Neptün büyüklüğündeki üç gezegen, komşu yıldızın etrafında dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Neptün büyüklüğündeki üç gezegen, komşu yıldızın etrafında dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 00:00

Uzaktaki gezegenleri araştıran astronomlar, etrafında üç gezegen dönen bir yıldız keşfettiler. Üç gezegenden biri dünyamızdan on ila on sekiz misli kütleye sahip. "İlk kez Neptün büyüklüğünde birden fazla gezegenden oluşan bir sistem bulduk", diyor Cenevre Gözlemevi’nden Christophe Lovis. Neptün gezegeni yaklaşık olarak dünyamızdan on yedi misli kütleye sahip.

Nature dergisindeki habere göre içteki iki gezegen olasılıkla kayalıktan oluşmakta ve dünyamızdan on misli kütleye sahip. Bunlardan biri dünyamızdan 41 ışık yılı uzaklıktaki HD 69830 yıldızının çevresini sadece dokuz gün içinde, dıştaki gezegen ise 32 günde tamamlıyor.

Sıvı su da var mı?

Son olarak bulunan gezegenin ise yıldızın çevresinde 197 günde dolaştığını belirtiyor, astronomlar. Bu gezegenin bir kısmı tahminlere göre buzdan oluşmakta. Avrupa Güney Gözlemevi bilim adamları ise yıldızından çok uzakta bulunması nedeniyle sıvı su da barındırabileceğini düşünüyorlar.

Bir yıldızın etrafında suyun tümüyle donmadığı ya da buharlaşmadığı alanlar "yaşanabilir bölgeler" olarak adlandırılır.
/images/100/0x0/55ea69c3f018fbb8f87e4733
Sonuçta sıvı suyun varlığı yaşamın gelişimi içinde önemli bir koşuldur.

Bununla birlikte yeni gezegenin su ve boyutu dışında dünyamızla hiçbir ortak yanı yok.

Astronomlar, kayamsı çekirdeğin muazzam bir gaz atmosferiyle çevrili olduğunu tahmin ediyorlar. Ancak güneş sistemiyle yine de benzerlikler söz konusu.

Spitzer uzay teleskopuyla gerçekleştirilen gözlemler, HD 69830 yıldızının etrafında, dıştaki iki gezenin arasından geçen bir asteroit kuşağının bulunabileceğini gösterdi. Güneş sisteminin asteroit kuşağı beşinci gezegen olan Mars ve beşinci gezegen olan Jüpiter’in arasından geçer.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!