Barbaros Akkaş: 'Periler Rio’da olacak'

Güncelleme Tarihi:

Barbaros Akkaş: Periler Rio’da olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2016 18:40

Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, “Periler mutlaka Rio Olimpiyatları’nda olacak” dedi. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun resmi sitesine konuşan Akkaş çarpıcı açıklamalar yaptı...

Haberin Devamı

İşte Barbaros Akkaş ile yapılan röportajdan yansıyanlar...

-Kadın Milli Takımımız Rio Olimpiyatları’na katılmak için son virajda. İlk maçımız Arjantin ile. Sizin taraftan bakarsak takımın havası nasıl?

-Takımın havasını çok iyi gördüm. Bütün oyuncular olimpiyatlara gitmenin ve başarılı olmak için öncelikle buradan vizeyi almamızın ne kadar önemli olduğunun farkındalar. Teknik kadro, idari kadro ve oyuncu kadrosuna kadar herkes bu organizasyona motive olmuş. Ve takım da herkes birbirine çok güveniyor.

MASADA BİR KUŞ SÜTÜ EKSİK
-Burada da gördük ki bizim Milli Takımımızın olanakları ile diğerlerinin olanakları arasında çok büyük farklar var. Hani derler ya bizimkilerin bir kuş sütü eksik. Milli Takımlar bu düzeye nasıl geldi?

-Türkiye Basketbol Federasyonu’nun milli takımlarımıza sağlamış olduğu olanakları dünyada çok az federasyon kendi takımlarına sağlayabilmiştir. Hedefimiz, milli takımı oluşturan teknik, idari kadro ve oyuncuların profesyonellik boyutları çerçevesinde sahada işlerini daha iyi yapabilmesi için imkan sağlamaktır. Her zaman söylediğimiz gibi Türkiye Basketbol Federasyonu olarak  dünyanın en önde delen 2-3 federasyondan biri olmaktan ve biz de ekip olarak bunun bir parçası olmaktan mutluluk duymaktayız.

Haberin Devamı

BAŞARI, BUGÜNÜN BAŞARISI DEĞİL
-Ortada A Milli Kadın Takımımız’ın son yıllara damga vurduğu bir görüntü var. Devamı gelecek mi?

-Kadın Milli Takımımız son 5 yılda çok büyük başarılar elde etti. 2011 Avrupa Şampiyonası Finali, 2012 Londra Olimpiyat beşinciliği, 2013 Avrupa üçüncülüğü, 2014 Dünya dördüncülüğü, 2015 Avrupa beşinciliği ve bu yılda olimpiyatlara katılıp geçmiş yıllardaki başarıları aratmayacak bir derece elde etmek istiyoruz. Bütün planımız bu şekilde.  Şöyle bir değerlendirme yaparsak: Aslında bu başarı sadece bugünün başarı değildir. 

Barbaros Akkaş: Periler Rio’da olacak

ÇOK İYİ VE KARAKTERLİ BİR OYUNCU GRUBUMUZ VAR
-Hemen hemen aynı takımla buralara kadar geldiğimize göre elimizde iyi bir oyuncu grubu var diyebiliriz.

Haberin Devamı

- Takımımızın olgusunu oluşturan ve her türlü fedakarlığı yapan çok önemli oyunculardan kurulu bir ekibiz. Sizlerin de bildiği gibi bir takımın oluşması için en iyi oyuculara ihtiyaç duyulmakta. Biz bu konuda çok şanslıyız. Çünkü  çok iyi bir takıma sahibiz. Allah nazardan saklasın. TBF olarak bu yıl iki takımla olimpiyatlara katılma hedefi koyduk. Bu konudaki çalışmalarımız, tüm hızıyla devam ediyor. 

-Siz çok ümitlisiniz ve heyecanlısınız. Aynı heyecanı hem burada kadın, hem de erkek milli takımlarında görüyor musunuz?

-Milli Takımlarımızdaki idari ve teknik kadronun yanısıra, oyuncularımızın hepsi üzerlerine aldıkları sorumluluğun bilincinde. Bugüne kadar 80 milyonu sahada en iyi şekilde temsil etmiş Potanın Perileri’nin bugün de ülkemizi gururlandırmak ve sevince boğmak adına ellerinden gelen en yüksek mücadeleyi sahada vereceklerine ve olimpiyat vizesini alacaklarına inanıyorum. Sonrasında da hedefimiz olimpiyatlarda bir madalya alıp, takım sporunda ülkemizde bir ilki gerçekleştirmek olacaktır.

Haberin Devamı

SAĞLIK EKİBİNİN BİR BENZERİ DÜNYADA YOK
-Zaman zaman sakatlıklar, şanssızlıklar olabiliyor. Bu konuda TBF’nin özellikle sağlık grubunu en üst düzeyde tuttuğunu gözlemliyoruz. Örneğin buraya turnuva oynamaya gelen ülkelerin bazılarının bir masörü bile yok. Biz bu geniş imkanları nasıl yarattık?

-Oyuncularımızın sağlıklı olmaları ve sağlığına verdiğimiz önem kadromuzda bulunan bir Profesör Doktor, iki fizyoterapist ve 3 masörden oluşan bir kadroya emanet edilmiş durumda. Bu da sağlığa ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. 

KADIN MİLLİ TAKIM ALT YAPI SİSTEMİ DEĞİŞTİ
-Erkek milli takımlarında son yıllarda alt yapılarda önemli başarılar yakalandığını görüyoruz. Ancak kadın basketbolu için bunu söylemek zor. Sebebi nedir?

Haberin Devamı

-Yılarca erkek milli takımlarında özellikle alt yapılarda yakalanan başarılı sistemi ve düzeni kadın milli takımlarında da oturtabilmek için yapılanmaları değiştirdik. Bana göre Türkiye’nin n iyi kadın takım antrenörü olan Ekrem Memnun milli takımın başında ve yardımcılığını da yine Türkiye’nin en iyi kadın takımı antrenörlerinden Aziz Akkaya yapıyor. Ben Memnun ve Akkaya’nın alt yapılardan başlayarak kadın basketbolunu milli takımlar düzeyinde rakipsiz yapacağına inanıyorum.

BASKETBOL FUTBOLUN GÖLGESİNDE KALDI
-A Milli Kadın Takımımız Fransa’da çok önemli bir sınavda. Ama aynı zamanda Fransa’da Avrupa Futbol Şampiyonası da var ve Milli Futbol Takımımız bu şampiyonada yer alıyor. Ülkemiz medyasının durumuna bakarsak Kadın Milli Takımı’nın burada oluşu biraz geri plana itilmiş gibi.

Haberin Devamı

-Ülkemizde futbol birinci sırada ilgi olarak. Fakat Dünya, Avrupa ve Olimpiyatlarda yakalanan başarılara baktığımızda takım sporlarında hiçbir branş hem kadınlarda, hem erkeklerde basketbolun yakalamış olduğu başarıyı yakalayamamıştır. Buna alt yapılar da dahil. Burada asıl görev medyaya düşüyor. Biz TBF olarak ülkemizi tüm kategorilerde gururlandırmaya, madalyalar almaya, büyük başarılar kazanmaya devam edeceğiz.

Bugün dünyanın bir çok ülkesinden gelen yıldız oyuncular Türkiye Basketbol Liglerinde oynamakta ve bizim milli takımlarımızı oluşturan oyunculara birlikte mücadele etmekteler. Bu hem basketbol liglerimizin ne kadar kaliteli olduğunun, hem de milli takım  seviyesindeki oyuncuların ne kadar değerli ve tecrübeli olduğunun göstergesidir.

ERKEKLER DÜNYADA 8, KADINLAR 10’UNCU
Türkiye FIBA’nın 2015 yılı sonu itibariyle açıklamış olduğu listede  erkeklerde dünya sıralamasında 8’inci, Avrupa sıralamasında 6’ncı. Kadınlarımız ise Dünya sıralamasında 10’uncu, Avrupa’da 6’ncı durumda.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun erkek ve kadın milli takımları diğer ülkeler tarafından büyük saygı görmekte ve bu yapının 15 yıllık sürede nasıl oluştuğu ile ilgili araştırmalar yapmaya devam etmektedirler.

Bizim bu başarılarımızın devam etmesinde büyük katkısı olan ve bizden desteğini hiç esirgemeyen başta Federasyon Başkanımız Harun Erdenay olmak üzere, sponsorlarımıza çok teşekkür ederiz.

FATİH HOCA VE TALEBELERİNE BAŞARILAR
-Az önce de söz ettik. Burada Futbol Milli Takımımız da şampiyonada mücadele ediyor.  Neler söylemek istersiniz.

-İnşallah Fransa’da Avrupa Futbol Şampiyonası’nda oynayan Milli Futbol Takımımız da buradan büyük bir başarı ile ülkemize döner. Türkiye-Hırvatistan maçını hep birlikte izledik. Maçı kaybetmemize rağmen hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik. Sırada İspanya ve Çek Cumhuriyeti maçları var. Fatih Hoca başta olmak üzere futbol milli takımımıza başarılar dilerim. Biz de buradaki elemelerde başarılı olarak olimpiyatlar için vize alırız ve çifte zaferle Fransa’yı tamamlamış oluruz. Buradaki hedefimize ulaştıktan sonra inşallah Temmuz ayında Filipinler’deki elemelerden sonra Erkek Milli Takımımız’ı da olimpiyatlara göndermiş oluruz.. 

BAKMADAN GEÇME!