Sakatlıklar olağan değil

Güncelleme Tarihi:

Sakatlıklar olağan değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 11:13

Beşiktaş Kulübü'nde 25 yıl masörlük yapan ve siyah-beyazlı ekibin üst üste şampiyon olduğu sezonlarda sporcu sağlığı açısından katkı sağlayan Necati Yücel, Beşiktaş'ta bu sezon çok sayıda sakatlık yaşanmasının olağan olmadığını ve bu durumun şanssızlıkla açıklanamayacağını söyledi.

Sezona fırtına gibi başladıktan sonra, yaşanan sakatlıkların ardından büyük düşüşüş yaşayan Beşiktaş, ilk yarı sonunda lider Trabzonspor'un 14 puan gerisinde kalırken, masör Necati Yücel, özellikle adale sakatlıklarının çokluğuna ve sık tekrarlanmasına tepki gösterdi.

Futbol takımlarında travmaya bağlı sakatlıklar olabileceğini anlatan Yücel, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ancak geçmişte uzun süre görev yaptığım Beşiktaş'ta çok sayıda adale sakatlığı yaşanıyor ve bu sakatlıklar nüksediyor. Bundan şu anki teknik direktör Bernd Schuster de rahatsız. Futbol şubesi sorumlusu Serdal Adalı da sürekli bundan yakınıyor. Burada adres, formül bizdedir. Bunları şanssızlık diye nitelendirirseniz, gerçekleri göremezsiniz. Tüm bu yaşanan sakatlıklar ve iyileşen oyuncuların yeniden sakatlanmalarının bir nedeni var. Bu kadar da olmaz. Sakat oyuncuların çokluğu, istikrarı, başarıyı da engeller. Burada sorumluluk Beşiktaş Kulübü Sağlık Kurulu'ndadır.”

“SAKATLIKLARDA KISIR DÖNGÜ OLUŞUYOR'

Necati Yücel, Beşiktaş'ta çok sayıda sakatlık yaşanmasının olağan olmadığını ve şanssızlıkla açıklanamayacağını vurgulayarak, tedavi süresinde, oyuncuların adale yapılarını çok iyi tanıyan, bilimsel çalışan ve tecrübeli masörlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Necati Yücel, şu andaki sistemde masajın ancak dinlenme mahiyetinde yapıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yüzeysel ve yetersizdir. Doktorların bu masaj tekniklerini pratik olarak bilmesi, kendi yapmasa da özel eğitim almış, bu konuda uzmanlaşmış, dokuyu iyi bilen spor masaj uzmanlarına yaptırması lazım. Masajı, sporcunun fizyolojik, psikolojik yapısını çok iyi bilen, üzerinde çalıştığı dokunun reaksiyonlarını değerlendirebilen, anatomik ve fizyolojik bilgi sahibi, ellerini bu konuda kullanabilen uzman spor masörü yapmalı. Bu da kulüplerimizde yetersizdir. Sacayağının bu tarafı eksik olunca, tatbikat safhasında sporcular yüzde yüz hazır olmadan kondisyonere teslim edilmektedir. Böylece yüklemeyle sakatlık tekrar nüksetmektedir. Yani kısır döngü oluşmaktadır.”
Buna en büyük örneğin Quaresma olduğunu vurgulayan Yücel, “İlk sakatlandığında oyundan alınmadı. Ardından Portekiz'e gitti, döndüğünde sakatlığı nüksetti ve çok sayıda maçta oynayamadı. Ferrari'nin sakatlığı da aynı şekilde. Bunlar şanssızlık sakatlıkları değil. Guti'nin, Nihat'ın sakatlıklarını şanssızlığa bağlayamazsınız. Buna karşı çıkıyorum. Burada sporcunun bire bir hazır olmadan, sahaya sürülmesinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

-“BEN GÖREV ALSAM ADALE SAKATLIKLARI MİNİMUMA İNER”

Necati Yücel, iddialı konuşarak, Beşiktaş'ta yeniden görev alması halinde bu sakatlıkların, özellikle de adalelerde yaşananlarının kesinlikle minimuma ineceğini söyledi.

Beşiktaş'ta çalıştığı 1981-1996 yılları arasında 15 senede 6 şampiyonluk yaşandığını kaydeden Yücel, “Ben uzun yıllar Beşiktaş'ta başarıyla bu işi yaptım. Artık hiçbir şeye ihtiyacım yok. Benim mücadelem, sporcu sakatlıkları yüzünden kulübümün başarısızlığa uğraması. Daha sonra da buna şanssızlık denmesi. Yeniden Beşiktaş Kulübü'nde çalışsam, adalelerde yaşanan bu sakatlıklar minimuma iner. Görev yaptığım dönemde sürekli takım olarak 13-14 futbolcuyla oynamamıza rağmen uzun süreli fazla sakatlık yaşamadık. 6 şampiyonluğun dışında da hiçbir zaman zirveden inmeden mücadele ettik” dedi.

“EKREM DAĞ 5 AYDIR NEREDE?

Necati Yücel, Beşiktaş'ta bazı oyuncuların sakatlığından kimsenin bilgisinin bulunmadığını belirterek, “Ekrem Dağ 5 aydır nerede? Kimse bu konuda bir şey bilmiyor” dedi.

Oyunculara güven verilmediğini dile getiren Yücel, “Verilmeyince, sporcular bu boşluktan yararlanarak tedavi için yurt dışına kaçıyor. Sporcu, 'İstediği yerde tedavi görür' mantığıyla dışarı gidiyor. Bunların kontrolü de böylece yapılamıyor. Bobo sakat, nerede? Kalçasından sakat, bize gelse derhal çözeriz. Burada gurur yapılıyor. Ben her zaman yardıma hazırım. Bunu başkanımız Yıldırım Demirören ve Sayın Serdal Adalı duysun. Bu sakatlıklar kulübe zarar veriyor. Bunları minimuma indirmenin sözünü veriyorum. Milyonluk oyuncuları donanımsız masörlere bırakamazsınız” şeklinde konuştu.

Necati Yücel, Beşiktaş Sağlık Kurulu başkanı Mete Düren ile Beşiktaş'ın yüksek menfaatleri adına görüşmek istediğini kaydederek, “Bu sakatlıkları kısa sürede toparlarım. Bilgimden, becerimden kaçmasınlar. Spor masajı alt değil, ana daldır. Bunun görülmesini ve işinin ehillere bırakılmasından yanayım” dedi.

Yücel, sporcu sağlığı konusunda uygulanan sistemin devam etmesi halinde, yaşanan sağlık sorunlarının ligin ikinci yarısında da gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

“QUARESMA'YA DERİN MASAJ GEREKLİ”

Tecrübeli masör Yücel, ilk yarıda iki kez sakatlanan Quaresma'ya kişiye özgü bakım ve masaj gerektiğini söyledi.

Sprinter oyuncularla diğer mevkilerde oynayan futbolcuları ayırt etmenin şart olduğunu anlatan Yücel, “Quarasma'ya derin mesaj gerekli. Bu futbolcunun, kalçaları ve üst baldırları geniş. Hareket arkı geniş, üst baldırdaki gücü doğuştan gelişmiş. Bu futbolcunun performansını arttırmak için özel önem gerekli. Adalesindeki ödemin, sertliklerin giderilmesi yönünde masaj yapılması gerekir” diye konuştu.

Yücel, genç yıldız Necip'in de fizyolojik yapısı açısından özel önem verilmesi gereken bir oyuncu olduğunu dile getirerek, “Bu futbolcu tabanlarına basıyor. Güçlü adaleleri olmasına rağmen, kısa bir yapısı var. Fakat performans arttırımına yönelik özel esneklik çalışmalı. Yoksa üst düzeye çıkamaz. Üst ve alt adale gruplarını özel olarak çalıştırmalı, eksiklerini gidermeli” dedi.

Masörlerin eğitiminin de çok önemli olduğunu kaydeden Necati Yücel, “Şu anda eğitimler çok yüzeysel olarak yapılıyor. Bir masör en az 6-12 ay arası özel eğitim almalı. Bu eğitim eksikliği Türk sporunda büyük sıkıntı yaratıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!