŞKANIN BULUNACAĞI VAATLERDE ARKASINDA GERÇEKLER OLACAK"

AZİZ YILDIRIM 3 SENE ÜST ÜSTE ŞAMPİYONLUK SÖZÜ VERDİ. BU DOĞRU BİR AÇIKLAMA MI? EĞER BU SENE ŞAMPİYON OLAMAZSA FENERBAHÇE’Yİ NASIL BİR GELECEK BEKLİYOR?

ALİ ŞEN: Fenerbahçe başkanı veya Fenerbahçe yönetim kurulu “Biz bu sene 2. Olacağız 3. Olacağız” diyecek halleri yok. Beşiktaş başkanı da çıktı zam yaptı 5 seneye çıkarttı. Allah’tan Galatasaray başkanı 10 sene demedi. Başkan iddialı bir insan olacak, başkan biz şampiyon olacağız diyecek. Taraftarlarına vaatte bulunacak. Taraftara bulunacağı vaatlerinde arkasında gerçekler olacak. Fenerbahçe son 2 senedir şampiyon olamıyor eğer bu yıl Fenerbahçe şampiyon olamazsa veya Avrupa’da başarılı olamaz ise 2. Yılın ne olacağı zaten kimsenin umurunda olmaz. Bunun için 3 yıl şampiyon olması için bu yıl çok önemli. Aziz Yıldırım bu sene takımı şampiyon yapamazsa taraftar büyük tepki gösterir. Bakın tekrar söylüyorum bu sene 4 maçın 4’ünüde kazandık ama takım iyi oynamıyor. Herkes çok iyi oynuyor dese de ben o kanaatte değilim. Fenerbahçe’de ki 3–4 tane yetenekli futbolcunun 90 dakika boyunca kopuk kopuk oynaması bu puanları getirdi. Takım halinde hala iyi değiliz.


"DOS SANTOS DÜNYA YILDIZI OLABİLİR"

CRISTIAN VE DOS SANTOS’U NASIL BULDUNUZ?

ALİ ŞEN: Cristian düz bir futbolcu. Cristian gibi futbolcu Avrupa’da da çok Türkiye’de de çok. Cristian’ın Selçuk ve Deniz’den büyük bir artısı yok. Dos Santos geleceği olan bir futbolcu. 90 dakikanın 85 dakikasında bir şey yapmıyor. Yalnız Fenerbahçe’de 90 dakikanın 80 dakikasında bir şey yapmayan çok futbolcu var. Bu 90 dakikanın 10 dakikasında oynayan futbolcuların çokluğu benim başımı ağrıtır. Dos Santos geleceği olan bir futbolcu sürekliliği yok. Sürekliliğini kazanırsa önümüzdeki yıl dünya yıldızı olabilir.


"HALDUN’U KISKANACAKLARINA ONUN KADAR BAŞARILI OLSUNLAR"

BUGÜN GALATASARAY TARAFTARI “EN BÜYÜK TRANSFER HALDUN ÜSTÜNEL” DİYOR. BUNDAN DİĞER YÖNETİCİ ARKADAŞLARI RAHASIZ OLABİLİYOR. YÖNETİCİLERİN BU KADAR ÖNE ÇIKMASI SİZCE DOĞRU MU?

ALİ ŞEN: Valla Türkiye’de yöneticiler bütün işleri yaptıkları için tabi ki arkada kalmayacaklar ve öne çıkacaklar. Arkada kalıpta başarılı olan yönetici var mı? Onun için başarılı olan yönetici önde olacak. Haldun çok başarılı transferler yaptı. Galatasaraylı yöneticiler başarılı bir yöneticiyi kıskanacaklarına onlarda Haldun kadar başarılı olsunlar. O zaman taraftar onları da beğenir.


"KANUNSUZLUK YOK"

ANKARAGÜCÜ KULÜBÜNÜN ANKARASPOR İLE BİRLEŞMESİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

ALİ ŞEN: Kanunsuzluk yok, yanlış da yok. Gökçek zaten açıklama yaptı “Türkiye şampiyonu yapmak istiyorum stat yapmak istiyorum” diye. O yüzden ben bunda yanlış bir şey görmüyorum.


"VOLKAN KENDİSİNİ İNANILMAZ GELİŞTİRDİ"

VOLKAN’IN İLK 4 HAFTADA PERFORMANSINI NASIL BULDUNUZ?

ALİ ŞEN: Volkan inanılmaz kendisini geliştirdi. Volkan imzayı geç atmasına rağmen kendisini çok geliştirdi ve çok mutluyum.


"BÜLENT’İN HER TÜRLÜ ÇIKIŞINI DOĞRU BULUYORUM"

BÜLENT UYGUN’UN ZAMAN ZAMAN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMALARI DOĞRU BULUYOR MUSUNUZ?

ALİ ŞEN: Bülent’in her türlü çıkışını doğru buluyorum. Sivaslılar da Bülent’e destek olsunlar. Çok ayıp etmişler “istifa” diye bağırarak. Her futbolcunun her antrenörün kredisi vardır, Bülent’in de en az 2 sene kredisi olması lazım.


"GALATASARAY’IN MOR RENKLİ FORMASINI BEĞENMEDİM" 

GALATASARAY’IN MOR FORMASINI NASIL BULDUNUZ?

ALİ ŞEN: Renkler değişir, başkanlar değişir, yönetim kurulu değişir. Değişmeyen bir tek şey vardır oda taraftar topluluğudur. O taraftar ne renk formayı seviyorsa kulüpler o forma ile devam ederler. Modaya uyalım diye renklerin değişmesi gerektiğini düşüncesi içinde değilim. Dünya’daki yenilikleri de takip etmeme rağmen Galatasaray’ın mor renkli formasını beğenmedim. Galatasaray’ın sarı-kırmızı forması varken neye ihtiyaç duymuşlarda mor forma yapmışlar?


"İYİ Kİ BEN BAŞKAN DEĞİLMİŞİM"

ALİ ŞEN’İN PARASI İLE MEHMET TOPUZ’UN FİYATI NEDİR?

Mehmet Topuz’u tanımıyorum. Ama iyi ki ben başkan değildim yoksa Mehmet Topuz bu paraları kazanamazdı.


"GÜNEY AFRİKA’YI KAYBETTİK"

MİLLİ TAKIMIN ŞANSINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

ALİ ŞEN: Milli takımın Güney Afrika’ya gideceğini sanmıyorum. Yani iki maçı kazansak bile en iyi ikinci olacağımızı da sanmıyorum. Kısacası Güney Afrika’yı kaybettik.


" FATİH TERİM İLE GÖREVE DEVAM"

MİLLİ TAKIM GÜNEY AFRİKA’YA GİDEMEZSE FATİH TERİM İSTİFA ETMELİ Mİ?

ALİ ŞEN: Etmemeli. Fatih Terim istifa etti diyelim kimi getireceksiniz? Yabancı mı? Yabancı bir antrenörü milli takıma ben istemem. O yüzden Fatih Terim ile göreve devam.


"DENİZLİ BANA KARŞI ÇOK AYIP EDİYOR"

MUSTAFA DENİZLİ İLE BEŞİKTAŞ BU SENEYE İYİ BAŞLAMADI. NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

ALİ ŞEN: Mustafa Denizli’yi çok övdüm geçen sene ama bu sene bana karşı çok ayıp ediyor. Bir an önce düzelsin.


"BUNUN TARTIŞMASINA BİLE GİRMEM"

FENERBAHÇE KONGRE ÜYESİ OLARAK FENERBAHÇE’NİN NE KADAR BORCU OLDUĞUNU VE BU BORCUN NE KADARININ AZİZ YILDIRIM’A OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

ALİ ŞEN: Şimdi ben sadece Fenerbahçe kongre üyesi değil ben Ali Şen’im. Fenerbahçe kulübünde imzası bulunan birisiyim. Fenerbahçe’nin borçlarını ne sana ne de televizyonculara söylemem. Bunun tartışmasına bile girmem.


"TABİ Kİ ÖZLÜYORUM"

BAŞKANIM SON OLARAK “ALİ ŞEN BAŞKAN FENERBAHÇE ŞAMPİYON” TEZAHÜRATINI ÖZLÜYOR MUSUNUZ? BİR GÜN TEKRAR FENERBAHÇE BAŞKANI OLACAK MISINIZ?

ALİ ŞEN: Herkes’in geçen yıllarda hayatında güzel ve unutamadığı anları olmuştur ve bunları unutması mümkün değildir. Özlüyor muyum? Tabi ki özlüyorum. Ben her şeye açık bir insanım bunu açık ve net söylüyorum. O ambiyansı dünya futbolu içinde kimse yakalayamadı. Ne Aziz Yıldırım ne Beckenbauer.
30 yıl boyunca binlerce milyonlarca insan bir adamın peşinden gidip bu kadar tezahürat yapmadı. “Ali Şen başkan Fenerbahçe şampiyon” tezahüratının eşi benzeri dünyada yok. Gayet tabi ki bunu söyleyenlere her zaman teşekkür etmişimdir. Ben tekrar göreve gelir miyim? Şimdi Amerika’dan bir haber bekliyorum. Doktor dedi ki bir hap çıkmış yutuyorsun bir gecede 25 yaş daha genç oluyorsun eğer bu hap gelirse olacağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!