“Pehlivan” ailenin çekiççi kızınım ilginç hikayesi

Güncelleme Tarihi:

“Pehlivan” ailenin çekiççi kızınım ilginç hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 12:16

2012 Londra Olimpiyatları'nda Ay-yıldızlı formayı giyen milli çekiççi Kıvılcım Kaya Salman, 3 kuşak güreşçi bir aileden geliyor.

Eski milli güreşçi babası Ziya Kaya'nın sahibi olduğu Erzurum cağ kebabı restoranında açıklamalarda bulunan Kaya Salman, güreşe gönül vermiş bir aileden geldiğini belirterek, “Babam, amcalarım, dedem, büyük dedem hepsi güreşçiydi. Evde hep spor konuşulur, spor izlenir. Çekici, Atina Olimpiyatları'nı televizyonda izlerken görüp beğendim” dedi.

Milli takım kampında olduğunu ve kış sezonunda antrenmanların çok zorlu ve yoğun geçtiğini anlatan Kıvılcım Kaya Salman, “Mart ayında İspanya'da Avrupa Atmalar Ligi var. Bu lig, atma branşının büyükler kategorisinde Avrupa şampiyonası sayılıyor. Ona hazırlanıyorum ama bu yıl en büyük hedefim Ağustos ayında Moskova'da yapılacak Dünya Atletizm Şampiyonası ve bu sezon 75 metrenin üstüne çıkmak” diye konuştu.

-“Londra benim için 2016'nın provası oldu”-

Geçen yıla göre derecesini 2-3 metre geliştirdiğini, yaz aylarına kadar çok daha iyi olacağını iddia eden Kaya Salman, şöyle devam etti:

“Geçen sezon büyükler kategorisindeki ilk sezonumdu ve ilk yılımda olimpiyatlara katıldım. Henüz 20 yaşındayım, olimpiyatlarda 35 yaşındaki rakiplerle yarıştım. Orası benim için madalya alma yeri değil, tecrübe yeriydi. 69.50 metre atarak 15. oldum. 12. olsaydım finale kalıyordum. 42 sporcunun en küçüğü bendim ve 30'unu geçtim. İlk sefer için iyi bir performans olduğunu düşünüyorum. Londra benim için 2016'nın provası oldu. 2016'da çok daha tecrübeli olacağım. Rio Olimpiyatları'nda yıldızım parlayacak.”

-Baba Ziya Kaya: “Kıvılcım bizi hiç mahcup etmedi”-

10 yılı antrenörlük olmak üzere 35 yıllık güreş kariyeri olduğunu belirten baba Ziya Kaya, ailece sporun içinden geldiklerini söyledi.

“6 kardeşiz, hepimiz de milli güreşçiyiz” diyen Kaya, şöyle devam etti:

“Spor bizim yaşam şeklimiz. Kızımı da atletizme armağan ettik. Kıvılcım'ın çekice yatkın olduğunu anlamıştım. Onu antrenör Artun Talay'a emanet ettim. O da bizi hiç mahcup etmedi. Kızım çok profesyonelce çalışan bir sporcu, onunla gurur duyuyorum. Olimpiyatlara gittiğinde hem bir baba hem de spor adamı olarak çok mutlu oldum. Kıvılcım'ın İstiklal Marşı'nı okutacağından hiç şüphem yok.”

Erzurumlu olduklarını ve aktif sporu bıraktıktan Erzurum'un meşhur cağ kebabının yapıldığı bir restoran açtıklarını kaydeden Kaya, “Kıvılcım 2-3 günde bir restorana gelir ve yarım kuzu yer. Kuvvetini bundan alıyor. Onu kuzu etiyle besliyoruz, o da çekiçleri uzaklara atıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!