"Kod adı 2015"

Güncelleme Tarihi:

Kod adı 2015
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2013 11:19

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), "2015 kod"unu oylamaya sunmak üzere toplanıyor.

Haberin Devamı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde 12-15 Kasım tarihlerinde yapılacak Dünya Doping Konferası'nda, uzun süredir üzerinde çalışılan yeni WADA Kurallar Bütünü (kod) tartışılacak. Konferansta analiz laboratuvarları, gizlilik ve kişisel bilgilerin korunması, doping testleri ve yasaklı maddelerin tedavi amaçlı kullanımında istismar olmak üzere 4 ana konuda yeni uluslararası standartlar masaya yatırılacak.

Analiz yöntemlerinden yasaklı maddelere, antrenörlere verilecek cezalardan tedavi amaçlı kullanım istismarlarına kadar birçok konunun görüşülüp karara bağlanacağı konferansta, geriye dönük numune incelenme süresinin 8 yıldan 10-12 yıla, ilk doping kural ihlalinde verilen cezanın 2 yıldan 4 yıla çıkarılması da gündemde yer alıyor.

Doping kural ihlallerinde "organize" hareket edilmesi konusuna büyük önem veren WADA, bu konuyla ilgili yeni yaptırımların "2015 kodu"na alınmasını da görüşecek. Doping kural ihlalindeki tüm yardımcı unsurları cezalandırma yolunda adımlar atmak isteyen WADA'nın gündeminde, doping ihlaline karışan hekimler ya da antrenörlerle çalışan tüm sporculara yönelik yaptırımların, 2015 koduna dahil edilmesi de bulunuyor.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu (TADA) Üyesi Haydar Demirel, yaptığı açıklamada, "Bu konferans, WADA'nın ilk kodunu kabul etmesinden bu yana yapılacak en büyük ve önemli toplantı" dedi. WADA'nın bir süredir ortaya çıkan gereklilikler nedeniyle kuralları yenilemeye gittiğini belirten Demirel, 2015'te ciddi yenilikler gelebileceğinin altını çizdi.

TADA Başkanı Türker Arslan, üyeler Rüştü Güner ile Haydar Demirel'in de bulunacağı Dünya Doping Konferansı'na protokol düzeyinde katılım bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME!