Mevlana Türk müdür?

Güncelleme Tarihi:

Mevlana Türk müdür
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2005 14:53

Alıntı yapmıştım geçen hafta, Fatih Altaylı köşesinde “Türkiye’nin uluslararası tanınan üç önemli markası var. Mevlana, Galatasaray ve Tarkan” diye iddia ediyordu.

Ben de bir iki örnekle, bizim dışımızda Mevlana’ya Türk diyenin nadir olduğunu yazmıştım. Konunun arkası geldi madem, biraz daha deşelim.

(1) Fransızlar’ın en önemli ve yaygın kaynak kitabi Petit Larousse’ta Mevlana maddesi şöyle der: DJALAL AL-DIN RUMI - İranlı Müslüman şair, derviş tarikatinin kurucusu ve sufiliğin önde gelen sözcüsü.

(2) İnternetteki meşhur Wikipedia ise şöyle yazar: JALAL AL-DİN MUHAMMAD RUMİ - was a Sufi , Persian poet , jurist, theologian and teacher of Sufism...

(3) Meşhur Britannica (74 baskısı var elimde) : Jalâl ad-Dîn ar-Rûmi - (bazen Mawlânâ denir) Farsça’nın en büyük sufi şairi...

(4) Anabritannica bile, Türkçe ansiklopedide, ‘Türk’ demeye dili varmamış, ‘Büyük tasarruf şairi’ diye bırakmış.

(5) Büyük Larousse da öyle. ‘İslam sufi, şair ve mevlevi tarikatının kurucusu’ diyor.

(6) Fransız Grand Larousse Encyclopédique ‘Kral soyundan gelen, büyük mistik islam şairi’ diyor. Farzça’dan bahsediyor, Türk-Türkçe diye bir laf etmiyor.

(7) Sadece Meydan Larousse, Grand Larousse’un yukarıdaki maddesini değiştirirken ‘Büyük Türk mutasavvıfı ve Mevlevî tarikatının piri...” diye Mevlana’yı Türk yapmış.

Hasılı... batılılar Mevlana'yı Acem bilirler, öyle 'Türk markası' filan değil...

Ancaaaak...

*

Türklük, üst-kimlik filan gibi konuların tartışıldığı bir ortamda...

Anası babası Türk değil, kendisi göçmen, en büyük eserlerini Farsça vermiş, aslında İslam dogmasına ve halkın tutuculuğuna çok ters şeyler söylemiş, yapmış... ama bu topraklarda yaşayan insanları ta derininden etkilemiş bir Mevlânâ... Türk değil midir şimdi, hem de kendine ‘Türk oğlu Türk’ diyen nicesinden ziyade?

Öyledir!

O takdirde bu topraklarda Türk diye kime derler?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!