Mersin tenis turnuvalarına kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

Mersin tenis turnuvalarına kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2012 10:36

Bu haftaki röportaj konuğumuz Mersin Tenis Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atakan…

Haberin Devamı

2013 Akdeniz Oyunları Mersin’de yapılacak. Bu nedenle önemli tesisler kuruluyor. Mersin Tenis Kulübü de etkinliklerin hem içinde yer alacak hem de destekleyecek… Ayrıca Mersin OPEN için ilk adımı attılar.  Türkiye’de bir kulübün düzenlediği “ikinci büyük turnuva için” her şey hazır… Artık gün saymaya başladılar. 

Nisan, Mayıs ve Haziran ayında bu turnuvalar sayesinde Mersin’i çok renkli günler bekliyor…

Ahmet Atakan kimdir sizi biraz tanıyalım?
Ben Mersinliyim, Annem Giritli babam da İstanbullu… Tarsus Amerikan Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesini kazandım TAC’tan 8 kişi kazanmıştık ve lisede 7 sene İngilizce okuduktan sonra Boğaziçi’nde İngilizceden kaldık (Gülüyor) Bir sömestr İngilizce okuyacaksın dediler ben de dönem kaybetmek istemedim Amerika’ya gidip Kansas Üniversitesi’nde İşletme ve Ekonomi okudum.
Anne baba nasıl tanışıyorlar?
İstanbul da okurken tanışmışlar. Ki Mersin dışına yatılı olarak okumaya giden ilk insandır annem o yıllarda.
Nasıl olmuş peki?
Girit de Büyükbabamın babası arkadaşıyla beraber bir bahçede oynarken korucu bunları yakalıyor fakat yakalayan adam da yabancı birisi… Diğeri lisan biliyor derdini anlatıyor kurtuluyor ve bizimki lisan bilmediği için güzel bir dayak yiyor ve “Ben lisan öğrenemedim, çocuklarımın hepsine lisan öğreticem” diyor ve bütün çocukları lisan okullarına filan gönderiyorlar ve hala bu gelenek devam eder… O yüzden annemi de küçük yaşta Avusturya Lisesi’ne gönderiyorlar.  Babamla aynı lisede tanışıyorlar sonra babam üniversiteye geçiyor annem liseyi bitirir bitirmez de evleniyorlar…
Süper dedeymiş! Ki o yıllarda Mersin de evlat arasında mal paylaşımı yapılırken kız evlatlara sahip tarafı, erkek evlatlara bahçe tarafı verilmiş ki ilerde kıymetli olur diye... Ama şimdi sahil tarafı daha çok para etti!
(Gülüyor) Evet ama o Mezitli’den Erdemliye doğru… Sahil tarafı hep kummuş ama zamanla oralar değerlendi işte…
Tenis hayatı nasıl başladı?
Bu kulüple başladı. 96 yılında ders almaya başladım sonra bir sene oynadım bir sene oynamadım ama 2002 yılından bu yana düzenli olarak devam ediyorum hatta sigarayı da tenis sayesinde bıraktım.
Toplamda kaç plaketiniz ödülünüz var?
12-13 tane var…  Tarsus’ta var bir tane de…
Adana’ya da bekleriz!
Adana’da daha kupa alamadım maalesef (Gülüyor) Adana’ya geliyorum ama veteran Türkiye tenis şampiyonaları oluyor, Mersinde de oluyor…
Peki, Mersin Tenis Kulübü kaç yılında kuruldu?
1996 yılında kortlar yapıldı zaman içerisinde binalar yapıldı derken tam anlamıyla kulüp 2000 yılında hazır hale geldi.
Yönetimde kimler var?
Çok iyi ve genç bir yönetimimiz var. Metin Salt ve Birol Gelbul Başkan Yardımcısı, Tamer Erdal Genel Sekreter, Hakan Yalçınkale Genel Kaptan, İlkim Tahinci ve Nüket Özgenç Tesisler Sorumlusu, Erol Dibo Sayman, Melih Aydoğdu Satın Alma ve Tedarik Sorumlusu, Murat Karteper, Halkla İlişkiler. Avni Sönmez Hukuki İşler Sorumlusu. 11 kişilik çok genç ve çalışkan kadromuz var.
Kaç dönemdir başkansınız?
2010 Ekim ayından beri görevdeyiz, 2012 de devredeceğiz ya da yeniden seçerlerse devam edeceğiz. Kulübümüzün 550 üyesi var buranın ve ben bu görevi gönüllü olarak yapıyorum herhangi bir beklentim, menfaatim yok. Sadece tenisin ilerlemesi, Mersin insanlarının tenis sporuna daha fazla ilgi göstermesi, çocukların tenise ilgi duyması… Benim tek beklentim amacım bu…
Var mı planlarınızda?
3 yıl yeterli diye düşünüyorum ve yönetimdeki arkadaşlardan birine devretmek isterim ama ille de yapmam gerekirse bir dönem daha yaparım ama şart değil öyle bir iddiam yok ki biz tüzüğe en fazla 2 dönem başkanlık yapabiliyorsunuz, yönetime geldikten sonra ilk yaptığımız şey tüzüğü değiştirmek oldu. Kan değişikliği her zaman iyi ve faydalı oluyor.
Şimdi yeni bir çalışmanız var?
2013 Akdeniz Oyunları için Mersin de Türkiye’nin en modern en güncel tenis tesisleri yapılacak ama sadece tenise yönelik. Mesela Türkiye’de bir takım turnuvalar yapılıyor, İstanbul’da WTF yapıldı ve Sharapova filan geldi… Fakat bir dolu paralar harcanıp basket, voleybol gibi sahaları tenis kortuna çevirdiler. Mersin’de yapılacak olan tesis hem hakem odası, naklen yayın odası, soyunma odası, sporcu odası, antrenman sahası, tribünüyle tamamen tenise yönelik olacağı için Türkiye’nin bu anlamda en gelişmiş tesisi olacak. Biz de istiyoruz ki bu tesisler de Akdeniz Oyunları 15 gün süren bir etkinlik ve mühim olan bu etkinlikten sonra da bu şehrin yararına kullanılması, güncelliğini koruması. Onun için biz burada, bu tesislerde Mersin OPEN’ı başlatacağız.
Peki bu Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılacak olan turnuvalar ne?
Bir turnuvanın OPEN diye isimlendirilebilmesi için en az 1 milyon dolar ödülünün olması lazım ki dünyanın belli başlı tenisçileri gelsinler o turnuvada mücadele etsinler.  Biz şimdi Mersin’in adını dünya tenis takvimine girmesi için bu 3 turnuvayı aldık ki yarın bir gün biz Mersin Open diye ortaya çıktığımız zaman “Ya bu Mersin nerden çıktı, neyin nesi?” demesinler, ne tenisçiler ne de Dünya Tenis Federasyonu… Şuan bizim ismimiz o takvimde 3 defa geçiyor hatta Tarsus da bir Future yapıyor onun da ismi var ve bölgemizin ismi 4 defa geçiyor bu sene.
Akdeniz Oyunları olmasaydı yine böyle bir şey düşünür müydünüz?
Düşünemeyebilirdik… Open yapabilmeniz için öncelikle Dünya Tenis Federasyonu’ndan gelip alt yapınızı inceliyorlar, böyle bir organizasyonu sırtlayabilecek alt yapı var mı diye… Kortlar, oteller, sporcuların oyun dışı zaman geçirebileceği yerler gibi. Challenger Turnuvası 42 bin 500 Euro ödüllü bir turnuva. Bizim bu tesisimiz bunun için yeterli ama bu tesisle bir Mersin Open yapamazsınız. 100 bin Euro ödüllü bir turnuva da yapamazsınız. Onun için Akdeniz Oyunları olmasaydı ve bu 2013 Akdeniz Oyunları için bu tesisler yapılıyor olmasaydı bizim böyle bir şeyi hayal etmemiz söz konusu olmazdı çünkü tesis şart böyle bir şeyi hayal edebilmek için.
Ne zaman elemeler başlıyor?
7 Nisan da başladı 15 Nisan da bitiyor.  İlk iki gün elemeler olacak, 9 Nisan da asıl turnuva başlıyor ve 15’nde de bitiyor. Yani 13 Nisan da çeyrek Final Maçı, Yarı final maçı 14 Nisan, Final de 15 Nisan da…
Kimler katılıyor?
68 sporcu katılacak tahmin ediyorum 7-8 tane de klasman da olmayan fakat davet edilen oyuncular. Yaklaşık 75 kadar oyuncu katılacak. Marsel İlhan mesela Türkiye’nin en iyi tenisçisi. Sıralamada 106 da. Dünyanın en iyi 102 numarası ve 117 numaralısı geliyor. Yani sıralamada 100 ile 500 arasında bir dolu tenisçi gelecek.
Hülya Avşar da gelecek mi?
(Gülüyor) Gelmeyecek belki bir gün Hülya CUP yaparsak gelebilir.
Kısa kısa turnuva ve turnuva tarih bilgilerini alabilir miyiz?
9-15 Nisan da 42 bin 500 Euro ödüllü ATP Challenger turnuvası. 21-27 Mayıs 10 bin Dolar ödüllü MTSO ITF Future Turnuvası. 28-3 Haziran 10 bin Dolar ödüllü DTO ITF Future Turnuvası.
Hakan Yalçınkale: Türkiye’de İstanbul TED okulundan başka yok. Türkiye’de 2. Tek kulübüz taşrada Challenger yapan! İstanbul kulüpleri de yok.
Peki, Su Sporları ve Tenis Kültürünü insanlara aşılamak için bir planınız/projeniz var mı?
Her kesimden insanın yönelebilmesi için bunu okullara yaymayı düşünüyoruz ki zaman zaman antrenörlerimizi okullara götürüp orada seçmeler yaptırıyoruz ve burada liselerarası, ortaokullar arası turnuvalar düzenliyoruz kulübümüzde. Ki tenisle alakalı okullara ücretsiz malzemeler, sahaları için de her türlü hizmeti veriyoruz. Mersin olarak şanslı bir bölgedeyiz iklim açısından ulaşım açısından. 11 ay güneşli hava yaşıyoruz ve bu spor için hiçbir sıkıntı yok.
Hakan Yalçınkale: Şimdi çok güzel şeyler oluyor. 2 yıldır Milli Eğitimin okullar arası Turnuvaları var, okullardaki bu turnuvalar da 1. 2. Olunca artık özel okullar, kolejler bir takım kurma hevesine girdiler ve burs vermeye başladılar. Türkiye’de artık belli başarıları elde ettiyseniz burslu devam ediyorsunuz.  Tenis artık Türkiye’de tanınıyor, okullar önemsiyor.
Kulübünüze gelen kaç çocuk var?
Alt yapımızda 60 küsur. Hafta sonları da tenis okulumuz var oraya kulübe üye olan da olmayan da herkes çocuğunu getirip tenis dersleri aldırabiliyor.
2013 Akdeniz Oyunlarına katılacak sporcularınız var mı?
Mersin’den yok. Bir dönem çok iyi eğitim vardı yani kulübümüzde ve çok iyi oyuncular yetişti mesela bunlardan bir tanesi Arsel Kumdereli ki Amerika’da burs aldı ve orada bu bursla üniversiteyi bitirdi, şimdi yine orada tenisle devam ediyor. Doruk Kökver şuanda yurtdışında yaşları 5-8 olan çocuklara hocalık yapıyor o da bizim alt yapıdan yetişme. Genel Kaptanımızın oğlu var Barkın Yalçınkale, o da bizim şuan Türk Milli takımında…
Sizin çocuklarınız ne durumda?
2 kızım var biri 14 diğeri 18 yaşında onlar da tenis oynadılar ama sosyal tenisçiler (Gülüyor)
Bölgelerle işbirliğiniz nasıl?
Aslında daha iç içe olup, işbirliğimizin daha çok olması lazım. Tamam, sosyal olarak dayanışma filan güzel ama hocalar bir araya gelip birbirleri arasında turnuvalar düzenlemesi lazım. Biz hep federasyonun turnuvaları sayesinde, resmi ortamlarda bir araya geliyoruz… Halbuki bizim de kendi aramızda yapmamız lazım.
Toplam kaç hoca var?
6 hoca var.
İyi bir tenisçi olma için çocuğun kaç yaşında başlaması lazım?
Ahmet Atakan:
5-6 yaşında başlamaları lazım.
Hakan Yalçınkale: Normalde 8-10 yaşında, bunun ivmesi de 14-16 yaş arasında o başarıyı yakalamış olması lazım.
Haftanın kaç günü gelmesi lazım?
Hakan Yalçınkale:
3 gün yeterli. Çocuğun eline hemen raket verirseniz ilk günden kaçar o yüzden önce zeminle, raketle, saha ile tanıştırıyoruz. Bunlar çok önemli...
O yaştaki bir çocuk neler yapabilir?
Hakan Yalçınkale:
5-6 yaşında başladığında 8 yaşında turnuvalara başlıyor. Çocuk için bu çok önemli bir kere özgüven sahibi oluyor. Benim oğlum 9 yaşındaydı ve Türkiye’nin her yerindeki turnuvalara tek başına kendisi gidiyordu. 11-12 yaşında hayatla tanışıyor.
Bu turnuvanın maliyeti ne kadar?
İki yüz elli bin TL filan. Gittiğimiz herkese “Bize tenis kulübü için para verecekseniz istemiyoruz, siz parayı Mersin’in tanıtımı için veriyoruz” çünkü biz Mersin OPEN’ı yaptığımız zaman Mersin’i dünya tanıyacak. Örneğin Liverpool, Real Madrid gibi… Liverpool’un futbol takımı olmasa kim bilir?
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Ahmet Atakan:
Tüm Mersin halkına, kamu kuruluşlarına, Sanayi ve Ticaret odasına, Deniz Ticaret Odası’na hepsine ve tüm sponsorlarımıza böyle bir turnuvada bizi destekledikleri, böyle bir turnuvayı mümkün kıldıkları için çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de maalesef okullarda Beden Eğitimi, Müzik dersleri 1 saat olarak veriliyor ve ağırlık olarak matematik, fizik gibi ders yüklemesi yapılıyor ve okuldan mezun olduklarında ruhları gelişmeden mezun oluyorlar.  Hâlbuki gelişmiş toplumlara baktığımız zaman insanın spor tesislerini saymaktan başı dönüyor fakat maalesef yok böyle bir şey. Onun için STK’lara çok iş düşüyor her şeyi kamu kuruluşlarından devletten beklememek lazım. Biz de Mersinli gönüllüler olarak buna yönelik çalışmalar yapıyoruz, bu yüzden desteklendiğinde çok mutlu oluyoruz ki bizler de inşallah iyi sporcuların yetişmesine ön ayak oluruz diye düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!