Metin Sertoğlu: Federasyon başkanları

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Federasyon başkanları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

HER 4 yılda bir olimpiyat oyunlarının ardından Federasyon Başkanlığı seçimleri gündeme gelir. Kendine güvenen adaylar, yapacağı işlerin vaadi ile seçmenlerden oy beklerken, görevdeki başkanlar da yaptığı hizmetlerle yeniden seçilme mücadelesi verir. 23 yıla yaklaşan, gelmiş geçmiş başkanlar arasında en uzun süre hizmet etmenin duayenliğini taşıyan ve gelecek 4 yıl için adaylığını tazeleyen bir spor adamı olarak, seçimler öncesi bilen ve bilmeyene bir ön söz yazmada kendimi yetkili kıldım.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yönetiminde 37 federasyon başkanı vardır. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'na bağlı, fahri yani ücretsiz olarak temsil ettikleri spor branşına hizmet verirler. Yasalar önünde memur, akçeli konularda ise Maliye ve Sayıştay'a karşı sorumludur. Yurt içi seyahatlerinde 4 milyon TL, yurt dışı gezilerinde vasıta hariç günlük 80 dolar harcırah alırlar. Anlayacağınız iç ve dış seyahatlerde ellerini ceplerine atmak zorundadılar. Malzeme alımları ihale usulü ile teşkilatın İdari ve Mali İşler Dairesi'nin yetki ve denetiminde olduğu gibi, sarf edilen malzemeler ile tüm harcamalar her yıl yapılan genel teftiş incelemesine tabidir. Diyeceksiniz ki, bu kadar sıkı denetim altında olası hatalardan dolayı, basında manşet olup, idari ve hukuki cezaya çarptırılan bu şeffaf göreve gelmek için insanlar niçin iştahlıdırlar? Kimine göre ilgi duydukları spora olan tutkularından, ya da başkanlığı şatafatlı bir konum sandıklarından.

4 YILLIK ZOR DÖNEM

Yeni seçilecek federasyon başkanı için en sıkıntılı ve zor dönem ilk dört yıllık süredir. Teşkilat mensuplarına uyum sağlaması, yapmayı düşlediği faaliyetleri hayata geçirmesi, bütçe sıkıntısı ve uluslararası başarı grafiğini yakalaması, başkanların aşması gereken çok önemli konulardır. Teşkilat, başarı değerlendirmesini alınan madalyalar ile yapar. Yarışmalardan ülkeye her eli boş dönüşte tebessümler matlaşır, hoşgörü duyguları katılaşır. Önce dış seyahatlere gem vurulur, sonra ödenekler kısılır. Makam kapısında imza kartonu ile bekletme süreci uzatılır. Bir kaş havada, istenmeden öfkeyle atılan imzanın mürekkebi, kartonun dibini ıslatır! Bütün bu tepkilere boşverip aldırmayan başkanlara ise 5'inci katta mukim teftiş başkanlığının kapıları aralanır. Sonuçta, gelecek seçimler beklenmeden vatandaş, yeşil binanın cümle kapısından salimen uğurlanır! Eminim ki tecrübeli başkanlar bu yazdıklarıma kıs kıs gülüyordur! Sakın ola ki yeni adaylar morallerini bozmasınlar, bu zorlukları aşmanın tek yolu madalya almaktır. Bu da hiç zor değildir, üstesinden gelecek sporcu gençlik en değerli hazinemizdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!