Perşembe Pazarı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Perşembe Pazarı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dalan döneminden beri Perpa'ya taşınmaları beklenen Perşembe Pazarı esnafı şu anda Valiliğin koyduğu gündüz kamyon-kamyonet yasağı nedeniyle gergin anlar yaşıyor. Esnaf, yasağın, Perpa'ya gitmelerini sağlayacak bir tür tehdit olduğu iddiasında. Kayıtlı 8 bin 200 işyerinin olduğu bölgede 85 bin kişi çalışıyor. Üç kuşaktır Perşembe Pazarı'nda bulunan Şefik Saraç, bölgeden önce haddecilerin sonra demircilerin gittiğini, zaten ekonominin bu yönde geliştiğini söylüyor. Ona göre ister istemez hırdavatçılar da gidecek, ama tepeden inmeci yöntemi yanlış buluyor. Perşembe Pazarı'nda durumun aynen sürmesini isteyenlerin yanında, ‘‘Evet buranın iyileştirmeye ihtiyacı var ama bizimle birlikte’’ diyenler de var.

Ticaret kaldırılmasın

Eyüp-Balat, Galata projeleri için gönüllü olarak çalıştım. Bu tür tarihi bölgelerin korunmasından yanayım. Burası Cenevizler'den kalma bir merkez, bir okul; bu okulu yaşatmaları gerekir. Burada da konuşuluyor malların dışarda bir merkezden alınması ve gönderilmesi. Burada böyle bir despotlukla yapılması sinir bozucu olan. Kimse dükkanından çıkmak istemiyor ama değişimlere de hazır. Bölge turizme açılacaksa insanlar da dükkanlarını boşaltmak yerine turistik eşya satmayı düşünüyor. İşyeri sahiplerinin yarısına yakını aynı zamanda mal sahibi. Kentlerin kimlikleri var, ben Eyüb'ün kimliğini kaybetmeden yaşamasını istiyorum, oraya meyhane açılmasın ama Beyoğlu'ndaki meyhanelerin de kapatılmasını istemiyorum. Buranın rehabilitasyonu da bu kültür içinde yapılmalı.

Haliç'i rehabilite edeceğiz dediklerinde hiç sesimizi çıkarmadan boşalttık orayı, çünkü haklı bulduk. Biz de Haliç’in pisliğinden, karmaşasından bıkmıştık. Oradaki dükkanımızı boşaltıp buraya geldik. Kimse de bir şey demedi. Ama gidip bir de Perpa'ya bakın, orada hayat sürdürülebilir mi? Burada sayılan sorunların tamamı orada da var. Peki bunu nasıl çözecekler? Kapılar kamyonların geçemeyeceği kadar alçak. Havalandırması bile yok. Proje anlatıldığı zaman hemen parayı verip katıldık. Hırdavatçılıkla ilişkisi olmayan insanların ellerindedir Perpa şu anda.

Burayı dönüştürebiliriz

Burası şu anda polis kordonuyla bir pazar değil açık hapishane haline geldi. Şu anda ne yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Burası Sultanahmet gibi gezinti yeri değil. Haliç kıyısı yıkıldı, temizlendi, turistik bölge olacak dendi kabul ettik, buraya taşındık. Biz de Haliç'in o halini istemiyorduk. Ama 15 yılda ne oldu orada, turizme açıldı mı? Köpeklerle ayyaşlar kalıyor sadece. Biz gittikten sonra burası ne olacak? Deseler ki burayı şu iş koluna ayırıyoruz şu zaman içinde burayı dönüştürün, neden yapmamayım. Ama dükkanımı bırakıp gitmeye hiç niyetim yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!