Rüzgar gibi geçti

Güncelleme Tarihi:

Rüzgar gibi geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2011 00:00

Şampiyonanın yıldızı Usain Bolt, en çok konuşulan olayı ise, Jamaikalı atletin 100 metre finalinde fodepar yapması idi. Yohan Blake, Kirani James ve İbrahim Jelian da Daegu’da sahneye çıkan yıldız adayları oldu.

Haberin Devamı

Yarışsa da, yarışmasa da 1 numara (Usain Bolt (25)

O öyle bir sporcu ki, koşsa da, koşmasa da en çok konuşulan isim. 100 metre finalinde hatalı çıkış yapıp diskalifiye olunca, herkes yarışın galibini unuttu, bu kuralın değişmesi gerektiğini konuşmaya başladı. 200 metre finalinde yine kendiyle yarıştı. Yeni bir elenme korkusundan 8 atlet arasında en kötü çıkışı yaptı. Buna karşın, en yakın rakibinin 3 metre önünde birinci gelirken 19.40 saniyeyle tüm zamanların en hızlı 4. derecesini koştu.

Kore’den 2 altın çıkaran tek atlet (Vivian Cheruiyot (27)

KENYALI uzun mesafeciler Etiyopyalı komşularına büyük üstünlük sağlarken, ön plana çıkan atlet Viviane Cheruiyot oldu. Şampiyonanın ilk gününde kadınlar 10 bin metrede birinci sırayı alan Cheruiyot, 5 bin metre finalinde Mesaret Defar’ın direnciyle karşılaşsa da ne kadar güçlü bir son tur sprinti olduğunu ortaya koydu. Cheruiyot, Dae-gu 2011’in iki bireysel altın madalyalı tek atleti. Onu Londra 2012’de izleyin.

Haberin Devamı

23 yıllık dünya rekoruna göz kırptı (Sally Pearson (24)

YAKLAŞIK 20 yıldır kadınları 100 metre engellide koşulmayan dereceler onunla gündeme geldi. Pearson, Daegu’ya kadar da yılın en hızlı engelcisiydi. Ama bu şampiyonada bir başka koştu. Yarı finaldeki 12.36 saniyesi başlı başına çarpıcıydı. Finalde ise tüm rakiplerinden ayrı bir yarış koşuyor gibiydi. 12.28 saniyelik derecesiyle sadece altın madalyayı kazanmadı, 23 yıllık dünya rekoruna da göz kırptı.

Nihayet şampiyonluğu kaptı (Lashinda Demus (28)

AMERİKALI 400 metre engelci, büyük şampiyonalarda yaşadığı hayal kırıklıklarıyla tanınıyordu. Bu kez altın madalyayı kazanmakla kalmadı, 52.47 saniye ile ABD reko-ru kırarak, dünya rekoruna oldukça yaklaştı.

Phillips, 4. dünya şampiyonluğunu Daegu’da kazandı

Valerie Adams (26): Yeni Zelandalı gülleci, 2000 yılından bu yana dünyanın en iyi derecesini yaparak 3. kez dünya şampiyonu oldu.
Dwight Phillips (33): Amerikalı uzun atlamacı, son 5 dünya şampiyonasındaki dördüncü altın madalyasını Daegu’da kazandı.
Koji Murofuşi (36): Japon çekiççi, 2004 Olimpiyat şampiyonuydu, dünya şampiyonalarında iki madalyası vardı. Altını ise Daegu’da yakaladı.
Olga Kaniskina (26): Rus yürüyüşçüyü 2006’dan beri kimse geçemiyor. Deagu’da 20 km yürüyüşte üst üste 3. kez dünya şampyonu oldu.

Haberin Devamı

KARAYİPLER’İN YENİ BOLT’U (Kirani James (19, Grenada)

KARAYİPLER Denizi’ndeki irili ufaklı ada ülkelerinin ne kadar yetenekli sürat koşucuları yetiştirdiğini biliyoruz. Jamaika’dan St. Kitts&Nevis’a bu küçük ülkelerin her biri kendi atletleriyle koca ABD’ye kafa tutuyor. Bu yetenekli atletlerin son örneği ise sadece 110 bin nüfuslu Grenada’nın ilk dünya şampiyonu Kirani James. Geçen Perşembe 19’uncu yaşını dolduran James, Amerikalı Merritt’in önünde 400 metrede dünya şampiyonu oldu. James, tıpkı Jamaikalı Usain Bolt gibi çok genç yaşta keşfedildi. 2005’te kurulan SpeedZone Atletizm kulübü bünyesinde yetişti. 2007’de henüz 14 yaşında dünya yıldızlar şampiyonu oldu. İki yıl sonra bölgesel CARIFTA Oyunları’nda Bolt’un 400 metre rekorunu kırınca iyice dikkat çekti. 2009’da tam 10 ayrı ABD üniversitesinden burs teklifi aldı. Sonunda Kirani ve ailesi Alabama Üniversitesi’ni tercih etti.

Haberin Devamı

ANTRENMAN PARTNERiNiN ZAFERi

HERKES Bolt’u beklerken 100 metrede altın madalyayı 21 yaşındaki Yohan Blake kaptı. Antrenör Glen Mills yönetiminde Usain Bolt ile beraber çalışan Blake ilk kez bu yıl Jamaika takımına girmeyi başardı. Finaldeki 9.92 saniyelik derecesini karşıdan esen rüzgara rağmen elde ettiğini hesaba katmak lazım. Rüzgar faktörü sıfırlandığında derecesi 9.83 saniyeye tekabül ediyor.

SÜRAT KOŞULARINA RÜZGAR VE PiST DARBESi

Aslında ne koştular

ŞAMPİYONADA sürat koşularında dereceler pek de parlak değildi. Bunun iki nedeni vardı: Birincisi Daegu Stadyumu pistinin zeminin daha esnek olmasıydı. Bu esneklik örneğin iki yıl önceki şampiyonanın ev sahibi Berlin Olimpiyat Stadyumu pistine oranla 100 metrede 0.05 saniyelik bir dezavantaj yaratabiliyor. İkincisi ise sürat koşularının büyük bölümünde karşıdan esen rüzgâr oldu. Biz de Amerikalı uzman Jonas Mureika’nın yönteminden yararlanarak bu şampiyonadaki dereceleri 0 metre rüzgâra göre yeniden hesapladık.

Haberin Devamı

Erkekler Şampiyon ve derecesi Düzeltilmiş derece
100 metre Yohan Blake 9.92 sn 9.83
200 metre Usain Bolt 19.40 sn 19.45

Kadınlar Şampiyon ve derecesi Düzeltilmiş derece
100 metre Carmelita Jeter 10.90 sn 10.80
200 metre Veronica Campbell 22.22 sn 22.13 

800 metrenin rakipsiz ismi800 metrenin rakipsiz ismi DAVID Rudisha

2009’da Berlin’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda yarı finalde elenmişti. Ancak geçen yıl pistlerde fırtına gibi esti.  Sezonun son bölmünde bir hafta içinde dünya rekorunu iki kez kırdı. Yıl sonunda da IAAF tarafından yılın atleti seçildi. Tek eksiği bir büyük şampiyonada madalya kazanmaktı. Onu da Daegu’da yaptı. 22 yaşındaki Rudisha, zorlanmadan çıktığı finalde de en yakın rakibi Kaki’nin 3.5 metre önünde altın madalyayı kazandı.

Haberin Devamı

Bekele’nin varisi Jelian

10 bin metrede Mo Farah’ın formu, Bekele’nin dönüşü, Merga’nın hırsı derken, altını 22 yaşındaki bu Etiyopyalı kaptı. Eski dünya gençler şampiyonu İbrahim Jeilan 2008 ve 2009’da Etiyopya takımına alınmamıştı. Jeilan, Daegu’daki finalde Farah’ın atağına müthiş bir son turla cevap verdi. 52.8 saniyelik son tur derecesi 1500 metrecileri bile kıskandırabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!