Satrancı, “ana vatanı”nda öğreniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Satrancı, “ana vatanı”nda öğreniyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 11:30

Milli satranç oyuncuları Uluslararası Usta (IM) Mustafa Yılmaz ve IM Burak Fırat ile Demre Kergian, satrancın “ana vatanı” olarak bilinen Rusya'da eğitim alıyor.

Türkiye Satranç Federasyonu'nun (TSF) girişimleriyle Moskova'daki Rusya Sosyal Devlet Üniversitesi'nin satranç bölümüne giren milli satranççılar, burada hem Rusça öğreniyor, hem de “usta”lardan eğitim alıyor.

AA muhabirinin görüştüğü oyunculardan IM Mustafa Yılmaz, satrancın Rusya'da çok popüler olduğunu belirterek, “Rusların satranca bakış açısı, ülkemiz insanının futbola bakış açısıyla aynı” dedi.

Bu yıl sadece Rusça ve satranç dersleri alacaklarını kaydeden Yılmaz, “Burada Rusça bilmemek dışında bir sıkıntımız yok. Rusya'dan bir çok dünya şampiyonu çıktı. Tüm dünyanın tanıdığı Garry Kasparov da bir Rus. Bu oyuncular burada çocukluktan başlayarak çok ciddi eğitim sürecinden geçmişler. Ben de umarım burada aldığım eğitim sayesinde daha kuvvetli bir satranççı olacağım. Ayrıca Rusça öğrenip, eski Rus satranç kitaplarını okuyabileceğim için de çok heyecanlıyım” diye konuştu.

Şu an en büyük hedefinin büyük usta (GM) olmak olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“19 yaşındayım ve 12 senedir satranç oynuyorum. 3 yıldır (A) Milli Takımdayım. En genç Türkiye şampiyonu unvanını taşıyorum. GM olmak için gerekli üç normdan ikisini kazandım. Kalan 1 normu da alıp, GM olmak istiyorum. Ayrıca, TSF'ye bize verdiği bu önemli fırsattan dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Fırat: “Satranç burada adeta ata sporu gibi”

IM Burak Fırat, amacının kendisini bir çok yönde geliştirip iyi bir oyuncu olmak olduğunu vurgulayarak, “Bu yüzden burada bulunmanın büyük bir şans olduğunun farkındayım. Türkiye Satranç Federasyonu'na bu fırsat için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

18 yaşındaki genç oyuncu, “satranç” denince akla gelen ilk ülkenin Rusya olduğunu ve bu nedenle üniversiteyi Türkiye yerine Rusya'da okumayı seçtiğini kaydetti.
Rusça'yı öğrendikten sonra her şeyin daha kolay olacağını savunan Fırat, “Satranç, burada adeta ata sporu. Üst seviyede çok fazla oyuncuları var. Biz de burada hem bir dil daha öğreneceğiz, hem de oyunumuzu geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

Lisede iken derslerinin satranç çalışmasına engel olduğunu dile getiren Burak Fırat, Rusya'daki üniversitede ise zaten satranç üzerine eğitim aldığı için böyle bir sıkıntısı olmadığını ve bu sayede hedeflerine daha kısa sürede ulaşma imkanı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kerigan: “Umudum, satranca olan tutkumu kaybetmemek”

Milli oyunculardan Demre Kerigan ise Rusya'ya satrancın popüler olduğunu bilerek gittiklerini dile getirerek, “Herkesin küçük yaşta babasından satranç oynamayı öğrendiğini duymak yine de çok şaşırtıcı” dedi.
İletişim konusunda büyük sıkıntı çektiklerini anlatan Kerigan, şöyle devam etti:
“Rusların çoğu İngilizce bilmiyor. Bu da hayatı zorlaştırıyor ama Rusça eğitimi de aldığımız için zamanla düzeleceğine inanıyoruz. Burada çok sayıda kuvvetli oyuncu var. Satrancın Ruslar için geleneksel bir spor dalı olduğunu söyleyebilirim. Burada her şey yolunda gider ve 5 seneyi başarıyla tamamlarsak, ülkemizde satranç adına başlatılmış bir projeyi de başarıya ulaştırmış olacağımızı düşünüyorum. Ülkemiz adına önemli başarılara ulaşmak ve benden sonraki nesillere faydalı olacak çalışmalarda bulunmak istiyorum.”

Kerigan, satrançtaki en büyük hedefinin sorulması üzerine ise “Umudum, satranca olan tutkumu kaybetmemek. Onun dışında elbette büyük usta unvanına erişmeyi çok isterim” yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!