Madalya da çok skandal da

Güncelleme Tarihi:

Madalya da çok skandal da
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 00:00

Sporcularımız uluslararası arenada ilk kez 2 bin madalya barajının üzerine çıkarken çok sayıda da rekor kırıldı. A Milli Takımımız’ın 2010 vizesi alamaması, doping ve Cemal Nalga skandalı başarılara gölge düşürdü.

Haberin Devamı

2009 Türk sporu açısından sevinçlerin ve hüzünlerin bir arada yaşandığı bir yıl olarak geride kaldı. Madalya ve rekorda patlaması olurken, A Milli Futbol Takımımız’ın 2010 Dünya Kupası vizesi alamaması, doping ve Cemal Nalga skandalları Türk sporuna gölge düşürdü.
Bu yılda Türk sporunun madalya hazinesi rekor sayıya vurdu. Sporcularımız uluslararası yarışmalarda 50 branşta 775 altın, 694 gümüş, 839 bronz olmak üzere toplam 2 bin 308 madalya kazandılar. Madalya sıralamasında Atletizm 158 altın, 121 gümüş, 105 bronz, toplam 384 madalya ile birinci sırayı aldı. Güreş 93 altın, 80 gümüş, 137 bronz toplam 310 madalya ile ikinci, Karate 62 altın, 60 gümüş,100 bronz toplam 222 madalya ile üçüncü oldu.
İşte yıla damgasını vuran olaylar...
A Milli Takımımız’ın 2010 Dünya Kupası rüyası mutsuz bitti. Ay yıldızlılarımız Güney Afrika vizesi alamayınca Fatih Terim görevi bıraktı.
FIFA, 2008 yılı Fair Play Ödülünü siyasete damgasını vuran Ermenistan maçı nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu’na verdi.
Potada Cemal Nalga olayının depremi verilen tarihi cezalarla Galatasaray’ı küme düşme potasına getirdi.
Galatasaray Bayan Basketbol Takımı, FIBA Avrupa Kupası’nda şampiyon olarak Türkiye’ye bayanlarda Avrupa kupası kazandıran ilk ekip unvanına erişti.
Üsküdar Belediyespor’un milli atleti Alemitu Bekele Degfa, Torino’da Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nın 3000 metre yarışında şampiyon olup, Türkiye’ye şampiyona tarihinde ilk altın madalyasını kazandırdı.
Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Avrupa Şampiyonu ve Dünya ikincisi milli atlet Süreyya Ayhan’a ömür boyu spordan men cezası verdi.
Süper Lig ekiplerinden Ankaraspor, Ankaragücü ile olan organik bağları nedeniyle Futbol Federasyonu tarafından bir alt kümeye düşürüldü.
Efes Pilsenli Kerem Gönlüm, Fenerbahçe Ülker ile oynadıkları Beko Basketbol Ligi final serisinde doping yaptığı gerekçesiyle 1 yıl ceza aldı.
Sibel Özkan Öz, Türkiye’nin Bayanlar Dünya Halter Şampiyonaları’nda altın madalya kazanan ilk sporcusu olarak tarihe geçti.
Voleybolda F.Bahçe Acıbadem Bayan Takımı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erkek Takımı, 2008-2009 sezonunda tarihlerinin ilk şampiyonluklarına  ulaştılar.
G.Saray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyonlar Kupası ve Kıtalararası şampiyonluğunu ikinci kez üst üstte kazanma başarısı gösterdi.
Kore’nin Ulsan kentinde yapılan Uluslararası Okçuluk Federasyonu
Kongresi’nde Uğur Erdener 76 ülkenin katıldığı oylamada 74 ülkenin oyunu alarak yeniden başkan oldu.
Tekvandoda Bahri Tanrıkulu üst üste üçüncü kez Dünya şampiyonluğu kürsüsüne çıktı.
Grekoromen Güreş Milli Takımımız tarihinde ikinci kez takım halinde Dünya Şampiyonu olma onuruna erişti.

Haberin Devamı

2009’UN EN İYİLERİ

KADIN SPORCU

Haberin Devamı

*  Sibel ÖZKAN ÖZ (Halter)
*  Şaziye OKUR (Halter)
*  Karin Melis MEY (Atletizm)
*  Gizem GİRİŞMEN (Bedensel Eng.Okçu)
*  Esra KİRAZ (Bilek Güreşi)
*  Alemitu Bekele DEGFA (Atletizm)
*  Gülsüm TATAR (Boks)
*  Sultan HAYDAR (Atletizm)
*  Yeliz ÖZEL (Hentbol)
*  Melek HU (Masa Tenisi

ERKEK SPORCU

*  Nazmi AVLUCA (Güreş)
*  Selçuk ÇEBİ (Güreş)
*  Bahri TANRIKULU (Tekvando)
*  Rıza KAYAALP (Güreş)
*  Selim BAYRAK (Atletizm)
*  Erol BİLGİN (Halter)
*  Mustafa AK (Bedensel Eng-okçu)
*  Hidayet TÜRKOĞLU (Basketbol)
*  Arda TURAN (G.Saray-Futbol)
*  Emre BATUR (Voleybol)

YILIN TAKIMLARI

*  Grekoromen Güreş Milli TK
*  G.Saray Tekerlekli Sand.Basketbol TK
*  Tekvando Erkekler Milli TK
*  Üsküdar Belediye Spor Kros TK
*  G.Saray Bayan Basketbol Tk
*  Classis Gol Kulübü
*  Halter Bayan Milli TK
BeÅŸiktaÅŸ Futbol TK
*  Hentbol Bayan Milli TK
*  Voleybol Yıldız Kız Milli TK

BAÅžKANLAR

Haberin Devamı

*  Metin ŞAHİN (Tekvando)
*  Osman Aşkın BAK (Güreş)
*  Erol Ünal KARABIYIK (Voleybol)
*  Hasan AKKUŞ (Halter)
*  Tarık CENGİZ (Hentbol)
*  Ahmet AĞAOĞLU (Golf)
*  Vedat AKGÜN (Sutopu)
*  Oktay AKTAŞ (İşitme Engelliler)
*  Oktay ÇİMEN (Masa Tenisi)
*  Kemal TAMER (Üniversiteler)

YILIN ANTRENÖRLERİ

*  Salih BORA (Güreş)
*  Ali ŞAHİN (Tekvando)
*  Ertan HATİPOĞLU (Atletizm)
*  Mustafa DENİZLİ (Beşiktaş)
*  Sedat İNCESU (Bedensel Eng.)
*  Adem BEREKET (Güreş)
*  Talat ÜNLÜ (Halter)
*  İsmail YENGİL (Voleybol)
*  Peter KOVACKS (Hentbol)
*  Adnan SALMANLI (Golf)

Afrika rüyası kabusa döndü

EURO 2008’in yarı finalisti A Milli Takımımız için en önemli hedefti 2010 Dünya Kupası... Ancak, İspanya, Bosna Hersek, Belçika, Estonya ve Ermenistan’ın da yer aldığı gruptan çıkmayı başaramadık. Ay yıldızlılarımız Güney Afrika vizesi alamazken Fatih Terim dönemi de sona erdi. Ay yıldızlılar, 1 yıl önce bu kupanın elemelerinde Ermenistan ile başlayan siyasete damga vuran maçın rövanşını yine 2-0 kazanırken FIFA’dan futbolumuza Dünya Fair –Play Ödülü geldi. Dünya Kupası finallerine gidemiyorduk ama iki ülke arasındaki siyasi platforma damgasını vuran bu maçın getirdiği ödül de çok şeylere bedeldi.
Ä°ki kupa ve Manchester zaferi
Süper Lig’de 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, 71 puanlı Beşiktaş 11. kez kazandı. Konyaspor, Kocaelispor ve Hacettepe Bank Asya 1.Ligi’ne düştüler.G.Saraylı Milan Baros, 20 golle ligin kralı oldu. İstanbul’daki 4. TFF Süper Kupa mücadelesinde F.Bahçe, Brezilyalı yıldızı Alex’in golleriyle Beşiktaş’ı 2-0 yenerek, kupayı 2. kez müzesine götürdü. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde grupta topladığı 4 puanla son sırada kalıp Avrupa macerasını erken bitirirken Manchester United’ı Old Trafford’da 1-0 yenerek tarihi bir başarıya imza attı. UEFA, FIFA kokartlı hakemlerimizden Cüneyt Çakır’ı birinci kategoriye yükseltirken, Selçuk Dereli
hakemliği bıraktı.

BASKETBOL

Haberin Devamı

Yüzümüz kızardı

BASKETBOL Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası’nda 8’incilikle yetinirken şampiyon olan İspanya’yı yenmemiz tek teselliydi. G.Saray, FIBA Bayanlar Kupası’nı kazanan ilk takımımız olurken, Beko Basketbol Ligi’nde play-off final serisinde F.Bahçe’ye 4-2 üstünlük sağlayan Efes Pilsen 9. kez şampiyon oldu. Bu seride doping yaptığı ortaya çıkan Efes Pilsen’li Kerem Gönlüm 1 yıl ceza aldı. Potadaki ikinci yüz kızartıcı olayın kahramanları G.Saray Cafe Crown ve Cemal Nalga’ydı. Sarı kırmızılılar, cezalı Cemal Nalga’yı hazırlık maçında Tufan Ersöz’ün formasıyla oynatınca bir skandala neden oldu.

Sultanlar dünya finalinde

FİLENİN Sultanları, Polonya’daki Avrupa Şampiyonası’nda 5. oldu. Sultanlar, Dünya Şampiyonası elemelerinde birinci olarak gruptan çıktı. Filenin Sultanları ilki düzenlenen Avrupa Ligi’nin final maçında Sırbistan’a karşı 3-2 kaybedip ikinci oldu. F.Bahçe Acıbadem Bayan Takımı, CEV Kupası’nda üçüncü olurken Arkasspor Erkek Takımı,  Avrupa Çalenç Kupası’nı ilk kazanan temsilcimiz oldu.

Haberin Devamı

BEDENSEL ENGELLÄ°LLER

G.SARAY Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Almanya’da Avrupa Şampiyonlar Kupası’nı, Japonya’da da Kıtalararası Kulüpler şampiyonu oldu. Dünya Bedensel Engelliler Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye, bayanlarda Gizem Girişmen, erkeklerde de Mustafa Ak
ile 2 altın kazandı.

HENTBOL

Tarihi ikincilik

BAYAN Hentbol Milli Takımımız, Akdeniz Oyunları’nda tarihi bir ikincilik elde etti. İzmir BŞB, Avrupa kupalarında yarı finale yükselen ilk bayan takımı oldu.

GÃœREÅž

Zirveye çıktık

DANİMARKA’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Grekoromen Milli Takımımız 44 puanla tarihinde 2. kez takım halinde şampiyon oldu. 74 kiloda Selçuk Çebi ile 84 kiloda Nazmi Avluca altın madalya kazandı.

ATLETÄ°ZM

Karin güldürdü Elvan üzdü

BERLİN’deki Dünya Şampiyonası’nda Karin Melis Mey, uzun atlamada kazandığı bronz madalya ile yüzümüz gülerken, Elvan Abeylegessa ile hayal kırıklığına uğradık. Alemitu Bekele, Avrupa Salon Şampiyonası’ndaki ilk altın madalyamızı getirdi. Üsküdar Belediyespor, Avrupa Kulüplerarası Kros Şampiyonası’nda Büyük Bayanlarda kazanarak tarihe geçti.

TEKVANDO

Bahri efsanesi

DÜNYA Takımlar Şampiyonası’nda erkeklerde ve genel klasmanda birinci olduk. Danimarka’daki Dünya Şampiyonası’nda Bahri Tanrıkulu üst üste 3. kez 1. oldu. Federasyon Başkanı Doç. Dr. Metin Şahin ikinci kez Dünya Tekvando Federasyonu Yönetim kuruluna oy birliği ile seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!