Şampiyonu hakemler belirliyor

Güncelleme Tarihi:

Şampiyonu hakemler belirliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 12:38

Eski Trabzonspor kulübü Başkanı Nuri Albayrak'tan gündem yaratacak açıklamalar.

Haberin Devamı

Eski Trabzonspor kulübü Başkanı, medya patronu Nuri Albayrak, Hülya Okur'a konuştu. Albayrak şirketler gurubundaki başarıları nereden geliyor, Trabzonspor'un çıkmazları neler, Başkanlığı sırasında nelerle mücadele etti, Azyazı projesi hangi engellere takıldı, Albayrak Operasyonunun arkasında neler vardı, Trabzonspor'un kamuoyundan gizlenen borcu ne, yerel basın Trabzonspor için nasıl bir tehlike, hakemlerin şampiyonluktaki rolü ne? İşte tartışma yaratacak açıklamalarıyla Nuri Albayrak...

“TRABZONSPOR’A OLAN AŞKIM, FENER KUPA MAÇINDAN SONRA ARTTI”

Babanızın en büyük nasihati size, ‘Çok çalışın’ olmuştu. Bu çalışma faaliyetlerine bir de Trabzonspor’u eklediniz. Büyük takımların ekonomilerini geçemeyeceğiniz için, skorlarını geçme gayreti içinde olduğunuz ve manevi güçle bunun başarılmasına öncülük ettiğiniz Trabzon aşkını en derinden ilk ne zaman hissettiniz?

Haberin Devamı

Ben İstanbul’a geldiğimiz 67-68’de ortaokula başladım. 70-72’li yıllarda Anadolu takımları, liglerde vardı ama heyecan duymuyorduk fakat 73-74 sezonunda Trabzonspor’un ikinci lig’te çok az farkla şampiyonluğu kazandığı bir sezondu, bir sene sonra Trabzonspor şampiyonluğu oynadığı sezondu. Trabzon’da, Fenerbahçe ile kupa maçında eşleşti, Trabzon ve Fenerbahçe. 1975 yılında, o maçta Trabzonspor’la ‘0-0’ berabere kaldılar. İstanbul’da, hafta ortası, Çarşamba günüydü, okuldan kaçarak, o maça gidiyoruz ve maç başlıyor, ‘1-0’ öne geçiyoruz, ‘1-1’, oluyor, ‘2-1’ Trabzon öne geçiyor, ‘2-2’ oluyor ama o gün yağmurlu bir hava ve Trabzonspor inanılmaz bir futbol oynuyor, ikinci lig’te de şampiyonluğa oynuyor….Tabi memleket aşkımız, Trabzon sevgimiz bizim her şeyin üzerinde. Maç sonlarına doğru, Cemil Turan bir gol atıyor, 2-2 bitse Trabzon tur atlıyor ama 3-2 bitiyor ve Trabzonspor tur atlatamıyor, eleniyor, maçtan sonra o zaman Fenerbahçe’nin teknik direktörü açıklama yapıyor, diyor ki:”Bu maçı izleyenler Trabzonspor’un birinci ligte şampiyonluğu oynayan, Fenerbahçe’nin ise ikinci ligte bir takım olduğunu iddia ediyor” diye Trabzonspor’a inanılmaz övgüler yapıyor ve Trabzonspor o sene şampiyon oluyor. Bizim Trabzonspor fanatikliğimiz doğuştan başlıyor ama Trabzonspor’a olan aşkımız, Fener kupa maçından sonra daha da artıyor ve devam ediyor.

Haberin Devamı

“HAKEMLER İÇİN ‘ÇETE’ DEMİŞTİM, HAKİKATEN ÇETE”

Yöneticilerin bile kendilerini yönetmesini isteyen bir guruptan söz ediyoruz. “kendisine şamar oğlanı arayan başka bir zihniyet var” şeklinde bir ifadeniz olmuştu. Bu ortam bozucuların yakalarına nasıl yapışılacak, nasıl tespit edilecek?

Yakalarına yapışılacak olanların bir çoğu görevi bıraktı, bir çoğu cezaevlerine, bir kısmı bırakıp gitti. Benim dönemimde 2 ay ceza vermişlerdi. Hakemler için ‘çete’ demiştim. Hakikaten çeteler. Futbol federasyonu beni statlardan 2 ay mahrum etmişti, +2 ay değil “5 sene Türk futboluna hizmet etmeyeceksin” deseler de bu çete Türk futbolunun içinde var. Çünkü adamın babası hakem, dedesi hakem, kendisi hakem. Bunlar nasıl oluyor ya? Hakem olmanın bir ölçüsü var. Torpille, hatırla hakem oluyorlar, sonrada o insanlar göreve geldiklerinde onlara her şeyi yaptırıyorlar.

Haberin Devamı

“ASLANTEPE DEVLETE 1 MİLYAR DOLARA MAL OLMUŞTUR”

Bu projenin bir de Avni Aker’in yerinden edilmesi gibi tartışmalı boyutu var. Burada Türk Telekom’daki gibi mutlu ama tartışmalı bir son mu bizi bekliyor?

Yok. Trabzon’da böyle bir şey olmaz. Ben olayları çok yakından izliyorum. Galatasaray’la beraber başlamıştık projelere biz. Galatasaray 2005’te başlamıştı, ben bu projeye 2006’da başladım. Süreç aynı. Kulüplerin bu işlerde hiçbir söz hakkı yok. Sadece size şunu diyor Gençlik ve Spor müdürlüğü: “Bakın burada bir stat var, bu stadı biz size tahsis ediyoruz, bu stadın yeriyle bir proje geliştirin. “Galatasaray bu projeyi geliştiremedi. Bu sefer TOKİ geliştirdi projeyi. TOKİ, Gençlik ve spor müdürlüğünden o yeri aldı, o yeri Galatasaray’a tahsis etti ve ihalesini yaptı, şuanda Galatasaray stadının yeri 400 trilyona satıldı. Fakat Aslantepe, devlete yolları, arazisi dahil olmak üzere (Başbakanımız 650 trilyon dedi ama değil) 1 milyar dolar paraya mal oldu. Çünkü 120 dönüm oradaki arazinin değeri en az 500 milyon dolardır. Şimdi kalkıp da 1 Milyar dolar bir yatırım yapılıyor, siz Başbakan’ı açılışta protesto edeceksiniz.

Haberin Devamı

“HALUK ULUSOY’UN GİTMESİ İÇİN DE İLK TETİĞE BASAN KULÜP BAŞKANI DA BENİM”

Yine de siyaseti spora karıştırmamak gibi bir ilkeniz vardı. Futbol Federasyonu kongresinde siyasi açıdan yakın durduğunuz, Hasan Doğan’ı değil, Haluk Ulusoy’u desteklediniz. Bu da Trabzon’da olumlu karşılandı. Çünkü bu durum, kulübün içine siyaseti sokmadığını gösterdi.

O günkü şartları iyi bilmek lazım. Arkadaşlar o zamanlar yanlış yönlendirmeler yaptılar. O zamanki verdiğim karara pişman değilim ama ondan sonra Haluk Ulusoy çok yanlışlar yaptı ve Trabzon’da Sivas maçının tatil edilmesinin başında o geliyor. Biz doğruyu yaptık, Haluk Ulusoy yanlışları yaptı. Yanlışları yaptığı için de Haluk Ulusoy’un gitmesi için de ilk tetiğe basan kulüp başkanı da benim. O zaman Michael Platini Türkiye’ye geliyor, Futbol Federasyonu bunu ağırlıyor, ben de o gün Başkan olarak, Haluk Ulusoy’un Federasyon başkanlığını derhal bırakması lazım çağrısında bulunuyorum bir basın toplantısında. Şunu söyledim: "Haluk Ulusoy Başkan olacağı zaman Trabzonspor olmasa ben Başkan olamam" dedi. Ben de Haluk Ulusoy’a şunu söyledim, "Trabzonspor senin arkanda durmadığı taktirde sen bu koltukta bir daha da oturamazsın.” Ve oturamadı da… Çıksaydı aday olsaydı da… Çünkü hainlik yaptı, şehrine hainlik yapıyorsan, tamam Haluk Ulusoy Trabzonsporlu değil ama Trabzonluların böyle bir hemşericilik hastalığı var. Galatasaraylıdır kendisi. Ama çıkıyor, bu yanlışları yapıyor.

“BÜYÜK TAKIMLAR, KENDİLERİNDEN SONRA TRABZONSPOR’UN ŞAMPİYON OLMASINI İSTERLER”

Haberin Devamı

TOKİ Başkanı da Trabzonlu ama Galatasaraylı.

Olabilir normal, Başbakan Rizeli ama Fenerlidir. Bugün İstanbul takımlarına, (Fener-Galatasaray-Beşiktaş) sorun kim şampiyon olsun, siz olmayınca diye?”Trabzonspor”derler. Veya Trabzon geçen sene yarıştan kopmuştu sonlara doğru, kim şampiyon olsun? “Bursa” derler. Böyle tatlı bir rekabet var.

Biraz garibanlığı, ezilmişliği, Anadoluluğu temsil eden bir düşünceyle…

Evet.

“TRABZONSPOR’UN GERÇEK BORCU, 200 TRİLYON’UN ÜZERİNDE”

Görevi 23 trilyon borçla devir aldım, bıraktığım zaman 39 trilyonla bıraktım. Sadece Gökdeniz’in satışıyla benden sonra gelen yönetici “Trabzonspor’un borcunu sıfırladık” diye beyanatlar verdiler. Oysa Trabzonspor’un şu anki borcu kamuoyundan saklanıyor, gerçek borcu: 200 trilyonun üzerinde. Trabzonspor’un bu borç yükünün altından çıkabilmesi için tek şartı, şampiyon olması. Olmadığı zaman biten kulüpler arasına katılır Malatyaspor gibi. Biz Trabzonspor’u yönetirken ben kendi şirketim gibi baktım. Millet şimdi öyle bakmıyor. Biz 30 trilyon borçla bıraktığımız zaman kıyamet kopuyordu, bizim derin Trabzonlular…Şimdi yönetimdeler onlar, geldiler ricada bulundular, Başkanlığı bırakacağım zaman, transfer yapma, borçlandırma diye. Ben zaten borçlandırmayı düşünmüyordum, sezonu ilk 4’te bitiriyor.

“BEN TRABZONSPOR’UN, ERSUN YANAL İLE DEVAM ETMESİNİ İSTERDİM”, “TRABZON ŞEHRİ İÇİN ŞENOL GÜNEŞ BİR ŞANS”

Başkan iken gönlünüz, İspanya’nın Sevilla takımının teknik direktörü Juan de Ramos’tan yanaydı. Şu an Şenol Güneş, Trabzon için bir şans mıdır, şu anki yönetim bu şansı iyi kullanıyor mu?

Şu anda ben isterdim ki bu takım Ersun Yanal ile 4-5 yıl devam etsin. Ben dönemimde Ersun Yanal ile anlaşmıştım, gençleşen ve yeniliği takip eden fakat geçen sene yapılan teknik direktör değişikliği çok yerinde bir değişiklik olmadı, yönetim bocaladı. Trabzonspor’un tek çıkış yolu vardı, o da Şenol Güneş’ti. Tabi Trabzon şehri için Şenol Güneş bir şans. Kendini son yıllarda çok iyi yetiştirdi. Tam yönetimin gideceği anda Şenol Güneş’in gelmesiyle yönetimi de, şehri de, takımı da hepsini kurtardı. Ben onun için Şenol Güneş’ i destekliyorum. Başarısız olacağı dönemler olacaktır. Ama Şenol Güneş’e ve takıma sahip çıkmak lazım. Şu an tam zamanı yani.

“ŞAMPİYONU HAKEMLER BELİRLİYOR”

Adnan Polat da verdiği ifadede, “birinci ve ikinciyi hakemler belirleyecek” demiş zaten.

Belirliyorlar zaten. Ama geçen sene de belirlemeye çalıştılar, Allah’ın adaleti sonunda Bursaspor şampiyon oldu. İnşallah Allah’ın adaleti bu sefer tecelli eder de Trabzon şampiyon olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!