Olimpiyat bir kuş uçumu mesafede

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyat bir kuş uçumu mesafede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2014 01:33

Kış Olimpiyat Oyunları bin bir tartışma arasında Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki şehri Soçi’de başlıyor. 7-23 Şubat arası devam edecek organizasyonda seyir zevki de yüksek tansiyon da.

Haberin Devamı

Curling de var eski usül Alp disiplini de
Önce madalyalar… Buz pateni disiplinlerinden artistik buz pateni, sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateni, kayma sporlarından alp disiplini, kayaklı koşu, serbest stil kayak, kuzey kombine, kayakla atlama ve snowboard, kızak disiplinlerindense bobsled ve skeleton’da madalya verilecek. Bunların dışında biatlon, curling, buz hokeyi ve luge’de de sporcular sahne alacak. Organizasyona 3 bine yakın sporcu katılıyor.
Ahh Mikaela…
Alp disiplininde gözler ABD’li güzel yıldız Mikaela Shiffrin’in üzerinde olacak. Olimpiyat şampiyonu luge sporcusu Alman Felix Loch’un Soçi’yi boş geçmeyeceği de neredeyse garanti. Biatlonda, yine olimpiyat madalyalı Fransız yıldız Martin Fourcade’a dikkat. Buz patenindeyse özellikle takip etmeniz gereken iki isim var. Biri Kanada’nın madalya umudu Patrick Chan. Diğeriyse Rusya’nın yeni gözdesi, henüz 16 yaşındaki Yuliya Lipmitskaya.
Ukrayna’dan buz pistine devşirme
Soçi’ye katılan sporcu sayımıza bakın, kış sporlarındaki halimizi anlayın. Rusya’ya sadece altı sporcu gönderiyoruz. Kayaklı koşuda Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, Alp disiplininde Tuğba Daşdemir Kocaağa ve Emre Şimşek Türkiye adına yarışacak. Buz dansında Ukrayna kökenli Alisa Agafonova çiftiyle Alper Uçar’ı seyredeceğiz. Madalya umudumuzsa sporcu sayımızla doğru orantılı.
Türkler olmasaydı Soçi hayaldi
Ama Türkiyeli inşaat firmalarına madalya verilse yeri. Soçi’de tesisler artık yetişemeyecek noktaya geldiğinde devreye giren Türk firmalar sorunu çözdü, konaklama tesislerini zamanında teslim etti. Bu arada, Türkiye’den bazı yatırımlar da Soçi’ye taşındı (Rixos Sochi oteli olimpiyat oyunlarıyla açılacak örneğin). Rakamlar etkileyici: Türkiye’den 15 bin işçiyle, bir buçuk yıl içinde 700 bin metrekare inşaat, 1.6 milyar dolarlık iş hacmi.
Dev bütçenin riski dev olur
Bugüne dek bir organizasyona bu kadar para harcanmadı. Neredeyse baştan yaratılan Soçi’deki tesislere 51 milyar dolar gitti (Pekin’in masrafı 40 milyar dolardı). Yüksek teknolojiyle donanmış Fisht Stadyumu’nun pastadaki kiraz olması bekleniyor. Ama bu beklentiler büyük bir kaosla da sonuçlanabilir. Zira stadyum dev organizasyona ucu ucuna yetişti.
Çerkesler uyarıyor
Soçi, bugün başta Türkiye, dünyanın dört bir yanına yayılmış Çerkeslerin anayurdu. 150 yıl önce o topraklarda soykırıma uğrayan Çerkesler, bu soykırımı tanımayan Rusya’nın bir de olimpiyatla ödüllendirilmesini etik bulmadıklarını yıllardır çeşitli kampanyalarla duyurdu.
Çalışan kazanır kemanı kızarır
Dünyanın en ünlü sanatçılarındandı; şimdi en ünlü sporcularından olmaya biri hazırlanıyor. Keman ustası Vanessa Mae, son yıllarını kayağa adamıştı. Şimdi Tayland adına alp disiplinde yarışacak.
Vonn’suz olmaz
Oyunlar ne kadar görkemli olursa olsun, Lindsey Vonn’suz eksik kalacak. Alp disiplininde toplanmadık madalya bırakmayan ABD’li sporcu Soçi’de de ilgi odağı olacaktı. Sakatlanan sağ dizi izin vermedi. Vonn, olimpiyatları erkek arkadaşı, golf yıldızı Tiger Woods’la televizyondan seyredecek.
Norveçli balıkçılar yıkılıyor
Söylenecek fazla bir şey yok… Norveç’in curling takımının kostümleri yıkılıyor. Başka türlü de ilgi çekmeleri zaten çok zor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!