Rezalete tokat

Güncelleme Tarihi:

Rezalete tokat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2001 03:46

Samsun 19 Mayıs Stadı'nda dün, Türk futbolu adına büyük bir rezalet yaşandı. Samsunspor-Beşiktaş karşılaşması, sahanın çim zemininin bozuk oluşu nedeniyle orta hakem Metin Tokat tarafından ertelendi. Karşılaşma oynandığı sırada çim zeminde bozulmalar tespit eden orta hakem Metin Tokat, ‘futbolcular sakatlanabilir’ endişesiyle 9. dakikada maçı tatil etti. Karşılaşma, federasyonun belirleyeceği bir tarihte oynanacak.

Karşılaşma sırasında saha zeminindeki çim yüzeyde yer yer çukurlar oluşurken, bazı bölümlerde de çimlerin kalktığı görüldü. Bunun üzerine orta hakem Metin Tokat, 9. dakikada oyunu durdururak, stat görevlilerini çağırıp, zeminin düzeltilip düzeltilemeyeceği konusunda bilgi aldı. Stat görevlilerinden olumsuz görüş alan Tokat, daha sonra soyunma odasına gitti. Yaklaşık 5 dakika sonra stat hoparlöründen bir anons yapılarak, maçın ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi.

GEÇEN YIL BAKIMA ALINMIŞTI

19 Mayıs Stadı'nın çimleri geçtiğimiz sezonun sona ermesinin ardından, Samsunspor Kulübü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen bir projeyle bakıma alınmıştı. Yetkililer, Samsunspor'un Nuri Asan Tesisleri'ndeki yeni antrenman sahasının çimlerini sökerek, 19 Mayıs Stadı'na nakletti. Çimleri yenilenen 19 Mayıs Stadı bu sezon ilk kez Samsunspor-Beşiktaş maçıyla hizmete açıldı. Ancak karşılaşmanın orta hakemi Metin Tokat, bozulan çim zeminin, futbolcuların sakatlanmasına yol açacağı endişesiyle maçı erteledi.

TATİL ETMEK ZORUYDAYDIM

Metin Tokat, karşılaşmanın iptal edilmesinden sonra yaptığı açıklamada, futbol zeminin oynamaya elverişli olmadığını belirtti. Tokat, ‘‘Daha önce hava koşulları nedeniyle maç iptal etmiştim ama, bozuk zemin nedeniyle ilk kez böyle bir karar aldım. Zemin çok bozuktu ve oynanacak gibi değildi. Hatta zeminde öyle boşluklar oluştu ki, neredeyse futbolcular, ayak bileklerine kadar çukurlara gömülür duruma geldiler. Belki zemin düzeltilebilirdi, ama 5 dakika sonra yine aynı olurdu. Karşılaşmayla ilgili kararı Futbol Federasyonu verecek.’’

FEDERASYONA BİLDİRDİK

Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü Şahin Eker, rezaletin sorumlusu olarak, sahanın bakımını üstlenen firmayı sorumlu tuttu. Eker, ‘‘Stadın zemininin hazır olmadığını hem Samsunspor Kulübü'ne, hem de Futbol Federasyonu'na bildirmiştik. Samsunspor'un Gençlerbirliği maçı da bu nedenle deplasmanda oynandı. Beşiktaş maçının ise program dahilinde oynanmasına karar verilmişti. Ancak dün (önceki gün) yağan yağmur, hazır olan stat zemini bozdu’’ dedi. Firmanın sorumlusu Yavuz Selim.Alpay ise suçlamaları kabul etmedi. Alpay, ‘Sahada hiçbir problem yok. Zeminin kök sistemi henüz gelişmedi. Zamana ihtiyaç var. Kimse bizden sahanın durumu hakkında rapor istemedi’ diye konuştu.

ÇİMLER KALİTELİYDİ

Samsun Valisi Muammer Güler de stat zemininin bozulmasında, yağmurun büyük etkisi olduğunu ifade ederek, ‘‘Zemindeki çimler kaliteli. Bunun altında başka şey aranmamalı, tamamen yağmurun azizliğine uğradık’’ dedi.
Beşiktaş tazminat istedi

Siyah beyazlı yöneticiler, maçın ertelenmesi nedeniyle maddi ve manevi yönden zarara uğradıklarını belirterek, ‘‘Kulübümüze tazminat ödenmesini talep ediyoruz’’ dediler.

Beşiktaşlı yöneticiler, saha zeminin bozuk oluşu nedeniyle Samsunspor maçının ertelenmesine büyük tepki gösterdiler. Olayın sorumlularının cezalandırılması gerektiğini ifade eden siyah beyazlılar, ‘‘Samsun'a özel uçak kiralayıp, geldik. Otel parasıyla birlikte milyarlarca lira masraf yaptık. Hem maddi, hem de manevi yönden büyük zarara uğradık. Bu zararımızın karşılanması için kulübümüze tazminat ödenmesini talep ediyoruz’’ dediler. Beşiktaşlı yöneticiler ayrıca maçın tarafsız sahada oynanması gerektiğini de ifade ettiler. Bu arada maçın oynanmadığını öğrenen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Vali Muammer Güler'i telefonla arayarak, konuyla ilgili bilgi aldı. Karşılaşmanın iptal edilmesi sonrasında, Beşiktaş kafilesi İstanbul'a döndü.

NE DEDİLER

Bülent YAVUZ (MHK Başkanı): Tokat’ı kutluyorum

Merkez Hakem Komitesi (MHK) Başkanı Bülent Yavuz, bozuk zemin nedeniyle Samsunspor-Beşiktaş maçını erteleyen hakem Metin Tokat'ı kararından dolayı kutladı. Yavuz, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Metin Tokat çok doğru bir karar vermiştir. Futbolcu sağlığını tehlikeye düşüren bir zeminde futbol oynamak mümkün değil. FIFA oyun kuralları da zaten bunu emrediyor. Dolayısıyla Metin Tokat'ın verdiği karar son derece yerindedir. Kendisini tebrik ediyorum.’’

Christoph DAUM (BJK Teknik Direktörü): Hakemin kararı doğru

Beşiktaş Teknik Direktörü Christoph Daum, Samsun'da yaşanan saha rezaletine büyük tepki gösterdi. Alman çalıştırıcı, ‘‘Hayatım boyunca böyle birşeyle karşılaşmadım. Bunun adı tam bir rezalettir. Yetkililere soruyorum, bizi buraya nasıl getirirler? Hakemi destekliyorum. Futbolcu sağlığı için bu maçın ertelenmesi gerekiyordu.

Vedat OKYAR (Hürriyet Yazarı): Böyle birşey görmedim

50 senedir bu yaptığım işin peşindeyim. 25 senesini top ayağımda geçirdim. İkinci 25 sene de elimde kalemle futbol topunun peşindeyim. İlk defa böyle bir şeye tosladım. Metin Tokat yürekli olmayıp, devam ettirse 2-3 oyuncunun da ayağı kırılırdı. Yazıktır, ayıptır. Futbol Federasyonun ‘‘futbol oynanır’’ raporunu almadan, tamiri yapılmış sahalara nasıl izin verir, aklım da ermiş değil. 'Ülkemizde kriz var' diyoruz. En az medya mensubu olarak 100 kişi Samsun'a geldik. Masrafa yazık değil mi?

Korkut GÖZE (Hürriyet Yazarı): Maçı kim oynattı!

Maç başladı, aradan 10 dakika ya geçti ya geçmedi, o nefis yemyeşil zemin bir anda karaya boyandı. Yerden öbek öbek çimler çıkıyor, ayaklar bileğe kadar çukurlara gömülüyordu. Herkes gibi şaşırdım. Ancak, imdada orta hakem Metin Tokat yetişti. Yaklaşık 30 yıldır spor yazarlığı yapıyorum. Böyle bir olayla ilk kez karşılaşıyorum. Ve burada bu maçı oynatan sorumluyu ve sorumluları arıyorum. Henüz lig maçı oynamaya hazırlıksız bir sahada böylesine önemli bir karşılaşmayı oynatmaya kim karar verdiyse yetkililerin o kişi ve kişilerin yakasına yapışmasını istiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!