Mersin'e rekor sporcu katılımı

Güncelleme Tarihi:

Mersine rekor sporcu katılımı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 13:28

Toplamda 428 sporcuyla başı çeken Türkiye'yi, 420 sporcuyla İtalya ikinci, 267 sporcuyla da Fransa üçüncü sıradan takip ediyor.

Haberin Devamı

Mersin'in ev sahipliğinde bu yıl 17'ncisi yapılacak Akdeniz Oyunları, katılımcı sayısıyla dikkati çekiyor. 20-30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek oyunlara bayanlar ve erkeklerde toplam 3 bin 43 sporcu katılacak. Akdeniz Oyunları tarihinin en yüksek katılımlı organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacak olan Mersin'de, Türkiye toplam 428 sporcuyla başı çekiyor. Türkiye'yi, 420 sporcuyla İtalya ikinci, 267 sporcuyla da Fransa üçüncü sıradan takip ediyor.

Erkek sporcular çoğunlukta

Erkek sporcuların sayıca çoğunlukta olduğu oyunlarda bin 990 erkek ve bin 53 bayan sporcu yer alacak. Türkiye, bayan ve erkek katılımcı sayısında da ilk sırada bulunuyor. Erkeklerde 261, bayanlarda ise 167 sporcuyla temsil edilecek Türkiye'nin ardından, erkeklerde 259, bayanlarda da 161 sporcuyla İtalya geliyor. 160 erkek ve 107 bayan sporcusu bulunan Fransa ise üçüncü sırada yer alıyor. Monaco 10 erkek ve 1 bayan olmak üzere en az sporcusuyla katılan ülke olacak. İç savaşın sürdüğü Suriye ise oyunlara sadece 12 erkek sporcuyla katılıyor. Malta, 10 erkek ve 2 bayan, Andorra da 8 erkek ve 7 bayan sporcuyla katılımcı sayısında son sıralarda bulunuyor.

Branşlara göre sporcu sayıları


Erkeklerde en yüksek katılım atletizm branşında. Atletizme 218 erkek sporcu madalya mücadelesi verecek. Hentbol 160, futbol da 144 erkek sporcu oyunlarda yer alacak. Bayanlarda ise en yüksek katılım 240 sporcuyla voleybolda branşında yaşanıyor. Atletizm 173, hentbol ise 160 bayan sporcuyla voleybolu takip ediyor. Öte yandan basketbol, boks, bisiklet, futbol, bedensel engelliler atletizm ve su topu branşlarında bayan katılımcı bulunmuyor.

Hakemler
17. Akdeniz Oyunları'nda görev yapacak hakem sayılarına bakıldığında İtalya, 21 erkek ve 4 bayan hakemle başı çekiyor. Oyunlarda ayrıca 16 Fransız ve 14 Mısırlı hakem düdük çalacak. Andorra ve Karadağ ise sadece birer hakem ile temsil edilecek. Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır, Fransa, Yunanistan, İtalya, Sırbistan, Slovenya ve İspanya'dan ise sadece bayan hakemler oyunlarda görev yapacak.

Akdeniz Oyunları'nda ülkelere göre hakem sayıları şöyle:

Cezayir 11 erkek, Andorra 1 erkek, Hırvatistan 6 erkek, Kıbrıs Rum Kesimi 3 erkek ve 1 bayan, Mısır 11 erkek ve 3 bayan, Fransa 10 erkek ve 6 bayan, Yunanistan 8 erkek ve 2 bayan, İtalya 21 erkek ve 4 bayan, Karadağ 1 erkek, Fas 4 erkek, Sırbistan 10 erkek ve 1 bayan, Slovenya 4 erkek ve 1 bayan, İspanya 11 erkek ve 2 bayan.

Hazırlıklar tamamlandı

Katılımcı rekoruna imza atması beklenen Akdeniz Oyunları'nın açılış için, Türkiye'nin organizasyon başarısını hissettirecek program hazırlandı. Akdeniz Oyunları Genel Koordinatör Yardımcısı ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 18 ay gibi kısa süre kala aldığı Akdeniz Oyunları için yapılan tesisleri sorunsuz tamamlayarak, adeta mucize gerçekleştirdiğini söyledi. Aynı başarının organizasyon anlamında da gerçekleşmesini dilediğini anlatan Koç, bu noktada kimsenin endişeye kapılmaması gerektiğini vurguladı. Koç, 20 Haziran'daki açılış öncesi küçük eksiklikler kaldığını, bunların da zamanında bitirileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Açılışla ilgili kentin farklı yerlerinde hazırlıklarımız sürüyor. Şu an için açılış programımız sır gibi saklanıyor. Zaten böyle olması daha mantıklı. İnsanlarımız sadece şunu bilsin, tüm dünyanın zevkle izleyeceği ve Türkiye'nin organizasyon başarısını hissettirecek bir program hazırlandı. Ayrıca açılışın yapılacağı yeni stadyumumuz gelin gibi süsleniyor." Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın hazırlıkları yakından takip ettiğini vurgulayan Koç, "Mersin'de yapacağımız etkinlikler, 2020 öncesi Türkiye için büyük bir sınav. Bu sınavı başarıyla verip, 2020'de ülkemizde adımıza yakışır bir etkinlik daha gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Katılımcı rekoru

Koç, Mersin'den önce 2009'da oyunların düzenlendiği İtalya'nın Pescara kentinin elinde bulundurduğu katılımcı rekorunun kırılacağını da söyledi.
Pescara'daki organizasyona 23 ülkeden 3 bin 458 sporcu katıldığını bildiren Koç, Mersin'de ise 32 branşta 24 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu ve teknik ekibin ağırlanacağını, bu alanda Akdeniz Oyunları tarihinde katılımcı rekoruna ulaşacaklarını kaydetti.

Arslan: "Akdeniz Oyunları'na katılacak 6 sporcumuzdan  da madalya almalarını bekliyoruz"

Mersin'de 20 - 30 Haziran tarihlerinde yapılacak Akdeniz Oyunları'nın hazırlıklarını sürdüren Bayan Güreş Milli Takımı, madalyalar kazanmayı hedefliyor. Bayan Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Yılmaz Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz Oyunları'nın hazırlıklarını, Edirne'deki Aliço Güreş Eğitim Merkezi'nde 6 sporcuyla sürdürdüklerini söyledi. Oyunlarda madalyalar kazanmayı hedeflediklerini belirten Arslan, sporcuların performansından memnun olduklarını ifade etti.

Bayan Güreş Milli Takımı'nın, bugüne kadar Akdeniz Oyunları'na 3 kez katıldığını belirten Arslan, "Farklı yıllarda 3 kez finale çıkıp ikinci olmuşuz. Bu sene 3 final yapmak ve geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz finalleri 3 altın madalya kazanarak telafi etmek istiyoruz. İnşallah bunu başaracağız ve Türk halkının bayan güreşteki beklentilerini yukarıya taşıyacağız" dedi. Oyunlara bu yıl 6 siklette katılım olmasının, kendileri için avantaj olduğunu ifade eden Arslan, "İnşallah bu bizim madalya sayımızı artırmamıza vesile olur. Oyunlara 48 kiloda Sümeyya Sezer, 51 kiloda Burcu Kebiç, 55 kiloda Leyla Metin, 59 kiloda Hafize Şahin, 63 kiloda Elif Jale Yeşilırmak ve 72 kiloda Yasemin Ada ile katılacağız. Akdeniz Oyunları'na katılacak 6 sporcumuzdan da madalya almalarını bekliyoruz" diye konuştu. Bayan Güreş Milli Takımı Kaptanı Hafize Şahin de Avrupa Güreş Şampiyonası ve uluslararası turnuvalarda önemli başarılar elde ettiklerini, Akdeniz Oyunları'nda da Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Bayan Güreş Milli Takımı, 18 Haziran'da sona erecek kamp çalışmalarının ardından Mersin'e hareket edecek.

Fazlagiç:   "Bosna Hersek, oyunlara katılacak sporcuları için 6 bin avro bütçe ayırdı"

Bosna Hersek Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Said Fazlagiç,  "Bosna Hersek, Akdeniz Oyunları'na katılacak sporcuları için 6 bin avro bütçe ayırdı. Bu durum, spora ve sporculara ilgisizliği bir kez daha ortaya koydu" dedi.
Fazlagiç, Mersin'de 20-30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 17. Akdeniz Oyunları öncesi AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, oyunlara az sayıda sporcuyla katılacaklarını ve oyunlar için yeterli bütçenin ayrılmadığını ileri sürdü.

Türkiye'nin mükemmel bir organizasyon düzenleyeceğine inandığını ifade eden Fazlagiç, "Bosna Hersek, oyunlar için yeterli maddi destek sağlayamadı. Bu nedenle üzüntülüyüz. Akdeniz Oyunları'na katılacak sporcular için 6 bin avro bütçe ayrıldı" ifadelerini kullandı. Sporun önemine vurgu yapan Fazlagiç, sözlerini şöyle tamamladı: "Oyunlara katılacak sporculara en çok aileleri maddi destek sağlıyor. Benzer sorunları Londra Olimpiyatları'nda da yaşadık. Oyunlara planlandığından daha az sporcu göndermemize duyarsız kalınmasına anlam veremiyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!