Mersin neden desteği hakkediyor?

Güncelleme Tarihi:

Mersin neden desteği hakkediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2013 08:54

Bu haftaki röportaj konuğumuz Mersin İdman Yurdu Teknik Direktörü Hakan Kutlu… 2 sezon Süper Lig de kalan sonrasında PTT 1. Lige düsen Mersin İdman Yurdu’nun destekçilerini, Kulüplerin borçlanma durumları, sezon oyuncularının profillerini ve zamanımızın yettiğince birçok şeyi konuştuk. Ve diğer kulüp röportajlarında olduğu gibi hep aynı cümlelerin sonuna vardır, “Birlik-beraberlik şart…”

Haberin Devamı

Sizde mi var şanssızlık hep maddi sıkıntı çeken kulüplere denk geldiniz?
Evet ya tesadüf denk geldi… İlk Ankaragücü’nde futbol hayatına başladım, uzun seneler futbol oynadıktan sonra bıraktım 3 ay sonra Teknik Direktör olarak devam ettim. O sene hiçbir sıkıntı yaşamadık. Son senelere doğru sıkıntılar yaşandı. Sonra Denizlispor, Manisaspor derken geçen sene Mersin idman Yurdu…

Bile bile mi gidiyorsunuz ne yapıyorsunuz? Bu kadar denk gelmesi tesadüf olamaz sanki?
Bile bile değil, sıkıntıları içine girdikten sonra anlayabiliyorsunuz ya da ilerleyen süreçlerde bu sıkıntılar yaşanıyor. Bunu bilerek elbette kimse görev almaz.

Mersin’in sıkıntılı süreçten geçtiği geçen yıldan belliydi ama…

Geçen sene geldiğimde maddi açıdan sıkıntısı olduğunu düşünmüyordum, duymamıştım da…

Çok konuşulan konulardan biriydi…

Geçen sene geçmişte kaldı. Bu sene iyi bir takım kurduk, iyi de gidiyoruz. Tabii Denizlispor maçında puan kaybettik. Ama geneline baktığınız zaman iyi futbol oynayan, geleceğe umutla bakan bir takımız. Başkanımızın hep çok büyük çabası var bu sıkıntıları aşmak için ve yoğun çabası var. Yarıştığımız takımlar destek gören takımlar… Hatta çok daha üstlerin desteklediği takımlar var… Çok da fazla ileriye gitmek istemiyorum.

Zafer Çağlayan’ın destekleri nasıl?

Geçmiş dönemde sanıyorum olmuş.

A.Ş. takımı olsa hani belki bundan dolayı denilebilir… A.Ş. takımı da değil…
Elbette değil ama geçmişte ne yaşandı, neler buna sebep oldu bilmiyorum ama bu sene böyle iyi bir kadro ile lige giriş yapmış iyi sonuçlar almış bir takımın iyi bir desteği hak ettiğini düşünüyorum.

Hiç mi katkı sağlayan yok?
Başkan ve yönetimden var…

Demirspor maçından sonra yaptığınız açıklamalar var…
Evet, ama onda da biraz farklı yerlere doğru çekildi…

Taraftar desteği nasıl?
Şeytanlar grubunun müthiş destekleri var… Ama onda da yeterli sayı yok. Geçtiğimiz hafta Demirspor maçında tribünlerde müthiş atmosfer vardı… O tribünde birlik beraberliği gördük. Fakat dediğim gibi sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz, hep birlikte bu süreci aşacağımıza inanıyorum.

PTT 1. Lig gelirleri yeterli olmuyor mu?
Süper lig de olsa onun kendi başına gelirleri yetebilir, kendi yağında kavrulabilir ama PTT 1. Lig de hiçbir takımın geliri şampiyonluğa yetecek seviyede değil. Yönetim kurumlarının da bu anlamda 3 trilyon gelirleri varsa 15- 20 milyon trilyonluk harcama yapabilesin ki lige çıkabilesiniz.

Süper Lig’e çıktığında hatırlıyorum destekler çok iyiydi… Süper Lig’den düşüşe bir tepki olabilir mi?
İşte herkes bir şey söylüyor, bilemiyorum. Geçmişte kırgınlıklar, küskünlükler olabilir ama bu takım başarı yakalamışsa herkes destek olmalı, manevi destek de çok önemli. Ben Başkan ile her görüşmemizde şunu söylüyorum “Ben ve ekibimin alacağı para hiç önemli değil…” bu direkt ve net söylüyorum. Yaptığım basın toplantısında da bunu söylemiştim ama yanlış yansıtıldı. Benim ve ekibime sezon sonuna kadar para almasak da olur, hiç tepkimiz olmaz ama oyuncularımızın şampiyonluk yolunda bu sıkıntıyı yaşamamaları lazım.

Sizin için aksi iddia edilemez sanırım. Ankaragücü’ne sonuna kadar para almadan destek olmuş bir Teknik Direktörsünüz!
Evet… Ankaragücü benim hem oyuncu hem teknik olarak olduğum yetiştiğim yer. Aynı şekilde burada da sıkıntı yapmam ama oyuncuların performansına mutlaka yansıyacaktır, kaçınılmaz bu.

Belki bu açıklamalarınızdan sonra destekler olur?

Umarım!

Kulübün şehir ile yakınlığı nasıl, çok iç içe mi mesafeli mi?
Şahsi olarak ben herkes ile görüşmeye çalışıyorum. Kulübün sosyal medya etkinlikleri yoktu, artık var. Şehirden kopuk değiliz, aksine bağlı bir taraftar var ama işte onda da maalesef sayımız az.

Mersin için sahipsiz şehir şu bu deniliyor ama benzeri örnek verecek olursak Melih Gökçek arkası sağlam başkanlardan biriydi… Ama buna rağmen Ankaragücü de düştü!
Orada çok farklı… Kişisel çekişmeye girdi Ankaragücü… Ankara’da sahiplenmeme gibi bir şey yok, olamaz da. Çok iyi de taraftar grubu vardı.

Aslına dışardan bakınca Mersin çok destekli gibi görünüyor!
Evet, öyle bir algı var.

Son 6 maçın 4’ünü kazandınız… Bir beraberlik, bir mağlubiyetiniz var…
Evet… Çok önemli Demirspor maçında puanla ayrıldık. Sanki Demirspor 10 yıldır bu maça hazırlanıyor gibi atmosfer vardı sahada. Taraftar da çok güzel bir havadaydı…

Lige çok iyi giriş yaptınız ama zaten Süper Lig’den düştükten sonra sanki kötü olmak gibi bir lüksünüz de yok gibiydi?
Yoo... Aslında şehir aslında baya bir takımdan umutsuzdu. Transferlerden, şundan bundan… Hatta ilk 6’ya bile giremeyeceği konuşuluyordu.

Bu sene çok renkli bir PTT 1. Lig sezonu söz konusu. Süper Lig için müthiş iddialı olanlar ve lig de kalmak için çaba gösteren takımlar…
Evet, bu sene farklı bir hava var. Şampiyonlar ligi için yarışan takımlar az. Mesela bazı alttaki takımlarında iyi kadro oluşturduğunu görüyoruz.

Şuan ki durumuna bakıp da sezon sonunda durumu çok kötü olacak dediğiniz takımlar var mı?
Mali sıkıntı kulüpleri çok yoruyor. Tabii gözlemlediğimiz o yönde giden takımlar var ama açıklayıp takımları yıpratmak istemiyorum. Sadece 1. Lig de değil, Süper Lig’de de böyle takımlar var, ilerleyen yıllarda göreceksiniz bunu.

Neden?
Çok gereksiz borçlanmalar oluyor… Ankaragücü çok güzel bir şeyi başardı. Hem birlikteliğin çok önemli olduğunu gösterdi kamuoyuna. İkinci mesajı da vardı ama kimse görmedi. Borçlandırılmış bırakılmış takım. Yönetimlere borçlandırılmanın kısıtlanması lazım... Federasyon için önemli bir örnek olmalı bu.

Nasıl bir yapılanma gerekli?
Kulüp yönetimlerin, kulüpleri borçlandırma yetkileri bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Bunu engellemek için federasyonun somut bir adım atması lazım. Belirli bir limit olması lazım ya da gelirin %10’nu kadar bir borçlandırma olabilir. Böyle bir sisteme geçilirse Türk futbolu rahatlar diye düşünüyorum

35 yaşında futbolu bıraktınız, 3 ay sonra Teknik Direktör oldunuz…
Evet…

Yurtdışında eğitim alan bir Yılmaz Vural, bir de siz mi varmışsınız?
Yılmaz Vural hocam Almanya’da yaşamış, orda da eğitim almış. Yeni nesil Teknik Direktör ve Türkiye’de ilk açılan ve Pro Lisansını alan 14-15 kişiyiz. Çok kapsamlı Pro Lisans kursundan geçtik. UEFA’nın İsviçre’de vermiş olduğu kursa katıldık. Bülent Korkmaz, Ümit Özat, Bülent Uygun… Ve daha 13-14 arkadaşımız…

Çocuk Tribünlerine karşı bir sosyal sorumluluk projesi var. MİY de katkı sağlayanlardan biri… Bu sayede futbolda şiddet önlenir mi?
Futbolda şiddeti önlemek için bence her şey denenebilir neden olmasın.

Kadınları tribünlere alarak küfürler, şiddet önlenir denildi ama bazı kadınlar erkeklerden beter!
(Gülüyor) Ben de onu diyecektim. Hatta Ankaragücü’nde cezalı maç vardı, sadece kadınlar izliyordu ve maç sonunda bir ceza da kadınlar yüzünden gelecekti diye espri vardı.

Teknik Direktörlerin en çaresiz olduğu anlar?
90 dakika o kenardaki anlar. Oyun oynanırken… Ne kadar çalıştırsa da, çabalasan da istediklerini yaptıramadığın anlar oluyor. Oyuncu tam tersini yapabiliyor, siz buna müdahale etmek isteseniz de edemediğiniz durumlar oluyor. Ne kadar değişiklik yapsanız da bir şey olmayabiliyor.

Şuanda takım olarak sizdeki sorumluluk duygusu diğerlerine göre çarpı 2 mi? Ligden düşmeden kaynaklı bir psikolojik baskı söz konusu mu?
Psikolojik baskı değil… Çıkarsız koşulsuz bu takımın başarısını isteyen taraftar var, geçen sene kötü olduğumuzda da desteklediler. Bu sorumluluklarımızın bilincindeyiz, çalışıyoruz. Bunu görev bildik. Süper Lige çıkaracağız ama dediğim gibi sadece bizim ve yönetimin istemesiyle olmaz. Tüm şehrin sahiplenmesi lazım…

Yönetimin hiç mi hatası yok?
Benim geldiğim süreçte başkan ve birkaç yönetimin çabasını görüyorum!

Genel anlamda PTT 1. Lig’deki oyuncu profilini değerlendirirsek?
Geçtiğimiz yıllara göre çok daha iyi kadrolar oluşturuldu. Eksiden bir iki tane iyi kadro kuran takımlar vardı bu sene Mersin İdman Yurdu, Şanlıurfa, Demirspor, İstanbul Büyük şehir, Orduspor, Ankara Büyük Şehir gibi 6-7 tane iyi kadrosu olan takımlar var.

Ve bu sene çok fazla Süper Lig oyuncusu var…
Evet! Kulüp aramadan 1. Ligi tercih edenler oldu. Ali Tandoğan, Murat Ceylan, Yahya, Nduka Demirspor’da Efe, Mehmet Eren, Rostand, Efe var. . Bursaspor, İstanbul’da var. Bu da ligin kalitesini arttırıyor.

En sesli transfer Sercan Yıldırım oldu sanki?
Sercan’ın tercihi bu… Beklese yine Süper Lig’den bir takım bulabilirdi, beklemedi ve Urfa’nın teklifini kabul etti. Beklese ben yine teklif çıkacağına inanıyorum.

Milli Takım hayaliniz var mı?
Çok fazla yok. Bu yönde A Milli altındaki takımlar için teklif de gelmişti. Orada o heyecanı hissedebileceğimi düşünmüyorum. 3 ay maç oynuyorsunuz, 3 maç oynuyorsunuz sonra olmuyor filan. Heyecanlı olsun istiyorum.

Fatih Terim yardımcılığı için size teklif getirselerdi yine mi kabul etmezdiniz?
Milli Takım da görev yapmaktan şeref duyarım ama ben kendime uygun görmüyorum. Daha çok tempo olsun, her hafta o heyecanı yaşayalım filan. Şuan belki yaşım genç ondan böyle diyorumdur, ilerleyen yıllarda daha farklı düşünebilirim.

MİY olarak hedefiniz ilk 2 mi?
Aynen…

Bu sene Orduspor çok iyi çıkış yaptı. Ki zaten Adanaspor ile çok çok iyi lige giriş yaptı!
Evet… Oyuncuları gayet iyi, rakiplerimizden biri…

MİY de maddi anlamda durum iyi değil. Çok daha iyi bir takımdan teklif gelse gider misiniz?
Hayır gitmem! Buraya emek verdim, A’dan Z’ye kurduğum bir ekip var. Onları burada bırakıp gitmek bana yakışmaz. Çok olağanüstü bir durum olmadığı sürece Mersin’den gitmem. Yaptığım açıklamada “İstifa kaçınılmaz olur…” diye açıklama yaptım ama gazetelerde “İstifa edecek” diye yazdılar. İstifa kolay değil, duygusal bir karar da söz konusu. Oyuncularımızla müthiş bir bağımız var.

Kulüpte maddi sıkıntılar söz konusuysa yönetim, hoca, oyuncu arasında çatırdamalar olur…
Ben başarılı olmayı hedefleyen bir insanım. Para benim için sonra geliyor… Hedefim kalıcı bir başarı… Hoca oyuncuları teşvik eder, çıkmayın antrenmana şu bu der. Biz aksine siz üzerinize düşen görevi yapın, biz gerektiği yerlere gerekli mesajları veririz. Ama antrenmana çıkmamak gibi çağ dışı bir eylem, bizim olduğumuz yerde bu olmaz. Çok da fazla dile getirip antipatik olmayın dedik bu yolu seçtik.

Mili Takım arasında hazırlık maçı yapmayı planlıyor musunuz?
Bilemiyorum ama yapabiliriz. Belki yakın şehrin takımları ile olabilir, mesela Gaziantep olabilir.

Son olarak eklemek istedikleriniz?
Geçen sene Başkan ile konuştuğumuzda umutları yerle bir olmuş takım söz konusuydu.
Ligin kalıcı takımları arasında yer alacağına dair hepimize inanıyorum. Tabii ki sportif başarıları yakalarken tesisleşmeyi de gerçekleştirmek hedeflerim arasında. Uzun yıllar da çalışmayı istediğim bir şehir Mersin…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!