KKTC'ye spor ambargosu sürerken, Kürdistan FIFA şampiyonasında yarı finalde

Güncelleme Tarihi:

KKTCye spor ambargosu sürerken, Kürdistan FIFA şampiyonasında yarı finalde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 12:08

BM planları, belge olmayan belgeler, uzlaşmalar, hatta referandumlar...

Haberin Devamı

Kıbrıs sorununun çözümü için 40 yıldır hep çözüm planları, çözüm çabaları yazıldı çizildi.

 

Ancak deyim yerindeyse “bir arpa boyu yol” ancak gidilebildi. Belki de gidilemedi....

 

/images/100/0x0/55eaa066f018fbb8f88c5671
Kıbrıslı Türkler, sadece Türkiye tarafından tanınan kendi cumhuriyetlerine sahipler. Ancak uluslararası alanda tanınmıyorlar.

 

Bu tanınmamanın kapsamı o kadar geniş ki hayatın her alanını kapsıyor.

 

Haberin Devamı

En önemlilerinden biri... Kıbrıslı Türkler, ambargo nedeniyle ne bireysel bazda, ne de takım olarak hiçbir uluslararası karşılaşmaya, turnuvaya katılamıyorlar.

 

Bireysel olarak spor karşılaşmasına girmenin yolu Rum ya da Türk pasaportu almaktan, takım olarak ise katılmanın yolu ise ilgili Rum Spor Federasyonu'na katılmaktan geçiyor.

 

En ilginç örneklerden biri futbol... KKTC’de bir futbol federasyonu da, futbol ligi de var. Ancak bu ligde oynayan hiçbir futbol takımı, hiçbir uluslararası karşılaşmaya katılamıyor. KKTC, milli takım olarak da hiçbir karşılaşmada yer alamıyor. Bunun nedeni ise basit: Ambargo nedeniyle, uluslararası futbol federasyonu FIFA, KKTC’yi tanımıyor.

 

İlginçtir, Türkiye’nin resmen bağımsızlığını tanıdığı KKTC hiçbir turnuvaya katılamazken, Türkiye’nin güneyindeki bir “özerk bölge”, Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesi, hem FIFA tarafından tanındı, hem de uluslararası turnuvalara katılmaya başladı bile.  

 

FIFA, “Kürdistan Milli Takımı”nı resmen bu yılın Nisan ayında tanıdı. Ve tanınmayla birlikte Kürdistan takımının uluslararası şampiyonalara katılmak için önü açıldı.

 

Haberin Devamı

İlk adım olarak da Kürdistan Milli Takımı, resmen FIFA tarafından tanınmış bir uluslararası turnuvada, bugünlerde Filistin’de hala devam etmekte olan NAKBA turnuvasında karşılaşmalara başladı.

 

Her yıl Asya ve Afrika ülkeleri arasında düzenlenen dostluk karşılaşmalarından oluşan, FIFA onaylı NAKBA turnuvasına bu yıl 9 takım katıldı. Aralarında Kürdistan Milli Takımı da vardı.

 

Kürdistan, Moritanya ve Endonezya ile oynadı, avrerajla kendi grubundan birinci çıktı. Şimdi yarı finalde Filistin ile karşılaşacak.

 

Turnuvaya ayrıca Pakistan, Vietnam, Tunus, Sri Lanka ve Ürdün de katılıyor.

 

Sonuç şu:

Kürdistan resmen bağımsız değil, Irak’a bağlı bir özerk bölge. Ama FIFA onaylı bir turnuvada top koşturabiliyor bu takımın oyuncuları.

 

Haberin Devamı

Oysa KKTC’nin, Kıbrıslı Türk gençlerin böyle bir şansı hiç olmadı. KKTC için böyle bir turnuvaya katılmak için tek yol, Kıbrıslı Rumların kontrolündeki “Kıbrıs Futbol federasyonunu” tanımaktan geçiyor.

Kendi bağımsızlığından resmen vazgeçerek...

 

Gelinen bu noktada, Kıbrıs konusunu sanırım hepimizin biraz daha düşünmesi gerekiyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!