O takım hangisi?

Güncelleme Tarihi:

O takım hangisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2011 00:00

Mehmet Ali Aydınlar’ın, açıklaması merak uyandırdı: “İşin içinde bir tane de hiç ismi geçmeyen kulüp var...”

Haberin Devamı

Bu iş yalnızca Fenerbahçe’yle ilgiliymiş gibi yorumlanıyor. Ama aslında ortada 6-7 kulüp daha var.
Mevcut olayların içerisinde hangi kulüplerin bulunduğunu ve kişilerin isimlerini biliyoruz.
Oldukça kritik günler yaşıyoruz. Herkesin sağduyulu olup bize güvenmesi gerekiyor.

TÜRKİYE’yi sarsan şike soruşturması operasyonu tüm hızıyla sürerken, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar önceki gece Kanaltürk’te yayınlanan Telegol programına telefonla katıldı. Önemli açıklamalarda bulunan Aydınlar, “Biz hangi kulüplerin bu işin içinde olduğunu ve isimlerini biliyoruz. Bu işin içinde hiç ismi geçmeyen bir kulüp daha var” dedi. Bu sözler akıllara “O kulüp hangisi?” sorusunu getirdi. Mehmet Ali Aydınlar’ın önceki akşam yayınlanan programda Serhat Uluer, Ziya Şengül, Gökmen Özdenak ve Mehmet Baransu’nun sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Haberin Devamı

Kulüpler ayrı, kişiler ayrı

-  GÖKMEN ÖZDENAK: Sayın başkanım kişilerin suçu sabitlendiği takdirde ceza için geri dönüş nasıl olacak? Bu sizin için zor olmayacak mı?

-MEHMET ALİ AYDINLAR: Kişiler hakkında tutuklamayla ilgili konu netleştikten sonra gereken yapılır. Şu an tutuklu yargılananlar var. Buna itiraz hakları bulunuyor. Bu haklarını kullandıktan sonra da tutukluluğu devam eden kişiler hakkında disiplin soruşturmasını başlatacağız. Yani kulüpler ayrı kişiler ayrı.

-  SERHAT ULUEREN: Diyelim ki iddianame sonrası savcı, “Son 5 maçta şike yapıldı” kararını verdi. Bu durumda şampiyonluğun Fenerbahçe’den alınmaması, vicdanlarda yara açmayacak mı?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Birşeyi karıştırmayalım. Bu iş sadece Fenerbahçe’yle ilgiliymiş gibi yorumlanıyor. Bu işin içerisinde 6-7 kulüp var. Burada karar verilecekse sadece F.Bahçe’yle ilgili değil. Fenerbahçe’nin yanında Trabzonspor ve Beşiktaş da var. Ayrıca 6-7 kulüp de işin içinde. Bugün kamuoyu bizden ne bekliyor anlamıyorum. Elimizde sihirli değnek yok. Herkesi mutlu edecek bir karar veremeyiz. Böyle bir kararı bilen varsa söylesin biz de uygulayalım. Elimizde belge yokken kimseyi peşinen suçlu ilan edemeyiz.
 Kaldı ki elimizde delil ve belge olduğu zaman da bunun hukuki süreci var. Önce hukuk kurulu delilleri alacak, rapor hazırlayacak, bize verecek, biz bunu Etik Kurulu’na vereceğiz, Etik Kurulu inceleyecek, suçlanan taraflardan savunma istenecek, sonra Etik Kurulu bu konuda kanaat getirecek. Yönetim kurulu da karar verecek. Yönetim kurulu kararına kulüplerin Tahkim Kurulu aracılığıyla itiraz hakkı var.
Tahkim Kurulu’nun kararı nihai karardır. Bu 1 hafta veya 15 günde alınacak bir karar değil. Süreci mümkün olan en kısa sürede tamamlamak istiyoruz. Elimizde birşey olmadan neye karar verelim? Emniyet ve savcıdan sadece bilgi aldık. Hiçbir belge görmedik.

Haberin Devamı

Ömür boyu ceza verebiliriz

-  SERHAT ULUEREN: UEFA ve FIFA şike konusunda ne diyor?

-  AYDINLAR:
Bu işlere karışan kişileri ömür boyu men etme cezası verme hakkımız var. Şikeye karışan kişilere en ağır cezaları vereceğiz. Kurumlarla kişileri ayırt etmek lazım. Kişilerin işlediği suçları kurumlara mal etmemek lazım. Kişiler hakkında tutuklanmaları kesinleşince yöneticiliklerine ve sporla olan ilişkilerine tedbir koyacağız.

İşin içinde kimler var biliyoruz

-  SERHAT ULUEREN: Kafanızda kararı kaç ayda netleştirmek var?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Bu konuda birşey söylemem mümkün değil. Savcı iddianameyi 1 ayda mı, 3 ayda mı hazırlayacak. Bunun hazırlanması var. Delillerin bize gelmesi ve bizim incelememiz gerek.
Türk futbol tarihinin en kritik günlerini yaşıyoruz. Herkes sağduyulu olmalı ve bize inanıp güvenmeli. En doğru kararı vermeye çabalayacağız. UEFA ve FIFA ile temas içerisindeyiz. Bu hafta içerisinde birkaç arkadaşımız UEFA ve FIFA’ya gidecek. Ortak hareket edeceğiz.

-  SERHAT ULUEREN: Diyelim ki, “UEFA ve FIFA F.Bahçe ve Trabzonspor suçludur onları Avrupa kupalarına almıyoruz” dediği takdirde ne olacak?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: UEFA ve FIFA bunu dediğinde biz birşey yapamayız. Son 5 yılda temiz olduklarına dair belge isteniyor kulüplerden. UEFA “Ben kabul etmiyorum” derse birşey yapamıyoruz. Ama biz burada kendi kulüplerimizin önünü kesemeyiz.

-  ZİYA ŞENGÜL: Kurumlara, kişilerden dolayı ceza verilir mi?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Bu işin birkaç boyutu var. Sosyal, ekonomik ve sportif boyutu var. Tüm bu boyutları birlikte değerlendirip karar vermek zorundayız. Bir kişi gidip, rakip takımın oyuncusuyla anlaşırsa, takımın bundan bilgisi olmazsa o takımın günahı nedir?
Bana göre kurumları, kişilerden ayırt etmek lazım. Kişilerin hataları kurumları etkilememeli. Yasaya da statüye de bakmak zorundayız. Kişisel görüşüm böyle diye bunu uygulayabilir miyiz? Sanırım uygulayamayız.

-  SERHAT ULUEREN: Sizi bu süreçte en çok zorlayacak olay nedir?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Bu olay zaten tamamen zorlu bir olay. Bugüne kadar böyle bir olay yaşanmamış. Benim için hep “Elinde bomba var” benzetmesi yapılıyor. Bu işi birilerinin çözmesi gerekir. Bugün o pozisyonda biz varız. Bu işi de biz çözeceğiz.

-  SERHAT ULUEREN: Şampiyonluğu F.Bahçe’den alıp Trabzonspor’a verseniz, sonra da Trabzonspor suçlu çıksa. Bundan çekiniyor musunuz?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Çekinmek değil. Biz zaten işin içinde kimlerin olduğunu biliyoruz.

-  MEHMET BARANSU: Savcı size o 6 kulübü söyledi mi?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Biz kulüplerin isimlerini biliyoruz. Bir tane de hiç ismi geçmeyen kulüp var.

-  SERHAT ULUEREN: O kulübün ismini söyleyebilir misiniz?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Söyleyemem.

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım’a geçmiş olsun ziyareti yaptım

-  SERHAT ULUEREN: Mahmut Özgener’in bu konuda adının geçmesi ve kendisinin aday olmamasıyla ilgili bir bağlantı sezebiliyor musunuz?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Öyle birşey söz konusu değil.

-  SERHAT ULUEREN: “Olayların içinde 3 tane hakem var” diyorlar. Doğru mu?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Hayır. Bu konuda hiçbir bilgim yok.

-  SERHAT ULUEREN: Yıldırım’la hastanede ne konuştunuz?

-  MEHMET ALİ AYDINLAR: Hastanede kendisine yaptığımız ziyaret tamamen insani bir ziyarettir. Aziz Yıldırım bir kulüp başkanıdır. Benim de kulübümün başkanıdır.

Ben böyle bir diyalogda bulunmadım

TELEGOL’de ,“Hiç ismi geçmeyen bir kulüp de var işi içinde” diyen Mehmet Ali Aydınlar’a dün telefonla ulaştık. Kendisine, “Konuyu biraz açar mısınız. O takım hangisi?” diye sorduğumuzda, “Ben böyle bir diyalogda bulunmadım. Bunu da nereden çıkarıyorsunuz” cevabını verdi. Adı olaylara karışan üç hakemin hangileri olduğu sorusuna da aynı yanıtı veren Aydınlar, “UEFA’nın vereceği kararda süreç nasıl işleyecek?” sorumuz üzerine “UEFA, Avrupa maçlarıyla ilgili, biz de kendi ligimizle ilgili kararı vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!