Motorsporları dünyasının kalbi de fuarda atacak

Güncelleme Tarihi:

Motorsporları dünyasının kalbi de fuarda atacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 22:12

Fuar denince motorsporlarında da birçok otomobil akla geliyor. Pistte ya da parkurlarda ortalığı tozu dumana katan araçları fuar boyunca canlı canlı yakından görme fırsatı olacak. Formula 1 araçlarından, rallilerin iddialı otomobillerine, uluslararası arenalarda Türkiye bayrağını dalgalandıran araçlardan, şampiyon otomobillere kadar fuarda birçok seçenek olacak. Sizler için bunlardan bazılarını derledik. İşte yüzlerce beygir güç üreten, egzozlarından duman yerine ateş saçan yarışçı savaşçılar.

Motorsporları dünyası her zaman otomobilin en renkli yüzlerinden biri olmuştur. Otomobilleri kullanan pilotlardan araçların tasarımlarına kadar dünyada motorsporları tutkunu olanların sayısı milyarlarla anılmakta. Yurtdışında yapılan yarışlarda seyircilerin gösterdiği ilgiyi gözlerimizle gördüğümüz zaman motorsporlarının ne kadar çok sevildiğini ve ne kadar yakından takip edildiğini çok daha iyi bir şekilde anlıyoruz.
Pilotların verdiği şampiyonluk mücadelesinde onların en önemli silahları ise elbette otomobilleri oluyor. Kendilerini birincilikler ve şampiyonluklar adına sürekli olarak geliştiren isimlerin kullandığı otomobiller bu hedefe ulaşma konusunda en belirleyici noktalardan birini oluşturuyor. Bunun en iyi örneklerinden birini bu sezon Formula 1 yarışlarında görüyoruz. Formula 1’de start alan usta pilotların otomobilleri diğer otomobillerin performansından uzak kalınca yarışlarda hayalini kurdukları birincilikleri kazanmaları imkansız hale geliyor. Yani pilot kendisini istediği kadar geliştirsin, istediği kadar başarılı sonuçlar elde etsin otomobili kötüyse bırakın şampiyonluğu yarış birinciliğini elde etmesi bile mucizelere kalıyor.

CITROEN DS3 WRC
Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtıldığı zaman fuarın ilgi odaklarından biri olmayı çok iyi başardı. Bir yarışçının aradığı en iyi yol arkadaşlarından birisi olacağını durduğu yerden bile haykıran Citroen DS3 WRC’nin önemli bir DNA altyapısı var. Arka arkaya yedinci şampiyonluğunu elde eden Sebastien Loeb tarafından kullanılan C4 WRC’nin genlerini alan kışkırtıcı yarış otomobili son derece çekici ve iddialı görünüyor. Başarılı hatları ile rakiplerine daha şimdiden meydan okuyan bir karaktere sahip olan otomobil şimdiden gelecek sezonların birincilikler ve şampiyonluklar adına en önemli favorilerinden biri olarak görülüyor. Yeni sezonda Sebastien Loeb ve Sebastien Ogier ikilisi tarafından kullanılacak olan DS3 WRC sıra dışı tasarımı ile fuar süresince sizleri bekleyen motorsporları araçlarından biri olacak.
Önce Xsara WRC arkasından C4 WRC ile önemli başarılar elde eden Sebastien Loeb’ün DS3 WRC ile de çok önemli başarılar elde etmesi bekleniyor. Loeb de bu otomobil için hayal ettiğimden bile çok daha iyi yorumunu yapıyor. Turbo beslemenin kullanıldığı araçta 1.6 lt’lik motor görev yapıyor. 300 HP güç üretecek olan araçta kullanıma sunulan tork ise 350 Nm. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan araçta 6 ileri oranlı bir şanzıman kullanılıyor.

RENAULT F1
Formula 1 aracını kim yakından görmek istemez. Bu teknoloji harikalarını yakından görmek isteyenler için fuar çok önemli bir fırsat olacak. 2010 sezonunda pek parlak bir kariyer yapamayan ama asla da sakin olmayı tercih etmeyen Renault’nun Formula 1 aracı fuarda sizleri bekleyen bir diğer seçenek olacak. Koltuk pozisyonundan, uzun burnuna, devasa kanatlarından yere çok yakın tasarımına kadar Renault’nun F1 aracı fuarda sizi çok şaşırtacak.
Bu sezon Robert Kubica ve Vitaly Petrov ikisili tarafından Formula 1 pistlerinde mücadele eden Renault F1 aracı sürpriz sonuçlar elde ederek dikkatleri çekmeyi başardı. Bu sezon iddialı olmayan ve bunu açıklayan Renault yönetimini bile sanıyoruz elde edilen bu podyum başarıları şaşırtmış olmalı. Yeni sezonda ise Renault markası tüm ekiple birlikte önemli başarıların elde edileceği bir sezon geçirmek niyetinde görünüyor. Son olarak İspanyol boğası Alonso ile şampiyon olan Renault bunu yeni pilotları ile tekrarlamanın hesaplarını yapıyor.
Robert Kubica ile çok iyi bir uyum yakalayan ekibin bu pilotla yola devam etmesi ve şampiyonluk için en çok ondan yararlanmak isteyeceği tahmin ediliyor. Yazılı kurallarla açıklanmıyor olsa bile değişen yeni motor kuralları ile Formula 1 araçları 900 HP’ye varan güç üretebiliyor. Elbette üretilen güç iyi ama motorların ömrünün çok uzun olmadığını da herkesin bilmesi gerekiyor. 18 bin 19 bin gibi devirleri çevirebilen motorların ömrü veya yeniden elden geçirilmesi için maksimum 1000 km gibi bir kullanım yeterli. Yani bu motor ile İstanbul’dan Bordum’a gidebilirsiniz ama geri dönmeniz için servisi ziyaret etmeniz gerekiyor.

FORD FIESTA SUPER 2000
Aslında fuarda motorsporları adına çok önemli bir sürpriz olacaktı ama bunu üzülerek söylüyoruz bu olamadı. Fiesta üzerinden geliştirilen WRC otomobilinin fuarın sürprizlerinden birisi olacağını tahmin ediyorduk ama bu araç maalesef fuarda yer almayacak gibi görünüyor.
Ama bu boşluk Ford Fiesta S2000 ile doldurulacak gibi görünüyor. Karizmatik bir tasarıma sahip olan Fiesta’nın bu versiyonu da çok iddialı ve son derece çekici görünmeyi başarıyor.
1998 cc hacminde, 4 silindirli bir motorun görev yaptığı araç son derece güçlü. 8000 d/d’de 280 HP güç üretebilen motor aynı zamanda 6500 d/d’de 260 Nm torku kullanıma sunuyor. 80 litrelik yakıt deposuna sahip olan aracın elbette yakıt tüketimi konusunda elimizde kesin bir bilgi bulunmuyor.

PEUGEOT 207 SUPER 2000
Bu otomobil ülkemizde kızlarla anılan bir araç oldu. Ülkemizde IRC Şampiyonası’nda start alan bayan ekibimizle anılan Peugeot 207 Super 2000’in çok önemli başarıları var. Uluslararası arenada Türkiye bayrakları ile yarışan bir otomobil olmasından dolayı da önemli bir yere sahip olan 207 Super 2000, sevimli ve son derece dinamik görünen yarış otomobillerinden biri.

BMW 320si
BMW yarış otomobilleri her zaman iddialı görünümleri ile birlikte elde ettikleri başarılı sonuçlarla adlarını duyurmuşlardır. Fakat bu otomobillerin arasından 320si’nin bizler için ayrı bir yeri var. İbrahim Okyay ve Aytaç Biter tarafından ülkemizi dünyanın en önemli pistlerinde temsil eden 320si’nin bir diğer özelliği ise rengi. Turkuaz renkleri ile göz kamaştıran 320si, pist yarışlarının en önemli araçlarından biri ve fuar boyunca çarpıcı tasarımı ile sizleri bekliyor olacak.

PORSCHE GT3 CUP
Pistlerden fuar alanına fırlayan bir diğer otomobilse Porsche GT3 Cup aracı olacak. Grid Concept tarafından organize edilen Porsche GT3 Cup Challenge Eastern Europe yarışlarında kullanılan otomobil fuarın motorsporları adına bir diğer sürprizi olacak. Günlük hayatımızın bile son derece iddialı araçlarından biri olan Porsche’nin bu yarış versiyonunu görmek için çok önemli bir fırsat bu şekilde sunulmuş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!