Sağ çizginin yalnız solcusu artık yok

Güncelleme Tarihi:

Sağ çizginin yalnız solcusu artık yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2012 01:12

Futbolcuların sendikalaşmasına ön ayak olduğu için afaroz edilen, TKP üyesi, Galatasaray ve Milli Takım’ın eski yıldızlarından Metin Kurt, hayata gözlerini yumdu. Dün sabah saatlerinde Samatya SSK Hastanesi’nde boğazından biyopsi olan Metin Kurt, operasyon sırasında pıhtı atması ve kalp yetmezliği üzerine vefat etti. Efsane futbolcu 2011 Ocak ayında Hürriyet'e verdiği röportajda birbirinden ilginç anılar anlatmıştı. Kurt, futbola olan bağlılığını şu sözlerle dile getirmişti: "Öğretmenim kazandığım paranın miktarını sordu ve her ay derslerime çalışmam karşılığında bu parayı bana vermeyi teklif etti. Kabul etmedim, futbolcu olacağımı söyledim. O da yüzüme baktı ve 'Yazıklar olsun' dedi."

Haberin Devamı

TÜRK futbolu en acı kayıplarından birini dün yaşadı. G.Saray ve Milli Takım’ın eski yıldızlarından Metin Kurt, hayata gözlerini yumdu. Sabah saatlerinde Samatya SSK Hastanesi’nde boğazından biyopsi olan Metin Kurt, operasyon sırasında pıhtı atması ve kalp yetmezliği üzerine vefat etti. Sarı kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada Metin Kurt’un cenaze namazının bugün ikindi namazına müteakip, Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nde kılınacağı belirtildi. Kurt’un naaşı, cenaze namazının ardından Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı’na defnedilecek.

Prim isyanı yüzünden Kayseri’ye yollandı

Sol ve sağ kanatta oynadığı futbolla 70’li yılların en önemli oyuncularından biri olan Metin Kurt, Türk futboluna sosyalist kimliği ve futbolcu sendikasını ilk kurmak isteyen kişi olarak damga vurmuştu.  Metin, Altay ve PTT formalarını giydikten sonra G.Saray’a geçti., Birch yönetiminde üst üste 3 kez sezon şampiyon olan takımın yıldızıydı. Milli Takım’ın da önemli isimlerinden olan Metin Kurt, dürüst kişiliği, çok okuması ve arkadaşlarını bilinçlendirmeye çalışmasıyla ‘farklı bir futbolcu’ olarak ses getirdi. Sendikal faaliyetleri ve prim haksızlığı karşısında arkadaşlarını örgütlemeye çalışması nedeniyle G.Saray Kulübü’nden uzaklaştırıldı. Kayserispor’da 3 sezon oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

Haberin Devamı

Sahadaki yerini bile siyasi görüşü belirledi

Kurt futbolculuğu bıraktıktan sonra Spor-Sen ve Devrimci Spor Emekçileri Sen-dikası’nı kurdu, 2011 genel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi (TKP) listelerinden İstanbul milletvekili adayı oldu. Kurt ‘Gladyatör’ isimli  kitabında, siyasi duruşunun sahaya nasıl yansıdığını şu anısıyla ortaya koymuştu:  “Futbol oynarken bile halka yakın olmak isterdim. Bu nedenle şeref tribünün bulunduğu yerde değil, ters taraftaki çizgide oynardım. İkinci yarı kaleler değiştiğinde yine şeref tribünü önünde oynamamak için, bir devre sağ açık bir devre sol açık olurdum.”

Haberin Devamı

Metin Kurt’tan ‘farklı’ anılar

YAZDIĞI “Gladyatör” kitabında futbolculuk dönemini ve siyasi mücadelesini anlatan Metin Kurt, çok önemli açıklamaların yanı sıra, bazı itiraflara da imza atmıştı. Kurt, teknik adamlığında yetiştirdiği futbolcularla da alkışlanmış bir isimdi.Spor yazarlığı da yapan Kurt’un “Gladyatör” kitabı büyük yankı uyandırmıştı. İşte o kitaptan bazı anılar:

Maç oynanırdı, ben Demirel’in istifasını düşünürdüm

Zaman zaman sahada maç sürerken, “Gol olsa ne olur, olmasa ne olur” diye düşünmüşümdür.
Bir milli maçta Süleyman Demirel’in istifa edip etmeyeceğini düşünüyordum. Tribünler ise “Milli Takım çok yaşa” diye bağırıyordu.
Çok doping yaptım. Her önemli maç öncesi doping yapılırdı. Çünkü yapmazsan takıma ihanet ile suçlanırdın.
Futbol arsada güzeldir, borsada değil.
Kalecimiz Aydın, Spartak Moskovalılara, “Siz sosyalist, biz sosyalist” deyince adamlar 3-0‘da maçı bıraktı daha fazla atmadı.
Öğrendikçe acı çekiyordum, acı çektikçe daha çok sosyalist oldum.
Anıtkabir’e gidip Atatürk’ün elbiselerine bakar ve aynısını yaptırırdım.
Beşiktaş’tan Etiler’e kadar belediye otobüsü ile yarışarak antrenman yapardım.

Haberin Devamı

Adil bir futbol abidesiydi

METİN Kurt’un haksızlığa tahammül edemeyen, her zaman adil davranan bir futbol abidesi olduğunu söyleyen Fatih Terim, şunları söyledi:
“Metin Abi G.Saray’ın sembol isimlerinden biriydi. çok iyi futbolcuydu. G.Saray’a geldiğimde Metin Abi benimle çok ilgilenmişti. Sıkıştığımızda hep yanımızda olduğu gibi kendi üslubuyla ‘yetenekli oyuncuyu hayata hazırlardı.’ G.Saray için önemli futbol figürüydü... Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.”

Ne dediler

İlhan Söyler: Yolunu terketmedi

Metin PTT’de oynarken, ben G.Birliği’nde oynuyordum Türkiye’nin en iyi kanat oyuncularından biriydi. Ağabeyi Rıfat ve İsmail’de Metin gibi futbolu ve futbolcuyu koruma adına sendika kurma felsefesindelerdi. Hatta Trabzonspor’lu Köksal Mesci’nin de katılımıyla hep beraber sendika kurmak istedik. Ancak kulübüyle ters düşmek istemeyen oyuncular yüzünden bu olmadı. Metin, bu yolu bırakmadı. Bu uğurda G.Saray’dan gönderilmeyi dahi göze aldı.

Haberin Devamı

Gökmen Özdenak: Onun gibisi gelmedi

Takım arkadaşım, kardeşimdi. Çok kitap okur bize de tavsiye eder, bilinçlendirmeye çalışırdı. Sosyalistti. Yönetimin yaptığı prim haksızlığına karşı koydu ve Galatasaray’dan gönderildi. Senelerdir futbolun içindeyim ne yerli, ne yabancı onun gibi kanat oyuncusu görmedim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!