Putin'in “Sambo”su Türkiye'de...

Güncelleme Tarihi:

Putinin “Sambo”su Türkiyede...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 11:43

Sambo sporunun, Gelişmekte Olan Spor Dalları Federasyonu'nun bünyesine alınması için Spor Genel Müdürlüğü'ne (SGM) başvuruda bulunuldu.

Samboyu Türkiye'ye getiren isim olarak bilinen ve Sambo Silahsız Kendini Savunma Spor Kulüpleri Derneği'nin kurucusu olan Gadir Mamadov ile mevcut başkanı Mehmet Yabancı, bu sporun federasyon çatısı altına alınması için Spor Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.

Eski SSCB'de sambo şampiyonu ve “Sambo Üstadı” unvanına sahip Mamadov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen Türkiye'de 23 ilde yapılan sambonun bin 500 sporcusu bulunduğunu belirterek, “Hedefimiz, federasyon çatısı altına girdikten sonra sporumuzu 81 ilde yaygınlaşmak ve sporcu sayısını artırmak” dedi.
Sambonun, federasyon bünyesine alınıp alınmayacağına ilişkin kararı, SGM Danışma Kurulu verecek.

Nasıl bir spor?

1923 yılında bir grup Rus uzman tarafından, Uzak Doğu savunma sporları ile Kafkas ve Sibirya güreşlerindeki tekniklerin harmanlanmasıyla oluşturulan sambo, özellikle Rusya'da polis ve orduda yaygın olarak yapılıyor.

Bu spor dalının, 2 kategorisi bulunuyor. “Sambo Combat”, vuruş ve kırış tekniklerinin de bulunduğu ve yerde de devam eden mücadele sistemi iken, judo-güreş karışımı “Cambo sport”ta vuruş yapılmıyor.

Putin'in sporu

Merkezi Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Uluslararası Sambo Federasyonu'nun (FIAS) onursal başkanlığını, eski bir sambo sporcusu olan Vladimir Putin yapıyor. FIAS başkanlığını ise Duma Milletvekili Vasiliy Shestakov yürütüyor.

Türkiye'de dünya şampiyonası yapıldı

Türkiye, ilk kez 2007 yılında Dünya Sambo Şampiyonası'na evsahipliği yaptı.

Samboyu bir dönem kendi bünyesine almayı hedefleyen Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA), 2007 yılında Antalya'da Dünya Sambo Şampiyonası düzenlemişti. Bu şampiyonada bronz madalya kazanan Ensar Kurt da, sambonun federasyon çatısı altına alınması konusunda çalışma yürüten isimler arasında yer alıyor.

Türkiye, FIAS tarafından organize edilen bir dünya şampiyonasına ise ilk kez 2011 yılında katıldı. Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki şampiyonada Türkiye'yi Mehmet Yabancı ve Fırat Akar temsil etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!