Kravatı attı maceraya daldı

Güncelleme Tarihi:

Kravatı attı maceraya daldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2003 21:13

30 Mart-30 Nisan arasında yapılacak dünyanın en büyük macera yarışına Türkiye'den Cüneyt Gazioğlu da katılıyor. Macera Kuzey Amerika'nın doğusu (New York-Quebec) etabıyla başlayıp, Güney Afrika (Cape Town-Durban) ve Avustralya'da (Sydney-Melbourne) devam edecek, Kuzey Amerika'nın batısı (Salt Lake- San Francisco) etabıyla son bulacak.

Land Rover G4 Challenge adlı yarışmada etaplar birer hafta sürecek. 16 finalistin belirlendiği İngiltere'de basın mensuplarının en çok ilgi gösterdiği, ropörtaj yaptığı kişi sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Cüneyt Gazioğlu oldu.

Ocak ayının son haftası. Londra'nın 150 mil kuzeyinde Eastnor, Herefordshire'dayız. Hava bir hayli soğuk. Dünyanın en iyi 4x4 araçlarının test edildiği 5 bin dönümlük arazinin her köşesinde zorlu yarışlar yapılıyor. Amaç Mart ayında Kuzey Amerika'nın doğusu, Güney Afrika, Avustralya ve Kuzey Amerika'nın doğusunda yapılacak Land Rover G4 Challenge'da 16 ülkenin finalistini belirlemek. Aralık 2002'de tek tek ülkelerde yapılan seçmeleri kazanan 16 ülkeden 32 kişinin yarısı bu yarışlar sonunda elenecek. Finallerde yarışacak 16 kişi belirlenecek.

Ekstrem sporların tümüne yer veren, kondisyon, dayanıklılık, hızlı düşünme gibi bir sürü maharet gerektiren bu yarışmaya katılmak hangi macera tutkunun hayali değil ki? Beş günlük mücadeleyi gördükten sonra aman bu hayal benden uzak olsun, diyorum. Buz gibi havada çamurların içinde sürünmek mi istersin, ırmağın üzerindeki kütükten geçerken suya düşecek gibi bocalamak mı istersin? Bu kadar zorluktan sonra güzel bir hamam sefasıyla ödüllendirilmek, sıcak bir yatakta yorgunluk atmak mümkün olsa, yine neyse. Gecenin köründe ani bir komutla berbat bir bölgede kamp yapılacağı söyleniyor. Islak ve çamurlu giysilerle karanlıkta çadırlar kuruluyor, ateş yakılarak karınlar doyuruluyor. Kurumaya bile fırsat yok. Hemen uyumak lazım. Her an yeni bir komutla aklın alamayacağı bir iş yapmak zorunda kalabilirsin.

Peki bunca eziyeti çeken insanların yüzünde niçin en ufak bir yılgınlık ifadesi yok? Konuşunca başarının kolay kazanılmadığını anlıyorum. Hepsi çok iyi eğitim almış, kariyerlerinin zirvesinde işadamları, üst düzey yöneticiler, doktorlar, mühendisler. Ülkelerindeki benzeri elemelerden geçerek gelmiş ikişer kişilik takımlar. Birer kişi elenecek.

Aralık 2002'de yapılan ve 1000 yarışmacının başvurduğu Türkiye elemelerinde 998 kişiyi geride bırakarak Londra'ya gelen Türk takımında güzel bir uyum var. Verdiği kararlarla diğer yarışmacıları da kendine hayran bırakan Özhan Olcay (38), fizik kondisyonunu daha iyi bulduğu rakibi Cüneyt Gazioğlu'na (32) zaman zaman hocalık yapıyor. Finalistlerin açıklandığı gün Gazioğlu'na sarılarak ilk kutlayan da o oluyor.

Bir anda istifa etti cendereden kurtuldu

Land Rover G4 Challenge'da Türkiye'yi temsil edecek Cüneyt Gazioğlu İstanbul, Tarabyalı. Çocukluğu boğazda geçiyor. İlkokul ve kolej yıllarında sporla haşır neşir. Yedi yıl Yüzme İhtisas Kulübü'nde kulaç atıyor. Ders notları 'parlak' öğrencilerinki gibi afilli olmamakla birlikte, sömestr tatilleri mahvolmasın ve spordan uzaklaşmasın diye kırık notlara da geçit vermiyor. Amerika'da, San Diego Üniversitesi'nde finans ağırlıklı işletme eğitimi alıyor, master programını tamamlıyor. Tabii okurken de bir yandan harçlığını çıkarmak için benzincide çalışmak, barda garsonluk yapmak, pizza dağıtmak gibi malum öğrenci işleriyle iştigal ediyor. Okul bitince iki yıl banka ve sigorta şirketinde çalışıyor, askerlik nedeniyle Türkiye'ye dönüyor.

Küçük çaplı bir ticari faaliyet denemesinden sonra iyi bir pozisyonla bir bankanın bilgisayarlı masasının başına geçiyor. Spor yapıp doğayla iç içe yaşamak isteyen biri için pek de uygun bir iş değil. İşe gitmeden önce sabahları 5'te bisiklete binip ardından boğazın sularında kulaç sallıyor filan ama kravat takma saatine kadar geçen süre Gazioğlu'na yetmiyor.

‘‘Ekonomi daraldı, korkunç bir rekabet var. Üretilen işle elde edilen kazanç arasında ürkütücü bir uçurum oluştu. Bu da motivasyon eksikliğine, huzursuzluğa, yaptığım işten zevk almamama neden oldu. Bazı durumlarda karar verip hayatın akışını değiştirmek gerekiyor. Bir anda istifa edip büyük bir cendereden kurtuldum. İki gün sonra işle ilgili tek bir şey hatırlamıyordum bile.’’

Dinlerken kendimi budist rahip karşısında kafasını kazıtmış bir öğrenci gibi hissediyorum. Elemelerde gösterdiği performansı gördükten sonraki sözleri daha da ilgimi çekiyor. Gazioğlu ‘‘Belli bir olgunluğa eriştikten sonra amacım hiç bir zaman çevremdekileri etkilemek değil, kendi hayatımı yaşamak oldu. İstanbul'dan arabaya binip bilinmeyen bir köyde dilediğimce yiyip içmek, kuytu bir köşede aracın içinde uyumak gibi zevklerden uzak olmamak lazım.’’

CÜNEYT GAZİOĞLU

Parayı da zevk aldığım outdoor aktivitelerinden kazanıyorum

İyi de kızlar kariyerine tekme atıp macera yaşamak isteyen birine olumlu bakmazlar gibime geliyor!

- Öyle düşünenler yanıma yaklaşmıyorlar bile. İstifa ettikten bir süre sonra sevgilim de işinden ayrıldı, babamı da alıp arabayla Ege- Akdeniz turuna çıktık. Arkadaki römorkta çadır, sörf, bisiklet vardı. Hiç bilinmedik yollardan ilerledik. Bir gün Eğridir Gölü'nde sörfle açılırken ertesi sabah Darbaz'da kayak yapıyorduk.

Bir şekilde para kazanmak ta gerekmiyor mu?

- Turumuzun bir durağında Marmaris Turunç'ta bir tesis sahibine yılın üç ayı dolu, diğer zamanları boş geçen tesisi, outdoor aktiviteleri merkezi haline getirme fikrimi anlattım. Olumlu karşıladı ve geçen yıl başarılı bir sezon geçirdik. Şimdiki hayalim tüm Muğla bölgesini Avustralya, Güney Afrika veya Yeni Zelanda gibi outdoor sporları parkı yapmak.

Land Rover G4 Challenge'a katılım fikri nasıl doğdu?

- E- mail'le bir arkadaşımdan duydum. 1000 müracaat arasından görüşmeye çağrılan 248 rakibimi görünce biraz tereddüt ettim. Hepsi kaslı iri yarı dev gibi adamlardı. İlk kırka girerim diye düşünürken Özhan Olcay'la birlikte İngiltere'deki finallere kadar geldik.

Mart ayında başlayacak yarışla ilgili ne düşünüyorsun? İtalya ve Amerika'yı kadınlar temsil edecek. Bu bir avantaj mı?

- İtalyan finalist Alberta Chippa 30 yaşında tam anlamıyla bir atom karınca. Dağ bisikletiyle yapılan korkunç bir etabı tamamlayan tek kişi oldu. O yüzden avantaj değil. Takım olarak elemelerde Özhan'la birlikte iyi bir ülke puanı topladık. Puanlar New York'ta açıklanacak. İlk 8'e giren ülke ikinci gruba giren ülkelerden bir finalistle eşleşecek. Birer haftalık etaplarda Land Rover'ın Free Lander, Defender, Discovery ve Range Rover araçları ayrı ayrı kullanılacak. Ödül olarak verilecek Range Rover'dan ziyade böyle bir yarışa katılabilmenin mutluluğu yeter de artar bile.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!