Potada aday kadro belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Potada aday kadro belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 16:28

Japonya'nın ev sahipliğini yapacağı 15. Dünya Şampiyonası finallerine gidecek (A) Milli Basketbol Takımı aday kadrosu açıklandı. Başantrenör Bogdan Tanjeviç, şampiyonada çok iyi mücadele edeceklerini ve NBA'deki oyuncuların takımda yer almamasının kendileri için sorun olmayacağını söyledi. Yeni menajer Harun Erdanay ise “Mehmet Okur, Mirsad ve Hidayet'in problem yarattığını herkes biliyor” dedi.

Haberin Devamı

Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy, Milli Takımlar Direktörü Doğan Hakyemez, Milli Takım Başantrenörü Bogdan Tanjeviç, (A) Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, yönetici Barbaros Akkaş ve Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgay Atasü'nün katılımıyla Polat Renaissance Oteli'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, 17 kişilik ilk aday kadro açıklandı.

Dünya Şampiyonası için hazırlıklarına 3 Temmuz Pazartesi günü başlayacak olan milli takımın aday kadrosuna, şu isimler davet edildi: İbrahim Kutluay (Ülkerspor), Kaya Peker, Ermal Kurtoğlu, Kerem Gönlüm, Ender Arslan, Barış Ermiş (Efes Pilsen), Kerem Tunçeri (Beşiktaş), Can Akın, Ümit Türkoğlu (Bandırma Banvitspor), Fatih Solak (Galatasaray), Mutlu Akpınar (Türk Telekomspor), Uğur Kaçaniku (TOFAŞ), Hidayet Türkoğlu (Orlando Magic), Mehmet Okur (Utah Jazz), Serkan Erdoğan (TAU Ceramica Vitoria), Engin Atsür (North Carolina State) ve Hilmi Dinç (Indiana University)
  
TANJEVİÇ: KADRO, 12'YE DÜŞECEK
  
Başantrenör Tanjeviç, açıklanan bu kadroyu 24 oyuncuya dek çıkaracaklarını, ancak Dünya Şampiyonası'na 12 oyuncuyla gideceklerini söyledi.  Efes Pilsen'den Bora'nın yanısıra, Ümit Milli Takım'dan Cenk Akyol, Oğuz Savaş, Ersan İlyasova, Semih Erden ve Hakan Demirel'i kadrolarına katacaklarını belirten Tanjeviç, kadroyu önce 16, daha sonra 14 kişiye düşüreceklerini, son olarak da 12 kişilik kadroyla Japonya'ya gideceklerini açıkladı.
Bu arada Fenerbahçeli Ömer Onan'ın da FIBA'ya bildirilen 24 kişilik kadroda yer aldığı ifade edildi.
    
3 OYUNCU MAZERET BİLDİRDİ
  
Tanjeviç, Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu ve Serkan Erdoğan'ın sakatlık mazereti bildirdiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bu oyuncularla sürekli irtibat içinde olduğunu kaydeden Tanjeviç, ”Serkan bana, tüm sezon boyunca iğnelerle oynadığını ve ağır bir sakatlığının olduğunu söyledi. Dizinden sakat ve ameliyat bile olabilir. Ameliyat olursa da 6 aydan önce iyileşemez” dedi.

Tanjeviç, Mehmet Okur'un bir sağlık raporuyla kendilerine geldiğini kaydederek, şöyle konuştu:  “Bunu bütün sezon boyunca yaşamış. Kendi kulübünün dahi kendisine sezon içinde izin verdiğini söyledi. Kendisi bunu reddetmiş ve takımının play-off'aa kalması için bütün enerjisini sarfetmiş. Bu raporlar kabul edilebilir ve güvenebilir yerlerden alınmış raporlar. Biz 1 ay daha bekleyeceğiz ve daha sonra kesin karar vereceğiz.”

Haberin Devamı

Hidayet Türkoğlu ile ilgili uzunca bir konuşma yaptıklarını ve bu oyuncunun 2 sorunla kendilerine geldiğini ifade eden Tanjeviç, Hidayet'in hem sakatlığını, hem de takımı Orlando Magic ile temmuz ayında antrenman yapmak zorunda olduğunu kendilerine bildirdiğini söyledi.

Tanjeviç, Hidayet'in Dünya Şampiyonası'nda oynamak istediğini, ancak Orlando Magic'de de iyi bir pozisyon elde etmeyi de düşündüğünü anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Yaptığımız uzun konuşmalar sonucunda ben zayıf düştüm ve onun ilk 17 günlük hazırlık dönemini atlayabileceğini söyledim. Fakat ondan 20 Temmuz'da burada olmasını söyledim. Bu öneriyi sunarken kendimle savaş verdim. 3 tane milli takım yönettim, ilk defa böyle zayıf düştüm ve izin verir gibi oldum. Fakat Hidayet'in bana kesin ve net bir tarih veremeyeceğini, kendisini iyi hissettiği zaman döneceğini söyledi. Ben de kendi zayıflığımı yendim ve sunduğum önerinin artık geçerli olmadığını söyledim ve gelebiliyorsa 3 Temmuz'da gelmesini belirttim. Bu kararı vermemin en önemli nedeni, takımın diğer oyuncularına duyduğum saygıdır. Onlar gerçek bir sporcu gibi davranıyorlar ve tüm sorumlulukları kabul ediyorlar. Öncelikle geçen yıl Hidayet ve Mehmet çok iyiydiler ve hiç bir sorun çıkarmadılar. Açıkçası söylemek gerekirse ilk kez bu durumda bulunuyoruz. Düşünüyorum ki eğer 20'sinde gelmesini kabul edersem, bu bir ilk olacaktı ve bu her yıl tekrarlanabilirdi. Başka oyuncular tarafından da bu istek olabilirdi. Bu düşünüldüğü zaman çok negatif birşey olacaktı. Her yıl böyle birşeyle uğraşmak güzel olmazdı. Hepimizin milli formayla ve bayrağa saygısızlığımız olurdu bu. Aynı zamanda diğer oyuncuları yalnız bırakmış ve onlara saygısızlık edilmiş olurdu.”

"SAVAŞACAĞIZ"

Haberin Devamı

Toplantıda açıklamalar yapan Tanjeviç, geçen yıl Avrupa Şampiyonası'nda çok iyi bir derece alamadıklarını ve bunun sorumluluğunu üzerine aldığını kaydetti. Bu şampiyonada 12 kişinin ortak düşüncede hareket etmesini başaramadığını kaydeden Tanjeviç, oyuncuları eleştirerek, “Öncelikle büyük başarı elde etmek için, oyuncuların kendi egolarını yenmeleri ve takım olmaları lazım. Ben bunu başaramadım. Bu da oyuncuların tamamen kendi egolarını çok yüksek seviyede tuttukları için oldu. Aslında geçen sene çok güçlüydük, iyi derece elde edebilirdik” diye konuştu.

Tanjeviç, federasyonun gücü ve yüceliği sayesinde Japonya'da olma hakkı kazandıklarını belirterek, geçen seneden çok daha iyi sonuç almalarının şart olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Bu sene Türkiye'de Ümitler Avrupa Şampiyonası oynanacağını hatırlatan Tanjeviç, çok sayıda (A) Milli Takım oyuncusunun bu şampiyonada mücadele edecek olmasının, hazırlıklar için sıkıntı teşkil ettiğini anlattı.
  
“BEYAZ MENDİL GÖSTEREBİLİRSİNİZ”

Tanjeviç, kadroya aldığı tüm oyuncuların milli takımın gerektirdiği sorumluluğu kaldırabilecek oyuncular olduğunu vurgularken,  “Bütün açık yürekliliğimle bunu söyleyebilirim. Biz şampiyonaya nasıl gidersek, gideyim çok iyi basketbol oynayacağız  ve geçen seneden daha iyi olacak. Biz savaşmaya gideceğiz. Ya sağlam bir şekilde orada gideceğiz, ya da oradan bizi geri gönderecekler. Böyle olmazsa bana İspanya'da yapıldığı gibi beyaz mendil gösterebilirsin. Ancak böyle bir şey olmayacak, milli takım ülkesini güldürecektir. En büyük görevimiz federasyonu ve devleti en iyi yerlere getirmektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

“5 YIL İÇİNDE KİMLERİ OYNATACAĞIMI BİLİYORUM”
  
İki yıl Türkiye'de staj yaptığını ve tüm oyuncuları gördüğünü anlatan Tanjeviç, uzun vadeli programlar yaptığını, Türk milli takımıyla çalışmaya devam etmesi halinde önümüzdeki 5 yılda kimleri ne zaman kadroya davet edeceğini şimdiden bildiğini anlattı.

“BÜTÜN OYUNCULAR AYNIDIR”
  
Medyada NBA'de ve Türkiye'de oynayan oyuncular arasında ayırım yapıldığına değinerek, aslında tüm oyuncuların aynı olduğunu söyleyen Tanjeviç, Hidayet, Mehmet ve Serkan'ın gelememesi halinde takımda bir yetenek kaybına uğramayacaklarını belirterek, “Ama bu handikapı takım oyunuyla kapatmaya çalışacağız. Böyle bir durum olduğunda takımın bütünlüğü çok daha yüksek olacaktır. Bütün oyuncularımın hepsi şu anda gayet sorumluluk sahibi. Medyada, (NBA oyuncuları ve diğer oyuncular) gibi konuşulur, sanki NBA oyuncuları Mars'tan, diğerleri dünyadan gibi yazılır. Ama bütün oyuncular aslında birdir, diğer oyuncular da onlar kadar değerlidir. NBA olmamış oyuncular daha fazla istek ve gayret çaba içinde oluyorlar. Kendilerini göstermek ve iyi yerlere gelebilmek için ekstra efor sarfediyorlar. Dünya Şampiyonası'nda bu eforlarını çok iyi şekilde değerlendireceğim.” dedi.

Mirsad Türkcan'ın kendisine Dünya Şampiyonası'nda oynamak istediğini ilettiğini de kaydeden Tanjeviç, “Ama biz onla bu sene olmayacağı konusunda anlaşmıştık. Bu isteği nedeniyle teşekkür ettim” ifadesini kullandı.
Tanjeviç, Ömer Onan, Hüseyin Beşok ve Asım Pars gibi oyuncuları, genç oyunculara şans verebilmek için çağırmadığını söyledi.

Türkiye'nin çok sayıda genç ve yetenekli oyuncusu bulunduğunu anlatan Bogdan Tanjeviç, bu oyuncuları İstanbul'da yapılacak 2010 Dünya Şampiyonası'na hazırlayacaklarını kaydetti.

Tanjeviç, İbrahim Kutluay'dan Japonya sonunda milli takımı bırakmasını istemeyi düşündüğünü, ancak bu fikrini değiştirdiğini dile getirerek, “Yerine Cenk Akyol ve Engin Atsür gibi yetenekli oyuncuların gelmesini istiyecektim. Ama sergilediği iyi ve örnek davranışlarından sonra, bu kararı tamamen İbrahim'e bırakacağım. Kendisinin şampiyonada gerçek bir lider olacağını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Tanjeviç, Ülkersporlu Ömer Onan'ı çok iyi takip ettiğini ve bir oyuncunun sakatlanması durumunda bu oyuncuyu hemen kadroya çağırabileceğini de sözlerine ekledi.

HAKYEMEZ: KARAR 3 TEMMUZ'DA
  
Milli Takımlar Direktörü Doğan Hakyemez, 2005 yılında idari problemler yaşadıklarını ifade ederek, ”Bununla ilgili tedbirleri aldık. Programa uymayan oyuncularla işimiz olmayacak” dedi.

Japonya'da düzenlenecek Dünya Şampiyonası'nda mücadele edecek (A) Milli Basketbol Takımı Aday Kadrosu açıklanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğan Hakyemez, kamp dönemi disiplini ve sponsorların oyuncularla ilgili istekleriyle ilgili problemler yaşadıklarını ileri sürerek, şunları söyledi:    “Maçlarda ve kamplarda ilişkilerde zaaflar vardı. Bütün bunlarla ilgili tedbirleri aldık. Harun'un menajerliğe gelmesiyle problemleri ortadan kaldıracağız. Birbirini seven oyunculardan kurulu takımla teknik heyeti baş başa bırakmak istiyoruz. Bu programa uymayan oyuncular kadroda olmayacak. Bizim yapay hadiseler nedeniyle Türk milletini üzmeye hakkımız yok.”

Hakyemez, Mehmet, Hidayet ve Serkan konusunda 3 Temmuz'da karar verileceğini anlatarak, “3 oyuncu o tarihte gelirlerse, kadroda yer alabilirler. Sakatlık durumları da raporların uygun görülmesi halinde o tarihte değerlendirecektir. Hidayet gelmezse, NBA'de oynadığı için bir ceza veremiyoruz. Ancak, Türkiye'ye döndüğünde gereken yapılabilir. Bu oyuncular aday kadrodalar” diye konuştu.

ERDANAY: MİRSAD, MEHMET VE HİDAYET PROBLEM YARATIYOR
   
Yeni menajer Harun Erdanay, 2001 yılında kendisinin bulunduğu milli takımda da problemler bulunduğunu kaydederek, “Mehmet, Mirsad ve Hidayet'in problem yarattığını herkes biliyor” dedi. Hidayet'in bu yıl olmayacağının bilindiğini anlatan Erdanay, “ Hidayet ve Mehmet'in gelmeyecek olması milli takımı etkileyecek.  Ancak İbrahim'in liderliğinde gençler bu açığı kapatacaklardır” diye konuştu.     

Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy ise milli takımların yoğun bir programı bulunduğunu kaydederek, İzmir'de yapılacak Ümitler Avrupa Şampiyonası'nda madalya beklediklerini söyledi.
  
MİLLİ TAKIM PROGRAMI
  
3 Temmuz'da İstanbul'da toplanacak (A) Milli Takımı 7 Temmuz'da Sırbistan Karadağ ve İtalya ile iki hazırlık maçı oynamak ve kamp yapmak için İtalya'ya gidecek.

20 Temmuz'da İstanbul'a dönecek olan milliler, 21 Temmuz'da otobüsle Ankara'ya hareket ederek, burada kampa girecek. 28 Temmuz'da başlayacak Efes Cup'a katılacak olan milliler, 31 Temmuz'da İstanbul'a dönecek.

3 Ağustos'ta Almanya'ya gidecek olan milliler, İtalya, Almanya ve Fransa'nın katılacağı Süper Cup'ta mücadele edecek. 6 Ağustos'ta Türkiye'ye gelecek milli takım, 9 Ağustos'ta Güney Kore ve İtalya ile iki maç yapmak ve kamp için Güney Kore'ye gidecek.

Milli takım, Dünya Şampiyonası için 16 Ağustos'ta Seul'den Japonya'nın Nagoya kentine geçecekler ve 19 Ağustos'ta grupta ilk olarak Litvanya ile karşı karşıya gelecekler.

20 Ağustos'ta, Avustralya, 22 Ağustos'ta Brezilya, 23 Ağustos'ta Katar ve 24 Ağustos'ta Yunanistan ile karşılaşacak milli takım grup maçlarını tamamlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!