GeriEvcil Hayvanlar Akita (Japon Köpeği) Özellikleri Nelerdir? Ne Kadar Büyür, Nasıl Eğitilir? Akita Cinsi Köpek İçin İsim Önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akita (Japon Köpeği) Özellikleri Nelerdir? Ne Kadar Büyür, Nasıl Eğitilir? Akita Cinsi Köpek İçin İsim Önerileri

Akita (Japon Köpeği) Özellikleri Nelerdir? Ne Kadar Büyür, Nasıl Eğitilir? Akita Cinsi Köpek İçin İsim Önerileri

"Japonya’nın Akita bölgesinden ortaya çıkan bir köpek ırkıdır. Japonya’da özel olarak yetiştirilen bu ırk 1600’lü yıllarda üretilmeye başlamıştır. Akita (Japon Köpeği) özellikleri nelerdir? Ne kadar büyür? Nasıl eğitilir? Akita cinsi köpek için isim önerileri nelerdir tüm detayları ile derledik."

Dünya genelinde oldukça popüler olan bu köpek ırkı çok güçlü bir vücut yapısına sahiptir. Son derecede zeki olmaları ile birlikte insanlar ile uyum içinde yaşadıklarından dolayı fazlasıyla tercih edilen bir köpek türüdür. 

 Akita Nedir ve Nasıl Bir Köpektir? 

 1600'lü yıllarda Japonya’da üretilen ve bekçi köpeği olarak kullanılan bir köpek türüdür. Bu köpek türü 1900'lü yılların başında Amerika'ya götürülmesi ile tüm dünyada popülerlik kazanmıştır. Akita köpek türleri gerçekten de iyi yüzerler ve bu köpekler inanılmaz derecede sessiz ve son derece sakindirler. Cesur, kıvrak ve mantıklı yapıları nedeniyle bu köpekler aynı şekilde bekçi köpekleri olarak da yetiştirilmektedir. Bunların büyük bir kısmı resmi görevlerde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. 

 Akita Cinsi Köpek Özellikleri Nelerdir? 

 Akita köpek cinsi, diğer köpeklere çok yakın ilişki içinde değildir ve diğer cins köpekler ile serbest bırakmak yanlış bir karar olabilir. İnsanlar ile özellikle de çocuklarla çok iyi anlaşan Akita cinsi köpekler, yumuşak ve uysaldır. Yabancılara ile samimi olmayan bu köpekler, yabancı bireylerin kendilerine yaklaşmasına izin vermezler. Aşırı havlamayan bu cins, uzun yürüyüşleri ve koşuları sever.

  Japonya’da son derece iyi bilinen bu köpekler, ailelerin evlerini güvence altına almak için sevdikleri köpek çeşitlerinden biridir. Zor doğaları nedeniyle, yavruyken eğitimlerinin verilmesi son derecede yararlıdır. Yemek konusunda oldukça inatçı olan bu köpekler, yemek yerken ara sıra saldırgan olabilirler. Köpekler, yavruluk döneminde eğitildiklerinde yemek yerken itaatkar olabilirler. Bu çok saldırgan köpekler itaat altında büyütülmelidir. Akitalar, birlikte büyüdükleri aileye olağanüstü derecede bağlıdırlar ve sürekli olarak aile ile vakit geçirmek isterler. Son derece tiz bir sese sahip olan bu köpekler çok fazla havlamazlar. 

 Akita Nasıl Eğitilir? 

 Akita köpekleri sorunsuz şekilde eğitilebilen akıllı ve zeki köpeklerdir. Akita eğitimi, aşırı sıcak olan Akita köpeklere normal bir beslenme ve egzersiz programından sonra etkin bir şekilde verilebilir. Eğitim sırasında Akita köpeklerine karşı sevimli ve samimi bir metodoloji sergilenmelidir. 

 Sessizce ve karamsar duygulardan uzak bir şekilde eğitim yapılmalıdır. 2 aylıkken Akita köpekleri eğitilebilir ve evde nasıl hareket etmeleri gerektiğini ve hangi kurallara uymaları gerektiğini anlayabilirler. Biraz eğitim yaptıktan sonra birlikte yaşadıkları aileye uyum sağladıklarından, bu eğitim kişisel doyumun artmasını olumlu yönde etkiler. Akita tuvalet eğitimi çok titiz oldukları ve kendilerini kirli hissettiklerinde huysuzlaşabildikleri için etkili bir şekilde verilebilir. 

 Doğru tekniklerle eğitildiği varsayılarak kısa sürede tuvalet ihtiyacını karşılayan bir köpek çeşididir. Tuvalet hazırlığına üç aylıkken başlamak en doğru zamandır. Akita köpekleri çabuk yoruldukları için bir süredir ağır standartlarla verilen Akita temel itaat eğitimi amacına ulaşamamaktadır. Bu nedenle, gerekli uyum eğitimi yapılırken olumlu bir metodoloji gösterilmelidir. Bir ödül çerçevesi ışığında eğitim, zorlayıcı bir zihniyet izlenmeden verilmelidir. Her gün rutin olarak süre kısıtlanarak gerekli itaat eğitimi yapılmalıdır. 

 Akita köpekleri tamamen kuzeyli bir kişiliğe sahiptir ve sürü cinsi köpek olmaları nedeniyle amansız ve inatçı bir karaktere sahiptirler. Bu nedenle, sosyalleşirken başkalarına ve farklı köpeklere yönelik metodolojileri birkaç sorun yaratabilir. Bununla birlikte, sosyalleşme eğitimi ile, Akita köpeklerinin daha yerleşik olması ve herhangi bir risk olmamasına rağmen dışarıdakilere karşı sert bir eğilim izlememeleri sık görülen bir durumdur. 

 Akita Ne Kadar Büyür? 

 Bu köpek cinslerinin boyu dişilerde ortalama 54-64 cm iken, erkeklerde 65-71 cm aralığındadır. Dişilerin ağırlıkları 34-50 kg arasında değişmektedir. Erkelerin ağırlıkları ise 45-59 kg arasında olmaktadır. 

 Akita Tüy Döker mi? 

 Bu köpek cinsi ilkbahar ve sonbahar da yoğun bir şekilde tüy döker. Bu yüzden düzenli olarak taranmaları son derecede önemlidir. Diğer mevsimlerde ise tüy dökme olayı çok fazla görülmez. 

 Akita Ne Yer ve Nasıl Beslenir? 

 Akita köpek ırkının beslenmesi sırasında protein değerleri yüksek, karbonhidrat ve yağ değerleri düşük kuru mama seçimi gayet önemlidir. Ekstradan vitamin veya mineral takviyesi yapılabilir. Ev yemekleri ile beslenmesi gerekli vitamin değerlerinin alınamaması nedeni ile kesinlikle yapılmaması gereken bir durumdur.

  Akita Kaç Tane Yavrular? 

 Köpeğin fiziksel yapısına, yaşına ve diğer özelliklerine göre değişkenlik gösterse de bu köpek ırkı ortalama olarak 7-8 civarı yavru doğurabilir. 

 Akita Kaç Yıl Yaşar? 

 Akita köpek ırklarının yaşam süreleri yaşadıkları ortama göre ve bakımlarına göre değişiklik gösterse de ortalama yaşam süreleri ortalama10-15 yıl arasındadır. 

 Akita Cinsi Köpek İçin İsim Önerileri 

 Herkes köpeklerine istediği ismi verebilme hakkına sahiptir. Köpek cinsine göre isim verme diye bir kural bulunmamaktadır. Yalnız bu köpek türü için kullanılan bazı popüler isimler şu şekildedir; 

Buddy 

Vincent 

Genius 

Damon 

Leo 

Niro 

Pike 

Takesha 

False