Pantani davasında 'mafya' şoku!

Güncelleme Tarihi:

Pantani davasında mafya şoku
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 21:47

1999 Giro'da doping testi pozitif çıktığı için yarıştan çıkarılan Marco Pantani'nin testine bakan doktorların, Camorra mafyasından tehdit aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Gazetta dello Sport'un İtalya'da geniş yankı uyandıran haberine göre, Marco Pantani'nin 1999'da pozitif çıkan doping testi, Camorra mafyasının baskıları sonucunda pozitif olarak açıklandı. Forli Cumhuriyet Savcısı Sergio Sottani'nin yürüttüğü soruşturmada, Pantani'nin probleme rastlanmayan doping testinin pozitif çıkmasındaki sebep, Camorra mafyasının İtalyan bisikletçiye karşı bahis yapması olabilir. Döneme ait telefon konuşmaları sayesinde bu iddiaya varan savcı, uzun süredir bisiklet dünyasının konuştuğu Pantani olayını da tekrar gündeme getirmiş oldu.

NE OLMUŞTU?
İtalyan bisikletinin en karizmatik isimlerinden olan Marco Pantani, 1999 Giro (İtalya Bisiklet Turu) sırasında çıkan pozitif doping testi yüzünden genel klasman lideri olduğu yarıştan men edilmiş ve bir süre pelotondan uzak kalmıştı. Madonna di Campiglio'da zirve bitişiyle son bulacak olan 20. etaptan önce yapılan kan testinde hematokrit oranı, UCI'ın belirlediği limiti %1,9 aşan (%51,9) Pantani'nin kan dopingi yaptığı veya EPO kullandığı uzun süre iddia edildi.

Haberin Devamı

1999 Giro'da 4 etap kazanan ve genel klasmanda en yakın rakibi olan Paolo Savoldelli'nin 5 dakika 38 saniye önünde yer alarak, geriye kalan 2 etap öncesinde büyük avantaja sahip olan Il Pirata, bu gelişmelerden sonra 1999 yılında bir daha yarışlara katılamamıştı. Resmi açıklamada ''sağlık sebepleri'' nedeniyle yarıştan çıkarıldığı açıklanan Pantani, kariyerinin ilerleyen döneminde bu suçlamalar sebebiyle depresyona girmişti.

AŞIRI DOZDA KOKAİNDEN HAYATINI KAYBETTİ
1999 Giro'dan sonra 4 sene daha Giro'ya katılan Pantani, en iyi derecesini genel klasman 14'üncülüğyle elde etmişti. Kariyerindeki büyük düşüşün ardından alkol ve uyuşturucu bağımlılığının pençesine düşen efsane bisikletçi, 14 Şubat 2004'te İtalya'nın Rimini kasabasındaki bir otel odasında ölü bulunmuştu. Aşırı dozda kokain kullanımı yüzünden zehirlenme geçiren 34 yaşındaki sporcunun intihar edip etmediği uzun süre konuşuldu.

Nisan 2004'te İsviçre'nin L'Hebdo dergisine konuşan eski kız arkadaşı Christina Jonsson, Pantani'nin 1999 Giro'daki gelişmelerin ardından kokain kullanmaya başladığını kendisine itiraf ettiğini açıklamıştı.
Ölümünden sonra hakkında birçok kitap, şarkı ve filmler çıkan Pantani'nin heykellerine de büyük turların geçtiği rotalarda rastlamak mümkün.

Haberin Devamı

Giro ve Tour de France'ın sembolik noktalarından olan Mortirolo Geçidi ve Col du Galibier'de İtalyan bisikletçinin heykeli bulunuyor.

TOUR-GIRO DUBLESİNİ YAPAN 6 İSİMDEN BİRİ
Tour de France ve Giro'da 8'er kez etap kazanan Marco Pantani, 1998 yılında her iki turu da kazanarak bu dubleyi yapan 6 isimden biri olmuştu. İnsan sınırlarını zorlayan dubleyi gerçekleştirip tarihe geçen isimler şöyle; Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurrain ve Marco Pantani. (Eurosport)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!