Onlara öyle Fener'e böyle

Güncelleme Tarihi:

Onlara öyle Fenere böyle
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2013 01:11

UEFA Disiplin Kurulu’nun çifte standardı tepkiyle karşılandı.Kurul, sarı lacivertli taraftarların neden olduğu olaylar nedeniyle Fenerbahçe’yi 1 yıl Avrupa kupalarından men edeceğini duyururken, benzer olaylarda Spartak Moskova ve Lazio’ya iltimas geçti.

Haberin Devamı

UEFA Disiplin Kurulu’nun, Fenerbahçe’ye saha ve seyirci olaylarının tekrarında Avrupa’da 1 yıl men edilebileceğini açıklamasının yankıları sürüyor. UEFA’nın benzer olaylarda başka kulüplere karşı toleranslı davranırken F.Bahçe’yi derhal cezalandırması tepkiyle karşılandı. Verilen bu ceza, UEFA’nın 3 Temmuz nedeniyle F.Bahçe’yi dolaylı yoldan cezlandırmak istediği yorumlarına neden oldu.

LAZIO İKİ MAÇA BİLE İTİRAZ ETTİ

İTALYA’nın Lazio Kulübü’nün tribünlerinde yaşanan olaylara rağmen komik cezalar alması dikkat çekiyor. Avrupa Ligi’nde Lazio’nun, Mönchengladbach ile oynadığı maçta taraftarları Nazi selamı vererek ırkçılık yapması, sahaya meşale atmaları ve 3 Alman taraftarının yaralanmasının cezası sadece 2 maç seyircisiz oynama ve 40 bin Euro para cezası oldu. UEFA, Lazio’ya bütün bu olanlardan ötürü men tehdidinden bulunmazken İtalyan kulübünün başkanı,“Kulüp olarak münferit olaylardan dolayı ceza almamalıyız. Bir kulüp kişisel hataların ceremesini çekmemeli” demişti.
Arsenal-Bayern Münih Şampiyonlar Ligi ikinci tur ilk maçında Almanlar tribünleri ateşe verdiler. Ancak bu olay da cezasız kaldı.

Haberin Devamı

SPARTAK MOSKOVA’YA SEYİRCİ KALINDI

BİR diğer örnekse Spartak Moskova... Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi ön eleme play off ilk maçında Spartak’a Rusya’da 2–1 yenilirken tribünde yaşananlar UEFA tarafından görmezden gelindi.
Spartak’ın 2 yıl önce Şampiyonlar Ligi’nde MSK Zilina ile oynadığı maç sırasında taraftarlarının hem meşale yakması hem de güvenlik görevlileriyle yaşadığı arbede nedeniyle 75 bin Euro ceza ve 1 maç saha kapatma cezası almıştı. Ama UEFA, 2 yıl boyunca bir daha tekrar etmemesi şartıyla bu cezayı ertelemişti. Fenerbahçe maçında gözlemcinin olayları tespit etmesine rağmen bir yaptırım uygulanmadı.

Ali Şen: UEFA Fener’e acıdı

F.BAHÇELİ-LER haksızlığa uğradıklarını söylerken eski başkanları Ali Şen’den sürp-riz bir açıklama geldi. ‘maraton.com.tr’ye konuşan Şen, “UEFA, daha fazla ceza verebilirdi. UEFA, belki de acıdığından dolayı 1 maç ceza verdi. Fenerbahçe, şimdi Plzen maçını seyircisiz oynayacak. Fenerbahçe büyük bir gelirden de olacak” dedi.

BİR GÖRÜŞ

Haberin Devamı

Verilen ceza ağır

VERİLEN ceza çok ağır. Bu cezanın altında 3 Temmuz sürecinin etkisi olabilir. Diğer yandan cezada seyircisiz bir maçta dahi taraftarların stat dışından sahaya meşale atmış olması da etkili olmuştur. Taraftarın bu sınır tanımazlığı sert cezada etkili olmuştur. Yine de Avrupa’daki diğer örnekler düşünüldüğünde ceza ağır kaçmıştır.

Alpay KÖSE
SPOR HUKUKÇUSU

Ceza adım adım geldi

F.BAHÇE’ye önce para cezaları verildi.
Taşkınlıklar sürünce 1 maç seyircisiz cezası verildi ama ertelendi. M’Gbach maçında yine yabancı maddeler atılınca 1 maçlık ceza BATE maçıyla uygulandı. Bu maçta da dışardan sahaya meşale atılınca 1 maç seyircisiz ve 1 yıl men cezası geldi.

Eylemi yapanlar bin pişman

Haberin Devamı

SEYİRSİCİZ oynanan BATE maçında stat dışından içeriye meşale atan taraftarlar pişman. O taraftarlardan birisi şunları dedi:
Pişman mısınız?
-Maçın ertesi günü Fenerbahçe ceza kuruluna sevkedildi haberi gelince içimden bir şey koptu. Çok üzüldüm.
Ceza gelince ne düşündün?
-Yaptığımız için inanılmaz üzüldüm ve pişman oldum. Keşke yapmasaydık dedim.

3 Temmuz barajı kalkacak mı?

Fenerbahçe’nin, UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen cezaya karşı lobi çalışması da yapması gerekiyor. Bunun için akla gelen ilk isim UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ama Başkan Aziz Yıldırım ile araları yok.

FENERBAHÇE’nin verilen cezayı kaldırtması için UEFA nezdinden iyi bir lobiye de ihtiyacı var. Ancak salı günü Okan Üniversitesi’ne Hürriyet’in objektiflerine de yansıdığı üzere Aziz Yıldırım ile UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik arasındaki buzlar henüz erimiş değil.
Diğer yandan buzların erimesi şöyle dursun, sarı lacivertliler, 3 Temmuz dönemindeki açıklamalarından ötürü rahatsız oldukları Erzik’e son cezalar nedeniyle de tepkili.
Fenerbahçeliler, benzer olaylarda diğer kulüplere hafif cezalar verilirken Fenerbahçe’ye ağır ceza verilmesinin çifte standart olduğunu kaydediyor.

Haberin Devamı

2 yıl nasıl dayanacaklar?

FENERBAHÇE, 1 yıllık men cezasının tamamen ortadan kalkması için taraftarının 2 yıl boyunca benzer olaylara izin vermemesi gerecek. F.Bahçe içeride ve dışardaki maçlarında tribünlerinden atılacak her maddeden sorumlu olacak.

GFB Europe’a bilet yok

F.BAHÇE Yönetimi, cezaların sorumlusu olarak gördüğü Genç Fenerbahçeliler’in (GFB) Avrupa’daki temsilcisi GFB Europe’a Plzen deplasmanında bilet vermeyecek. Kulüp, bu cezaların kasıtlı olarak aldırıldıklarını düşündükleri için GFB grubuna bir anlamda savaş açtı. Yönetim maçlarda stada yanıcı maddelerin sokulmaması için de yeni önlemler alacak.

Taraftar nöbete!

F.BAHÇE’nin Avrupa’dan men olmaması için Kadıköy’de Viktoria Plzen ile oynananacak seyircisiz maçta yine stat dışından sahaya meşale atılmaması için taraftarlar da etrafta nöbet tutacak.

Haberin Devamı

Savunma için sabahladılar

Sarı lacivertli yönetim, çarşambayı, perşembeye bağlayan gece saat 14.00’e kadar kulüpte kriz masası oluşturdu...

Ahmet Ercanlar

F.BAHÇE-1461 Trabzonspor arasında oynanan kupa karşılaşmasında gelen ceza haberi sarı lacivertli kulüpte olağanüstü saatler yaşanmasına neden oldu.
Yönetim çarşambayı perşembeye bağlayan gece saat 04.00’e kadar kulüpte kalıp bir kriz masası oluşturdu. Yöneticiler gece boyunca cezayı nasıl kaldırtacaklarına dair görüş alışverişinde bulundular.

YETKİ DIŞ VE HUKUK KURULUNDA

YÖNETİM ceza ile ilgili tüm yetkiyi hukuk kurulu ve dış ilişkiler birimine verdi.  UEFA ile yapılacak yazışmalar hazırlanındı. UEFA’dan derhal gerekçeli kararı istendi. Savunma gerekçeli karara göre biçimlenecek. Savunmaları Tolga Deniz Aytöre ve Şekip Mosturoğlu yapacak.

SÖZLÜ DURUŞMA İSTENECEK

YÖNETİM, UEFA’dan sözlü ve görüntülü duruşma talebinde bulunacak. Sahaya fişek atanların ve daha önce meşale atanların aynı kişiler olduğu tespit edilirse bu da savunmaya eklenecek. Fenerbahçe, ayrıca Meireles için de savunma yaparak cezada indirim isteyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!