Ne yaparsan bir misli ne yersen yarısı formülüyle 24 kilo verdi

Güncelleme Tarihi:

Ne yaparsan bir misli ne yersen yarısı formülüyle 24 kilo verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2004 20:31

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Fehmi Koru yaptırdığı check-up'ın sonuçlarını Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'na götürdüğünde anlaşılmış vücudunun alarm verdiği. Prof. Müftüoğlu, ''Beş kilo verirsen sağlık sorunların biter'' demiş.

Azmetmiş ve dört ayda tam 24 kilo verip 110 kilodan 86 kiloya inmiş. Şimdi yerken lokmaları sayıyor. Mönülerinde yemeklerin kalori miktarının gösterildiği restoranları tercih ediyor. Perhizi bozduğu zamanlardaki pişmanlığını, ''Fazla bir şey yiyince günah işlemiş gibi suçluluk duygusuna kapılıyorum'' diyerek anlatıyor. Fehmi Koru'yla perhiz macerasını İstanbul Cihangir'deki evinde konuştuk.

Yeni bir imaj için mi zayıflama kararı aldınız yoksa sağlık sorunları mı başgösterdi?

- Check-up yaptırdım. Testlerin sonuçları vahimdi. Başta kolesterol olmak üzere bütün göstergeler kötü çıktı. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, mutlaka perhiz yapmalısın, dedi. Beş kilo verirsem dengelerin düzeleceğini söyledi. Müftüoğlu'nun en büyük başarısı beni perhiz yapmaya ikna etmesi oldu. Onun ısrarları olmasaydı böyle bir işe cesaret edemezdim.

Ya imaj kaygısı?

- 53 yaşındayım, yüksek tansiyonum var. Bu yaştan sonra imaj önemli değil, sağlıklı olmak daha önemli.

Perhize ne zaman başladınız? İşkence ne kadar sürdü?

- Geçen yıl şubat ayında başladım. İlk bir ayda on kilo verdim. Dört ayda toplam yirmi kilo. Biraz daha dikkat ederek dört kilo daha verdim. 110 kilodan 86 kiloya indim. Zayıflamış halim bile fazla geliyor bana. Boyum 1.70. 80 kiloya kadar inmeyi düşünüyorum.

ZAYIFLADIĞIMI BAŞBAKAN DA FARK ETTİ

Müftüoğlu size neler önerdi?

- ‘‘Ne yaparsan bir misli, ne yersen yarısı’’ olacak dedi. Aktivitelerimi bir misline çıkartamadım ama yiyeceklerimi yarıdan aza indirdim.

Sadece yemeyerek mi zayıflıyorsunuz? Spor yapmıyor musunuz?

- Osman Müftüoğlu'nun tavsiyesiyle vitaminler kullandım. Spor yapmaya maalesef fazla fırsatım olmuyor. Haftada bir spor yaparak bu eksikliği de gidermeye çalışıyorum.

Çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?

- Herkes çok şaşırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkatini çekmiş, 'Sen kilo vermişsin' dedi. Birçok politikacı, gazeteci arkadaşım perhize başladı. Aile çevremden de başlayanlar oldu.

Daha zayıf olmak hayatınıza neler kattı?

- En azından kaliteli bir yaşam sürebileceğinize daha çok inanıyorsunuz. Her gün sırtınızda taşıdığınız 24 kiloluk fazla yükten kurtuluyor, rahatlıyorsunuz. Her türlü performansınızı artırıyor. Bu müthiş bir şey.

Ankara ve İstanbul'un ünlü lokantalarının müdavimiydiniz. Perhizden önce neler yiyordunuz, sofranızın vazgeçilmezleri neydi?

- Ankara gazetecilerinin en büyük sorunu sürekli bol ve kaliteli yiyeceklerin olduğu davetlere çağrılmalarıdır. Kahvaltılar, öğle yemekleri, resepsiyonlar, açık büfeler derken 110 kilo oldum. Yemek yemeyi seven biri için bu ortamların vazgeçilmezliğini bir düşünün. Kebapların hepsini severim ve kebap ağırlıklı besleniyordum. Kebaplara lezzeti veren yağlar da doğal olarak sorun getiriyor.

Kebaplarla vedalaştınız mı?

- Maalesef öyle oldu. Kahvaltıya dikkat ediyorum. Lokmaları sayıyorum. Bin beş yüz kaloriyi geçirmemeye çalışıyorum. Sabahları sütlü mısır gevreği, öğlenleri salata, tavuk, akşamları da zayıf bir yemekle geçiştiriyorum. Perhizden önce sık sık gittiğim mekanlardan ayağımı kestim.

Hiç mi kaçamak yapmıyorsunuz?

- Suriye'ye gitiğimde bozdum perhizi. Şam çok değişmiş. Çok güzel lokantalar açılmış. Arap mutfağı müthiş. Orada ölçüyü kaçırdım biraz ama daha sonraki günler daha az yiyerek açığı kapattım.

Haftanın birkaç gününü İstanbul'da geçiriyorsunuz. İstanbul'a geldiğinizde perhizi bozuyor musunuz?

- Televizyon programı için haftasonları İstanbul'a geliyorum. Otellerde kalmayı sevmiyorum. Cihangir'de küçük bir ev satın aldım. Haftasonlarını burada geçiriyorum. İstanbul'a gelince haliyle bekar oluyoruz. Evde pek bir şey yemiyorum. Ankara'da eşim perhize uygun yemekler hazırlıyor. Divan Otel'in restoranına gidiyorum. Yediğiniz tüm yemeklerin kalori miktarı mönüde yazıyor. Saray Muhallebicisi’nde diyet ürünler yapılıyor. Yeni Şafak'ın aşçısı Sıddık Usta perhizime uygun özel yemekler hazırlıyor.

KİLOLARI VERİNCE HORLAMA BİTTİ

Zayıflamak psikolojinizi de etkiledi mi?

- Kendini hem ruhen hem de bedenen daha zinde ve formda hissediyorum. Daha neşeli oldum. Dengeli ve sağlıklı beslenme zihni de rahatlatıyor. Kiloları verince horlama bitti. Ben de rahatladım evdekiler de rahatladı. Fazla bir şey yiyince günah işlemiş gibi suçluluk duyuyorum.

24 kilo verince elbiseleri ne yaptınız?

- Perhizin tek zararı bu oldu! Gardırobu yenilemek zorunda kaldım. Yeni elbise siparişi verdim. Bir ay sonra yeni takımlar geldi. Giydim, gene bol geldi. Elbiseler gelene kadar biraz daha kilo vermişim. Bu arada, kemerlere de yeni delikler açtım.

Perhiz yapmak masraflı mı?

- Yeni elbiseler dışında bir maliyeti yok. Hatta daha az yediğiniz için masrafınız azalıyor. Benim uyguladığım perhiz bozulabilir bir perhiz. Riski var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!