"Sahadaki tek otorite hakemdir"

Güncelleme Tarihi:

Sahadaki tek otorite hakemdir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2012 16:00

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, “Futbol heyecanının zirve yapacağı Süper Final öncesinde, futbolcuların, seyircilerin ve yöneticilerin de sağduyulu davranmasını rica ediyor, sahadaki tek otoritenin hakem olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” dedi.

MHK'nın Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Serenity Otel'de düzenlediği hakem eğitim semineri sona erdi. İki gün süren eğitim semineriyle ilgili düzenlenen basın toplantısına, MHK Başkanı Zekeriya Alp, UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve Eğitimcisi Jaap Uilenberg, MHK Başkan Vekili Yüksel Okçuoğlu ve MHK üyesi Zihni Aksoy katıldı.

Zekeriya Alp, toplantıda, Cüneyt Çakır'ın Brezilya'da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası finalleri için Avrupa'dan belirlenen 18 aday hakem arasında yer aldığının haberini verdi. Doğan Babacan'ın 1974'te Almanya'da yapılan Dünya Kupası'nda düdük çalmasından 38 yıl sonra ilk kez bir Türk hakeminin Dünya Kupası finallerinde düdük çalabilme şansı yakaladığını belirten Alp, “Önümüzdeki Haziran ayında yapılacak Avrupa Şampiyonası finallerindeki başarısı, Cüneyt Çakır evladımızın 2014 Dünya Kupası finallerine Avrupa kıtasını temsilen belirlenecek 9 hakem arasına girip giremeyeceği hususunda karar verilirken etkili olacaktır. Ayrıca Serkan Gencerler de 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda görev alacak” dedi.

UEFA Hakem Kurulu Üyesi ve Eğitimcisi Uilenberg ile UEFA eğitimcileri Sharp ve Larsen'in 3 günlük eğitim seminerinde, MHK tarafından belirlenen 14 üst klasman hakemi ile 26 yardımcı hakeme katkılarda bulunduğunu anlatan Alp, MHK olarak eğitim seminerine çok önem verdiklerini kaydetti.

Süper Lig'in 53 yıllık tarihinde ilk kez uygulanacak Süper Final projesinin hakem camiası olarak kendilerinin de yeni tanıştığı bir olgu olduğunu söyleyen Alp, şöyle konuştu: “Süper Final'de oynanacak maçlarda görev alacak üst klasman hakemimiz, üst klasman yardımcı hakemimiz ve bizler, çok detaylı bir hazırlık sürecindeyiz. Bu hazırlık aşamasında hem 34 haftalık lig grubunda öne çıkan kararlar, pozisyonlar değerlendirildi hem de EURO 2012 için UEFA'nın hakemlere uyguladığı eğitim programları tatbik edildi. Bu 3 gün boyunca müsabakalarda öne çıkan fauller ve fena hareketler, disiplin uygulamaları, hakem-yardımcı hakem ve dördüncü hakem arasındaki işbirliği, ofsayt ve oyuncuların seyircileri tahrik edici davranışları gibi konular masaya yatırıldı. Bu konulardan biri de kenar yönetimlerin 4. hakemlere karşı takındığı ve zaman zaman agresifleşen tavırları oldu.”

“Hakem otoritesini sarsacak eleştiri kabul edilemez”

Süper Final gibi önemli maçların oynanacağı periyotta kenar yönetimlerin heyecanını ve stresini anlayabildiklerini belirten Alp, hakem otoritesini sarsacak eleştiri ve tavırları kabul etmelerinin mümkün olamayacağını belirtti.

Alp, “Futbol heyecanının zirve yapacağı Süper Final öncesinde futbolcuların, seyircilerin ve yöneticilerin de sağduyulu davranmasını rica ediyor, sahadaki tek otoritenin hakem olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” diye konuştu.

Çeşitli kesimlerce olaylı geçmesi beklenen, 10 gün önceki Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sahadaki 2 takım oyuncularının üst düzey centilmenlikleri ve sağduyuları ile sorunsuz tamamlandığını hatırlatan Alp, Trabzonspor ve Fenerbahçeli oyunculara teşekkür etti.

Jaap Uilenberg

Jaap Uilenberg ise Spor Toto Süper Lig'de bu sezon Türk hakemlerinin çok iyi bir performans sergilediğini söyledi.

Türk hakemlerinin bir çok kategoride çok büyük gelişmeye sahip olduğunu belirten Uilenberg, “Hakemlerimiz geçen sezona göre çok büyük mesafe kat ettiler. Tabi ki hakemlerin insan olduğunu unutmamamız gerekir. Hakemlerimiz de hata yapabiliyorlar. Bu da futbol dünyasının bir parçasıdır” dedi.

Türk hakemlerinin Avrupa'da ve dünyada gerçek yerlerine kavuştuğunu dile getiren Uilenberg, Türk hakemlerinin Avrupa'ya açılmasının büyük bir gelişme olduğunu kaydetti. Uilenberg, “Geldiğimiz nokta iyi ama yeterli değil. Gelecek için daha da çalışıyoruz. Genç hakemlerimiz için elimizden geleni yapacağız. Kulüpler için, takımlar için bu Süper Final'in ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Çok özel bir seminer geçirdik. Hakemlerimize yeni bir şey söylemedik, maçlar üzerinden tekrar yaptık” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!