Robotlarla dolu bir dünyaya doğru

Güncelleme Tarihi:

Robotlarla dolu bir dünyaya doğru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 00:00

Robotlar artık neredeyse her alanda kullanılıyorlar. Fabrikada yürüyen bantlarda çalışıyor, ameliyat yapıyor hatta uzaktaki gezegenler üzerinde su ve hayatın izlerini arıyorlar. Böyle devam ederse, yakında evlerimizde "makine adamlarla" birlikte yaşayabiliriz.

Aslında robotların birçoğu hayal ettiğimizden çok farklılar. Fabrikalarda otomobil montajında çalışan robotların mesela uzun kavrayıcı kolları dikkat çekiyor daha çok. Robotlar genelde insanların istemeyerek yaptıkları işleri yerine getirmeleri için geliştiriliyor. Robot kelimesinin türetilmiş olduğu Çekçe "robota" sözcüğünün anlamı da "iş"tir zaten. İlk robotlar 1921 yılında Karel Capek’in bir tiyatro oyununda kullanılmıştı. Robotlar oyunda köleleri temsil ediyordu.

Holywood filmlerinde insana benzeyen robotlar görüyoruz. Bilim adamları bu tür robotlar üzerinde gerçekten de uzun bir süredir çalışıyorlar.

İnsana benzeyen robotlar için Honda firmasının Asimo robotu iyi bir örnektir. Asimo, astronot giysili bir insana benziyor. Tıpkı insan gibi kafası, kolları ve bacakları var hatta tıpkı bizim gibi yürüyebiliyor da. Robotlar için yürümek zordur, bu yüzden birçoğu tekerlekler üzerinde hareket ediyor. Fakat diğerlerinden çok daha becerikli olan Asimo merdivenleri bile çıkabiliyor. Doğru olarak programlandığında evin içinde özgürce dolaşarak örneğin getir götür işlerini de üstlenebilmekte. Asimo’nun toplam 26 motordan biri baş parmağını çalıştırıyor. Bu sayede objeleri kavrayıp, insanlarla tokalaşma yetisine sahip.

Bundan 20-10 yıl önce geliştirilen ilk robotlar 210 kilo ağırlığında ve 1,82m uzunluğunda di. P3 olarak adlandırılan bu hantal robot, boyu 1,20m, ağırlığı 43 kilo olan Asimo’nun öncüsüydü.

Miyavlayan kedi

İnsanlara yardımcı olmaları için geliştirilen insansı robotlar dışında hayvan robotları da var. İnsanları eğlendiren bu oyuncak robotlardan biri Sony firması tarafından geliştirilen mekanik ev köpeği. Tabii tahmin edeceğiniz gibi alerji mekanik köpek alerji yapmıyor.

Ayrıca beslenmesi veya yürüyüşe çıkartılması gerekmeyen Aibo çok becerikli. Yürüyor, konuşuyor hatta özel bir kamera sayesinde görebiliyor da. Köpek robot var da kedi yok mu? Elbette o da var. Okşamalara karşılık veren Tama, normal bir kedi gibi miyavlıyor ve gerçek kedi görünümünde. Fakat robotlar ne kadar akıllı gibi görünseler de düşünme yetisinden yoksunlar. Sadece mühendislerin programladıkları işleri yapabiliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!