Rekor karateyle geldi

Güncelleme Tarihi:

Rekor karateyle geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 18:22

17. Akdeniz Oyunları'nda mücadele eden Türk sporcular, karatede kazandıkları madalyalarla oyunlar tarihindeki "altın" rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

Fransa'da 1993'te yapılan Akdeniz Oyunları'nda 34 altın madalya kazanan Türkiye, karate müsabakaları öncesinde 32 altın, 33 gümüş ve 28 bronz madalya kazanmıştı. Bugün yapılan karate final maçlarında ise 4 altın, 1 gümüş madalya kazanan milliler, bu sayede oyunlar tarihindeki rekorunu olimpiyatlarda yer almayan karateden gelen madalyalarla yakalamış oldu.

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, yaptığı açıklamada, rekorda payları olduğu için çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Rekor bize nasip oldu. Bu gelişme bizim için ayrı bir tesadüf ve sevinç kaynağı. Şükürler olsun, bizim aldığımız madalyalarla rekor kırıldı" diye konuştu.

Son yıllarda karateye hem Avrupa'da hem de dünyada büyük bir ilginin olduğunu anlatan Delihasan, katıldıkları hemen her müsabakadan madalya veya madalyalarla döndüklerini ifade ederek, "Alttan gelenlere iyi bir rol model oluyoruz. İnşallah bundan sonra da madalya ve madalyalar almaya devam edeceğiz. Ama bu başarımızda genel müdürlüğümüz, bakanlığımız ve hükümetimizin katkısı yok sayılamaz. Gerçekten de tüm spor branşlarına olduğu gibi karateye de çok büyük destekleri söz konusu. Bu destekler geldiği sürece kürsülerde olmaya devam edeceğiz. Sizin aracılığınızla, aldığımız madalyaları, bizden desteklerini esirgemeyen büyüklerimize armağan etmek istiyoruz."

Hedef olimpiyatlarda yer almak

Karateye olimpiyatlarda yer verilmediğine dikkati çeken Delihasan, şunları kaydetti: "Karate, dünyada en çok yapılan sporlardan birisi, hatta belki de en çok yapılan spordur. Dünyanın her yerinde, her ülkesinde bu spor yapılıyor. Dünyanın her yerinden şampiyonlar çıkabiliyor. Bu da gösteriyor ki, karate çok yaygın bir spor. Olimpiyat komitesi ısrarla bunu görmemeye ve bizi görmemeye çalışıyor. Alınan saçma kararlardan birisi de bizi görmemeleri. Bir dönemde güreş önce çıkarıldı sonra geri alındı. Sanki oyun oynuyorlar ama karate olimpiyatlarda olmayı fazlasıyla hak ediyor. Karate olimpiyatlarda olsaydı, Türkiye'ye madalya getirebileceğimize inanıyorum. Aslında biz olimpiyat hazırlığını bile yapmıştık, katılacak sporcular bile belliydi. Ama olmadı. Kısmetse 2020'de oluruz."

Erkekler 75 kiloda Serkan Yağcı, altın madalya kazandı

17. Akdeniz Oyunları'nda karate erkekler 75 kiloda tatamiye çıkan Serkan Yağcı, altın madalya kazandı. Edip Buran Spor Salonunda gerçekleştirilen bugünkü final müsabakalarının sonuncusunda milli karateci Serkan Yağcı ile İspanyol sporcu Fernando Moreno Paz karşılaştı. Salonu dolduran Türk seyircilerin tezahüratları eşliğinde İspanyol rakibi karşısında baştan sonra üstün bir maç çıkaran Yağcı, mücadeleyi 7-1 kazanarak altın madalyanın sahibi oldu. İspanyol sporcu Paz'ın gümüş madalyada kaldığı kategorideki bronz madalyaları ise Mısırlı Ahmed Solyman ve İtalyan Luigi Busa aldı.

İtalya finale adını yazdıran ilk takım oldu

Salon: Servet Tazegül
Hakemler: Philippe Marenc (Fransa), Ersin Altıparmak (Türkiye)
İtalya: Signorile, Bosetti, Arrighetti, Diouf, Barcellini, Folie (De Gennaro, Partenio, Caracuta)
Slovenya: Bozic, Potokar, Kucej, Mlakar, Recek, Zaloznik (Jerala, Ajnihar, Iglicar, Planinsec, Valencic)
Setler: 25-14, 25-17, 25-13
Süre: 60 dakika (18, 21, 21)

17. Akdeniz Oyunları yarı finalinde Slovenya'yı 3-0 yenen İtalya Kadın Milli Voleybol Takımı, finale yükseldi. Servet Tazegül Spor Salonu'nda oynanan yarı final mücadelesinde İtalya ile Slovenya karşılaştı. Müsabakanın başından sonuna kadar rakibine oranla üstün bir oyun ortaya koyan İtalyanlar, setleri de 25-14, 25-17 ve 25-13'lük skorlarla kazandı ve finale adını yazdıran ilk takım oldu. İtalya, Türkiye-Hırvatistan karşılaşmasının galibiyle finalde altın madalya mücadelesi verecek. Slovenya ise kaybeden takımla bronz madalya maçına çıkacak.

Toplam 6 sıklette madalyalarını sahiplerini bulduğu karatede, Türk sporcular günü 4 altın ve 1 gümüşle tamamladı

17. Akdeniz Oyunları'nda karate müsabakalarının ilk gününde 6 sıklette madalyalar sahiplerini bulurken, Türk sporcular günü 4 altın ve 1 gümüşle tamamladı. Edip Buran Spor Salonu'ndaki müsabakalarda kadınlarda 50, 55 ve 61 kiloda, erkeklerde 60, 67 ve 75 kilolarda madalyalar sahiplerini buldu. Türkiye'nin 4 altın ve 1 gümüş madalya ile en başarılı ülke olduğu karate branşında Türkiye'yi 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronzla Mısır, 1 altın, 4 bronz madalya ile İtalya, 1 gümüş ve 3 bronzla Fransa, 1'er gümüş ve 1'er bronzla İspanya ile Fas ve 1 bronz madalya ile Cezayir izledi. Türk sporuclardan kadınlar 50 kiloda Serap Özçelik, 55 kiloda Tuba Yenen, 67 kiloda Ömer Kemaloğlu ve 75 kiloda Serkan Yağcı altın madalya kazanırken, kadınlar 61 kiloda Bahar Erşeker ise gümüş madalyanın sahibi oldu.

Üç pozisyon 50 metre erkekler tüfekli atışlarında altın madalyayı İtalyan Marco De Nicolo kazandı

17. Akdeniz Oyunları'nda üç pozisyon 50 metre erkekler tüfekli atışlarında İtalyan Marco De Nicolo altın madalya kazandı. Erdemli Atış Poligonu'nda yapılan müsabakalarda 451.7 puan alan İtalyan De Nicolo altın madalyanın sahibi oldu. Fransız Valerian Sauveblane 449.3 puanla gümüş madalya kazanırken 439.3 puan alan Slovenya'dan Rajmond Debevec bronz madalyaya uzandı.

Serbest stil 60 kiloda şampiyon olan milli güreşçi Erhan Bakır, memleketi Erzurum'da davul zurnayla karşılandı

17. Akdeniz Oyunları'nda serbest stil 60 kilo finalinde şampiyon olan milli güreşçi Erhan Bakır, memleketi Erzurum'da coşkuyla karşılandı. Başarılı sporcu, Palandöken Belediye Başkanı tarafından 20 cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi. Mersin'de Yenişehir Fuar Alanı C Salonu'nda yapılan erkekler serbest stil 60 kilo finalinde rakibi Faslı Hamza Fatah'ı 2-0 yenen Bakır, Erzurum Havalimanı'nda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Şinasi Polat, Güreş il temsilcisi Selami Topaloğlu ve beraberindekiler, davul zurna eşliğinde karşıladı.

Palandöken Belediyesi Spor Kulübü Güreş Takımı'nda olan Bakır'a çiçek takdim eden grup, sporcuyu bir süre omuzlarında taşıyarak, şehit turu attılar. Erhan Bakır ve beraberindekiler, daha sonra Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar'ı makamında ziyaret etti. Sporcuyu tebrik eden Bulutlar, Bakır'a 20, antrenörü İlhami Topaloğlu'na ise 2 cumhuriyet altını hediye etti. Kulüp sporcularının 7. Akdeniz Oyunları'nda büyük başarı elde ettiğini ifade eden Bulutlar, güreş takımını 4 yıl önce devralarak, kıt imkanlarla bugüne kadar geldiklerini söyledi.

Bundan sonra da sadece Akdeniz oyunlarında değil Avrupa, dünya ve olimpiyatlarda da spor kulübünün şampiyonlar yetiştireceğini vurgulayan Bulutlar, "Bizim burada çok sporcumuz yetişti ama başka kulüplere gitti. Bir nevi spocu yetiştiriyoruz" dedi. Büyükşehir yasasından sonra imkanlarının genişlediğini ifade eden Bulutlar, "Ata sporlarımızı yaşatmayı hedefliyoruz. İnşallah kulübümüzün başarıları artarak devam eder" diye konuştu.

"30 yıl aradan sonra büyük organizasyonda ilk altın madalya"

Antrenör Topaloğlu ise Erhan Bakır'ın çok azimli çalıştığını ve bunun sonunda başarıya ulaştığını ifade ederek, "Çok özverili çalıştı. 30 yıl aradan sonra Erzurum'dan bir sporcu ilk kez Akdeniz Oyunları'nda güreşte altın madalya kazandı. En son 1983 yılında Reşit Karabacak, Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazanmıştı. 30 yıl aradan sonra büyük organizasyonda ilk altın madalya oldu" şeklinde konuştu. Bolu'nun Göynük ilçesi Kuyupınar köyü Ovaboyu İlkokulu'nda beden eğitimi öğretmenliği de yapan Bakır ise "Ülkemize altın madalya kazandırdığımız için mutlu ve grurluyuz. Bunu 76 milyon Türk halkına armağan ediyoruz. Başkanımızın ve halkımızın destekleriyle altın madalyaya çalışarak ulaştık. Faslı rakibimi yenerek altın madalya kazandım. Bu mutluluk tarif edilemez. İstiklal Marşı'nı okutmak, Türk bayrağını göndere çekmek tarif edilmez bir mutluluk yaşatıyor insana" dedi.

Bakır, daha önce farklı şampiyonlarda 3 altın madalya kazandığını belirterek, dünya şampiyonu olmayı hedeflediğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!