Metin Sertoğlu: Bozkurt

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Bozkurt
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2000 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ hafta Show televizyonunu izleyenler, insan oğlunun ibret verici vahşetini görünce acaba ne düşündüler? Ellerinde kürek ve sopalarla yaralı kurda köpekleri salıp, kameraya sırıtarak poz veren vicdansızları ellerine bir geçirseler, eminim ki onlar da benim gibi rahatlıkla kurt sürüsünün ortasına hiç acımadan bırakırlar! Ya kapana kıstırılmasından, ya da silahla vurulmasından olsa gerek, beli kırılmış zavallı kurdu köy meydanına getirdiler, kameranın gelmesi için ne kadar bir zaman beklediler bilemiyorum! Sonra da köyün bütün köpeklerini ite kalka sırtına indirdikleri sopalarla kurdun üzerine salmak istediler. Bu vahşet töreninde tek noksanları davulla zurnaydı! Köyün sürülerini kurtlardan korumak amacıyla beslenen köpekler dahi kurdun bu aciz haline saygı gösterip saldırmak istemedikleri gibi, içlerinden bazıları kurda dokunmalarına engel olmak için diğer köpeklere saldırıp, adeta kurda siper oldular. Sonuçta insanoğlu hünerini gösterip, çeşit çeşit işkencelerle öldürdükleri kurdu, atın terkisinde dolaştırıp, havaya sıkılan silahlarla eşlik eden, coşkulu nara ve zılgıtlarla vahşetlerini kahramanlıkla süslediler!

Kendi yaban doğasında, kurdun besi hayvanlarına verdiği zararın boyutları tabi ki tartışılır, aç karınlarını doyurmak için, tüketilmiş ve el konulmuş yaban doğasından nasibini bulamayınca, bir koyun sürüsünü talan edebilirler. Ancak bu bir doğa kuralıdır. Madem ki o da Tanrı'nın bir yaratığıdır, yaşaması için gerekli olan çarelere elbetteki başvuracaktır.

ÖZÜMÜZE SAYGISIZLIK

Ne kadar doyumsuz olsalar da, ömürleri boyunca yiyebilecekleri et çeşitleri, insanların midelerine indirdikleri miktarın yanında hiç kalır. Bu hayvanların sadece öldürülmelerini düşünür, faydalı ve onurlu tarafını bir türlü aklımıza getiremeyiz! Bağ bahçeyi talan eden domuzların, kümes hayvanlarının düşmanı tilki ve çakallın aşırı çoğalmasındaki dengeyi ayarlayan kurtlar değil mi? Sevimli ayıların insanlara hücum ettiğini zaman zaman duyarız ama kurtların insanlara saldırdığını sadece ‘‘Kırmızı başlıklı kız’’ masallarından okuruz.

Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde kurtlar, koruma altına alınmış olmasına rağmen, yasal olarak ülkemizde her zaman katli vaciptir! 63 yıl önce çıkarılmış bir yasaya sığınıp bu hayvanları yok etmek, avcılık etiğine de yakıştırılacak bir davranış değildir. Daha da gerilere bir göz atacak olursak; Mitolojide Türklerin bozkurtlardan türediği, rivayet edilmekte, en önemlisi; Türk kudret ve hakimiyetinin kutsal simgesi olduğu akıllardan çıkartılmamalıdır. Bozkurt Türk kültürünün vazgeçilmez bir anısı olarak, milletimizin hürriyet aşkının, cesaret ve atılganlığının gururu olmuştur. Yine geçmişte Uygurlar'ın büyük hakanı, Moyunçur; kurt başlı sancağı önünde, Çinli generali zorla secde ettirmiş, ünlü İngiliz yazarı Armstrong da Atatürk için yazdığı kitabına, ‘‘BOZKURT’’ adını koymuştur. Adına destanlar yazılmış, paralar pullar basılmış bu hayvan, ne yazık ki günümüzde köpeklere maskara edilmek istenmekte, özümüze saygısızlık, insani ve vicdani değerlerimize haksızlık edilmektedir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!