Madalya sevinçleri yarıda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Madalya sevinçleri yarıda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2012 11:17

Yaz Olimpiyat Oyunları tarihi boyunca, doping nedeniyle madalyası elinden alınıp, sevinçleri yarıda kalan birçok sporcu oldu.

Sporcuların korkulu rüyası doping vakaları, birçok olimpiyata da damgasını vurdu. Kürsüye çıktıktan sonra madalyasıyla boy boy fotoğraf çektiren bazı sporcular, uyurken veya duşta bile yanlarından ayırmadıkları madalyalarını IOC yetkililerine teslim etmek zorunda kaldı.

1968 Meksika Olimpiyatları'nda İsveç Modern Pentatlon Takımı, sporcuların birkaçında bulunan “Ethanol” maddesi nedeniyle dopingli çıktı. Takım, bronz madalyalarını geri vermek zorunda kaldı.

1972 Münih Olimpiyatları'nda 4 sporcunun madalyası elinden alındı. Moğol judocu Bakhaavaa Buidaa, dopingli çıkınca hafif sıklette kazandığı gümüş madalyasını iade etti. Aynı olimpiyatta İspanyol bisikletçi Jaime Huelamo ile Hollanda Milli Bisiklet Takımı, bronz madalyalarının keyfini uzun süre çıkaramadı. ABD'li yüzücü Rick DeMont da aynı nedenden ötürü, 400 metre serbestte kazandığı altın madalyasından oldu.

1976 Montreal Olimpiyatladı'nda madalyaları ellerinden alınan 3 sporcu da halterciydi. Bulgar Blagoy Blagoev 82.5 kiloda gümüş madalyasını geri vermek zorunda kalırken, Polonyalı Zbigniew Kaczmarek 67.5 kiloda, Bulgar Valentin Khristov da 100 kiloda altın madalyasını iade eden sporcular oldu.

1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda iki sporcunun madalya sevinci yarıda kaldı. İsveçli güreşçi Tomas Johansson (gümüş) ile Fin atlet Martti Vainio, numunelerinde bulunan “methenolone” maddesi nedeniyle gümüş madalyalarını IOC yetkililerine teslim etmek zorunda kaldılar.

1988 Seul Olimpiyatları'nda iki Bulgar haltercinin (Mitko Grablev, Angell Guenchev) altın madalyası geri istendi. Aynı olimpiyatta, Kanadalı atlet Ben Johnson'ın 100 metrede, Macar halterci Andor Szanyi'nin 100 kiloda elde ettikleri altın madalyalar ellerinden alındı.

1992 Barcelona Olimpiyatları'nda olimpiyat bayrağı altında yarışan İbragim Samadov'un da madalyası geri alındı. Halterci Samadov da bronz madalya kazanmıştı.

Sporcuların madalyaları, en fazla 2000 Sydney Olimpiyatları'nda ellerinden alındı. Halterde Ermeni Ashot Danielyan (Bronz), Bulgar Izabela Dragneva (Altın) ile vatandaşları Sevdalin Minchev (Bronz) ve Ivan Ivanov (bronz), güreşte Alman Alexander Leipold (Altın), cimnastikte Rumen Andreea Raducan (Altın) ve Çin Milli Takımı (Bronz), atletizmde de ABD Milli Takımı (Altın) madalyalarını teslim etmek durumunda kaldı. Ancak spor gündemini uzun süre meşgul eden sporcu, ABD'li Marion Jones oldu. Olimpiyatlardan tam 7 yıl sonra Jones, dopingli çıktığı için 3'ü altın toplam 5 madalyasını iade etmek zorunda kalan Jones, atletizmseverlerde büyük hayal kırıklığı yarattı.

Annus'un dopingi Eşref Apak'a yaradı

2004 Atina Olimpiyatları da bazı madalyalı sporcuların hatırlamak istemedikleri oyunlar oldu.

En fazla madalya atletizmde geri alındı. Macar çekiççi Adrian Annus (Altın), Rus bayan gülleci İrina Korzhanenko (Altın), Macar diskçi Robert Fazekas ve ABD Bayan Milli Takımı'ndan Crystal Cox (Altın), madalyaları doping nedeniyle ellerinden alınan isimler oldu. Adrian Annus'un madalyasını geri vermesi üzerine, milli çekiççi Eşref Apak dördüncü bitirdiği yarışmada bronz madalyaya yükseldi. Atina'da halterde de doping vakalarına rastlandı. Macar Ferenc Gyurkovics (Gümüş) ve Yunan Leonidas Sampanis (Bronz), madalyalarını IOC'ye iade eden sporcular oldu. Binicilikte de iki sporcunun madalyaları geri istendi. İrlandalı Cian O'Connor (Altın) ile Almanya Milli Takımı'ndan Ludger Beerbaum, atlarının dopingli çıkması üzerine madalyalarını iade eden iki sporcu oldu. ABD'li bisikletçi Tyler Hamilton (Altın) ile Ukrayna Kürek Takımı'ndan Olena Olefirenko da madalyalarıyla vedalaşan diğer isimler oldu.

2008 Pekin Olimpiyatları'nda ise İsveçli güreşçi Ara Abrahamian (Bronz), Kuzey Koreli atıcı Jong Su Kim (Gümüş ve bronz), Norveçli binici Tony Andre Hansen (Bronz), Ukraynalı ve Bahreynli atletler Lyudmyla Blonska (Gümüş) ile Rashid Ramzi (Altın), madalyaları geri istenen sporcular idi.

Londra'da bu yaz düzenlenen olimpiyatlarda ise madalyası elinden alınan tek sporcu, Belaruslu Nadzeya Ostapchuk oldu. Ostapchuk, bayanlar gülle atmada altın madalya kazanmış, sevincini antrenörüne uzun süre sarılarak göstermişti. Ancak sporcunun sevinci kursağında kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!