Millilerin yeni formaları tüyden hafif Sadece 155 gram

Güncelleme Tarihi:

Millilerin yeni formaları tüyden hafif Sadece 155 gram
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2004 01:44

Bir zamanlar forma yalnızca iki rakip takımı birbirinde ayırt etmeye yarayan bir giyecekti. Eski formalar teri ve suyu çekmesi amacıyla ağır pamuklu veya keten kumaştan üretilirdi. Hál böyle olunca maç sonunda formalar ağırlaşır, çabuk deforme olurdu. Bir iki yıkamada rengi ve şekli değişirdi.

1970’li yıllarda pamuklu formalar yerini sentetik ipliklerden yapılan triko örgü formalara bıraktı. Naylon ve polyester gibi suni elyaflı malzemeden dokunan bu formalar kaşıntı yaptığı için hiç de kullanışlı değildi.

Günümüzün formaları ise artık takımları ayırt edici olmaktan çok daha fazla işe yarıyor. Su geçirmiyor, terletmiyor, her şartta vücudu kuru tutuyor, yapışmıyor, tahriş etmiyor.

Nike’ın Hollanda’daki merkez binasına konuk olduğumuzda, Nike Avrupa Football Tekstil Grubu Direktörü Phil Hodgson, Milli Takımımızın yeni formalarını anlatmaya yukarıdaki girizgahla başladı. Dünyanın en büyük spor markası ve ikinci büyük futbol markası olan Nike, Türk Milli Takımı’nın formalarını yeniledi. Milli futbolcularımız ilk defa 18 Şubat 2004’te Milli Takım’ın Adana’da Danimarka’yla yapacağı dostluk maçında bu formaları giyecek. Yeni formalarımızın ismi Total 90. Bu formalar futbolcuya konfor, rahatlık, yüksek fonksiyon ve en üst düzeyde oyun oynama imkanı sağlıyor. Formaların tasarımında oyunculara ‘sıfır rahatsızlık’ vermesi amaçlanmış. Phil Hodgson’a göre iyi bir forma bir taraftan performansı artırmalı diğer taraftan da varlığı hissedilmeyecek kadar hafif olmalı. Nike’ın Milli Takımımız için ürettiği forma tüm zamanların en hafif forması. Ağırlığı sadece 155 gram. Nike yetkilileri bu konuda şöyle bir açıklama yapıyorlar: ‘Bugüne kadar yüzlerce futbolcuya nasıl bir forma istediklerini sorduk ve hep aynı cevabı aldık. Onlar oyunla aralarına hiçbir şeyin girmemesini istiyorlar. Biz de futbolcuya sıfır rahatsızlık verecek formalar ürettik.’ Nike Türk Milli Takımı dışında Brezilya, Portekiz, Güney Kore, Hollanda, Belçika, Hırvatisyan, Rusya, Amerika, Nijerya, Slovakya milli takımlarının da sponsoru.

Yeni formanın özellikleri

- Nike’ın şimdiye kadar üretmiş olduğu en hafif futbol forması. Ağırlığı sadece 155 gram.

- Formaların yapımında, ‘Zero Distraction’ ismi verilen dikişsiz sistem kullanılmış. Forma kumaş parçaların birbirine yapıştırılması suretiyle üretiliyor, hiçbir yerinde dikiş kullanılmıyor. Bu yöntem giysinin toplam ağırlığını azalttığı gibi dikiş yerlerinin kabarıklığını ortadan kaldırıyor, tahrişi önlüyor.

- Kumaşın dokusunda yer alan su geçirmezlik özelliği yağmur yağdığında formanın su emmesini engelliyor, böylece her tür hava şartında forma hafif kalıyor.

- Formaların kol altları, yaka kenarları ve omuzlar havalandırma sağlayacak şekilde file ağı ile örtülü. Böylece beden hareket halinde iken sıcaklığın en yoğunlaştığı bölgeler rahat nefes alıyor.

- Oyuncular dilerse kendi formalarının içerisine Nike ürünü Nike-Dri-FIT veya Nike Sphere teknolojisi içeren iç giyim kullanarak vücutlarını kuru tutabiliyorlar. Şortlarının içine ise yine özel tasarlanan ve yaralanmaları önleyen taytları giyiyorlar. İsteyen taytların içine kendi iç çamaşırını da giyebiliyor.

ESKİ FORMA 33 GRAM DAHA AĞIRDI

Nike araştırma geliştirme laboratuvarları her geçen gün daha hafif bir forma üretmeye çalışıyorlar. Türk Milli Takımı’nın daha önceki formasının ağırlığı 188 gram iken yeni forma sadece 155 gram. Formanın şortlarının ve çoraplarının ağırlığı ise değişmemiş. Şort 145 gram, çoraplar 85 gram ağırlığında.

Eski formada bayrağımızın simgesi ay yıldız sol göğüste iken yeni formada göğsün tam üzerinde yer alıyor.

Yeni forma eskisine oranla daha kırmızı. Beyaz oranı oldukça düşük. Yeni forma futbolcu koşarken bayrak misali dalgalanıyor.

Kırmızı ağırlıkta olan formayı Türk Milli Takımı kendi sahasında oynadığı maçlarda giyecek.

Deplasman forması ise bembeyaz.

Roberto Carlos’un test ettiği ayakkabıyı giyecekler

Bu yıl Nike’ın sponsor olduğu bütün takımlar ve oyuncular tarafından kullanılan kramponun ismi Air Zoom Total 90 III. Bu krampon 90 dakika boyunca top koşturan oyuncunun oyuna yoğunlaşabilmesi ve odaklanabilmesi için tasarlandı. Bu ayakkabıyı üretilmeden önce Brezilya’nın Roberto Carlos’u ve Portekiz’in Luis Figo’su gibi seçkin futbolcular test etti. Ayakkabı deri değil. Çünkü deri ıslanınca yayılıyor ve ağırlaşıyor. Kullanılan malzeme ıslanmayla bozulmuyor ve şekil değiştirmiyor. Yandan bağcıklı olan ayakkabının ağırlığı 250 gram. Air Zoom Total 90 III adı Nike’ın Zoom Air teknolojisinden ileri geliyor. Ayakkabının orta tabanının topuk kısmında rahatlık ve esneklik veren Zoom Air Unit adında bir hava hücresi bulunuyor. Bir oyuncu koştuğu zaman tabana normal ağırlığının üç katı kadar yük biniyor. Kramponun tabanındaki çiviler bu ağırlığın dışarı atılmasını sağlıyor.

Bu formalar futbolcunun özgüvenini artırıyor

Milli Takım’ın yeni formalarını ilk giyen futbolcu Hakan Şükür oldu. Stüdyo çekimlerinde yeni formalarıyla poz veren Şükür, yeni top sayesinde her atışın hedefi vuracağını söylüyor.

Milli Takım forması giymek Türk insanı tarafından kutsal sayılır. O ruh halini bize anlatır mısınız?

İlk milli formamı giydiğimde çok gençtim. Çok büyük hayallerim vardı. Ulusuma gollerle seslenmek istiyordum. Başarılı olduğum zaman inanılmaz gurur ve onur duydum. Bu duyguların devamı için çok çalışmam gerektiğini biliyorum. Sorumluluğumun bilincindeyim.

Yeni formaları ilk giyen oyuncu sizsiniz. Arkadaşlarınız yeni formaları sorduğunda nasıl cevap veriyorsunuz?

Çok beğendiğimi söylüyorum. Gerçekten de çok beğendim. Ben çok uzun zamandır futbol oynuyorum. Çok farklı formalar giydim. Ben giydiğim zaman özgüvenimin arttığı formaları seviyorum. Nike giymek de böyle bir şey. Nike’ın formaları da, antrenman malzemeleri de çok hafif, çok kullanışlı.

Air Zoom Total 90 III gibi uzun isimli bir kramponunuz var artık. Test etme imkanınız oldu mu, nasıl buluyorsunuz?

Ben çok uzun zamandan beri Nike kullanan bir futbolcuyum. Air Zoom Totol 90 III’ü de test ettim. Bizim oynadığımız oyun hızlı koşmayı ve koşarken de rahat etmeyi gerektiriyor. Yeni ayakkabıda ayaklarım hem rahat hem de hızlı koşabiliyorum. Ayakkabının görüntüsü çok güzel. Oyuncuya büyük bir özgüven veriyor.

Yeni topunuz hakkında neler düşünüyorsunuz?

Yeni top sayesinde pasımızı atmak istediğimiz kişiye gönderebileceğiz. Sağa sola kaymalar olmayacak. Bence bu top bizim performansımızı olumlu yönde etkileyecek. Ayrıca asimetrik tasarımına bayıldım. Artık top her noktadan görünüyor.

Artık golleri 90’a atabilecek misiniz?

Zaten atıyorum. Ama artık topu hedefe atmak daha kolay.

Türk Milli Takımı’nın bugünkü durumu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mücadeleci ruhumuz ve yeteneklerimiz birleştiğinde çok önemli işler yapıyoruz. O ruhu kaybettiğimiz zaman bir takım şanssızlıklar yaşıyoruz. Umarım daima birtakım gibi davranabiliriz.

Bu top 90’a gider

Total 90 Aerow ismini verdikleri futbol topunun yüzeyinde kullanılan dış malzeme dayanıklı, duyarlı ve bir trambolin kadar esnek. Topu şişirdiğinizde hava topun her tarafına eşit olarak dağıtılıyor. Asimetrik tasarımı nedeniyle tüm futbolcular ve seyirci tarafından çok rahat takip edilen Total 90 Aerow İngiltere Premier Ligi’nde, İspanya’nın Profesyonel Futbol Ligi’nde ve Temmuz 2004’te yapılacak Amerika Kupası’nda kullanılacak..
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!