Pentatlonda “erken doping” tedbiri

Güncelleme Tarihi:

Pentatlonda “erken doping” tedbiri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 11:21

Modern Pentatlon Fedarasyonu, talep olmamasına karşın uluslararası kupalar için belirlediği altyapı sporcularından numune aldı.

Haberin Devamı

Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Yaşar Akşin, ileride uluslararası organizasyonlarda doping konusunda sıkıntı yaşamamak için tedbirli davrandıklarını söyledi.

Akşin, yaptığı açıklamada, 2014 Gençlik, 2016 Rio ve 2020 Tokyo Olimpiyatlarına yönelik başlattıkları proje kapsamında belirledikleri altyapı sporcularını doping konusunda sürekli kontrol etmeyi amaçladıklarını anlattı. Bu doğrultuda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Akşin, "Sporcularımızın biyolojik pasaportlarının şimdiden oluşabilmesi için doping testleri yaptırdık" dedi.

Uluslararası yarışmalara hazırladıkları altyapı sporcularından dopingle mücadele çalışmaları kapsamında, 30 Temmuz'da numuneler aldıklarını belirten Akşin, "Bütün sporcularımızın numunelerinin negatif çıkması bizi çok sevindirdi. Temiz spor mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

Numunesi negatif çıkan sporculardan İlke Özyüksel'den Dünya Anti-Doping Ajansı'nın da (WADA) Avrupa şampiyonu olmasının ardından numune aldığını ancak henüz sonucun açıklanmadığını ifade eden Akşin, başarılı sonuçların ardından işi sıkı tutmak için TMOK'a başvurduklarını, madalyalar bekledikleri sporcuların biyolojik pasaportlarını oluşturmak için zaman kaybetmeden harekete geçtiklerini ifade etti.

Son dönemlerde doping konusunda istenmeyen ve olmaması gereken durumlarla karşılaşıldığını hatırlatan Akşin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her zaman hedefimiz, sportif başarılarının yanında ahlaklı oluşlarıyla da övünebileceğimiz sporcular ve antrenörler yetiştirmek. Belirlediğimiz bu sporcular ülkemizi çok önemli organizasyonlarda temsil edecek. Şimdiden biyolojik pasaportları olsun ve sürekli kontrol edilsin istedik.

Koşu, atıcılık, yüzme eskrim ve binicilik branşlarında mücadele eden modern pentatloncular, performans sporcularıdır. Bu konuda işi baştan sıkı tutalım dedik. Doping konusunda artık bu sporcularımızın bir verisi oldu. Herkes doping kontrollerinden kaçmaya çalışırken, numune vermek istemezken biz gönüllü olduk ve istenmeden bu çalışmayı başlattık. Umarım örnek de oluruz çünkü biz federasyon olarak 'temiz spor, temiz sporcu' felsefesiyle hareket ediyoruz."

BAKMADAN GEÇME!