Metin Sertoğlu: Yürekten bağış!

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Yürekten bağış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1999 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Ankara İli Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği’’, ‘‘Dikmen Avcılar ve Atıcılar Spor Derneği’’, ‘‘Tüm Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği’’ ve ‘‘Aydınlıkevler Avcılar ve Atıcılar Spor Derneği’’ başkanları toplanarak, aldıkları kararları bir dilekçe altında derleyip imzalamışlar ve 24 Mart 1999 tarihinde vilayet makamına göndermişler. Av teskeresi ve tüfek sahiplik belgesi çıkarmak üzere resmi makamlara müracaat eden dernek üyelerine, resmi işlemleri yürüttükleri sırada değişik meblağlarda makbuz kesildiği, makbuz kestirmek istemeyen üyelere ise çeşitli zorlukların çıkarıldığını iddia etmişlerdir.

Durumu inceleyen Ankara Valiliği; Merkez ve İlçe kaymakamlıklarına, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Vakfı Başkanlığı'na, Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Başkanlığı'na, Türk İdareciler Vakfı Başkanlığı'na ve Ankara Emniyet Teşkilatı Yardımlaşma Derneği Başkanlığı'na gönderdiği 21 Nisan 1999 tarihli Vali Yardımcısı Erol Gökberk imzalı yazıları ile alınacak bağışların 2908 Sayılı Dernekler Kanunu ilgili yönetmeliği ile 2762 Sayılı Vakıflar Kanunu ilgili yönetmeliğinde belirtilmiş bağış alma kurallarına göre davranılması ve (zorlamaya tabi tutulmadan) işlem yapılması, aksaklığa ve yakınmaya meydan verilmemesi istenmiştir.

BAĞIŞ PAZARLIĞI

Yürekten bağışa yönlenme olarak isimlendireceğim bu uygulama; kağıt üzerinde iyi gidecekmiş gibi gözükse de, yürürlüğünde birtakım zorluklar yaşanacağı bir gerçektir. Şimdi dernek başkanları zafer sarhoşluğu içinde, her başvuru sahibi dernek üyesinin eline, çoğalttıkları valilik yazısından bir suret verip, emniyetçilere ve diğer makbuzcu kuruluşlara göndereceklerdir. Bağış miktarı için yapılacak pazarlıktan acaba kim karlı çıkacaktır? Bana kalırsa hiçbir şey değişmeyecek, aksine işler daha da güçleşecek, başvuru dosyaları evraklarla şişirilecek, soruşturmalar yıl boyu sürecektir. Avcıların seslerini biraz daha yükseltip, yasal yolları denemeye kalkmaları halinde ise kabak derneklerin başında patlayacaktır.

Avcılık ve Atıcılık Federasyonu'nun başvurusu, benim de şahsi girişimlerim sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü talimatları ile av teskeresi almak isteyen kişilerden son üç yıldır istenilen dernek ve kulüplerce tanzim edilip ücret karşılığında verilen ‘‘avcılık belgesi’’ne korkarım emniyet makamlarınca gerek görülmeyip son verilecektir. Böyle bir uygulamaya geçilmesi halinde ise adetleri bin 400 civarında olan avcı derneklerinin ciddi mali sıkıntıya ve bunalıma düşmelerine neden olacaktır. Bu ince hesaplardan silah satıcılarının yüzü güldürülecektir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!