Krize rağmen futbol pazarı büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Krize rağmen futbol pazarı büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2009 14:47

Avrupa futbol pazarı, ekonomik krize meydan okuyarak 2007-2008 sezonunda 1 milyar avro artışla 14,6 milyar avroluk toplam büyüklüğe ulaştı.

Haberin Devamı

Deloitte'un “Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması” yayınlandı. Avrupa liglerindeki futbol kulüplerinin finansal verileri incelenerek hazırlanan raporda, toplam büyüklüğün 14,6 milyar avro düzeyine çıktığı ifade edildi.

Bu artışın Avrupa'nın beş büyük liginin (İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa) gelirlerindeki 700 milyon avroluk artış ve Euro 2008 maçlarından elde edilen gelire bağlı olarak gerçekleştiği vurgulandı.

İngiltere Premier Lig, İspanya La Liga, İtalya Seri A, Almanya Bundesliga ve Fransa Ligue 1'in toplam cirosunun 7,7 milyar avroyu bulduğu bildirildi.

GELİR ARTIŞINDA İNGİLİZLER VE İTALYANLAR ÖNDE

Futbol gelirlerinde dünya lideri olan İngiltere Premier Ligi, son televizyon anlaşmalarıyla geçen yıl en yüksek geliri elde eden lig oldu.
2007-2008 sezonunda en yüksek kazancı 2,4 milyar avro ile Premier Lig elde ederken, sterlin bazında yüzde 26'lık gelir artışı sağladı.
İtalya Seria A'da gelirini en hızlı artıran Avrupa ligi konumunda bulunuyor. Seri A takımları geçen sezon gelirlerini 357 milyon avro artırıp sezonu 1,4 milyar avro ciro ile kapadılar. Bu artışın yaklaşık 3'de 2'lik bölümünü lige geri dönen Juventus'tan, 120 milyon avroluk kısmının ise diğer kulüplerin televizyon anlaşmalarından kaynaklandığı vurgulandı.

Haberin Devamı

2007-2008 sezonunda İspanya La Liga'da yer alan kulüpler 112 milyon avroluk bir gelir artışı sağlarken, La Liga'nın toplam cirosu 1,4 milyar avro oldu. Bu artışa en büyük katkıyı Real Madrid ile Barcelona yaptı.

Almanya'da Bundesliga ise 2007-2008 sezonunda 59 milyon avroluk bir gelir artışı elde etti.

TRANSFER ÜCRETLERİ ARTTI

Avrupa'nın önde gelen beş büyük liginde futbolcu ücretleri 588 milyon avro artarak toplam 4,8 milyar avroya ulaştı.

Seri A'da futbolcu ücretleri 250 milyon avro artarak 972 milyon avroya ulaşırken, en düşük gelir artışına sahip olan Fransa Ligue 1'in futbolcu ücretleri 84 milyon avro artış gösterdi.

Almanya'da ise ücret artışı yüzde 17'de kalarak ücret maliyetleri 725 milyon avro olarak gerçekleşti.

La Liga'da gelir artışının yüzde 47'si Real Madrid ve Barcelona'dan geldi. İspanya'da futbolcu ücretleri yüzde 8 oranında artarak 900 milyon avroya ulaştı.

Haberin Devamı

Deloitte'un, Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması'na katkıda bulunan uzmanların, ekonomideki gerileme nedeniyle futbol gelirlerinin 2008-2009 sezonunda bir miktar yavaşlayarak da olsa artmaya devam etmesini beklediği ifade edildi.

Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven futbol endüstrisinde yaşanan son gelişmeler hakkında şunları söyledi:

“Avrupa'da yayın kuruluşlarının ve halkın spora olan ilgisiyle futbol kulüplerinin gelirlerinde bariz artışlar görüyoruz. Küresel kriz koşullarına rağmen profesyonel yönetimler ve medyanın yakın ilgisiyle bu trendin devam edeceği kanısındayız. Profesyonel yönetim anlayışı yaygınlaştıkça futbol endüstrisi etrafındaki katma değer zincirinin de kademeli olarak arttığına şahit oluyoruz. Türkiye'deki kulüplerimiz de aynı yoldan giderek bu trendden yararlanabilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!