Kılıç: "Gençlik elden gitmiyor"

Güncelleme Tarihi:

Kılıç: Gençlik elden gitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 14:37

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından düzenlenen “Türkiye'nin Gençlik Profili” araştırmasının sonuçları açıklandı.

SETA'nın Ankara'daki merkezinde yapılan tanıtım toplantısına Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve bazı milletvekilleri katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, yaptığı konuşmada, 10 bin 170 genci kapsayan araştırmanın, bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı araştırma olduğunu belirterek, “Bugüne kadar bu ölçekte bir araştırma yapılmadı, bundan sonra da yapılması bir hayli zor olacak. Benim bu araştırmadan anladığım şu, gençlik elden gitmiyor” dedi.

Bunun, her dönemin popüler tartışması olduğunu kaydeden Kılıç, “Her dönem bazı değerleri kaybettiğimiz, kaybetmekte olduğumuzun vurguları yapılır. 'Elden gidiyor' kalıbı alışkın olduğumuz bir kalıptır ama bu araştırmanın sonuçları bunun tersini gösteriyor” diye konuştu.

“Araştırma sonuçlarının yol gösterici”

Araştırma sonuçlarının yol gösterici, sorunlara ışık tutan bir boyutu olduğunu ve bakanlık olarak bundan istifade edeceklerini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
“Olumsuz anlamda en fazla dikkatimi çeken konu başlığı alkol ve sigara tüketimi rakamları oldu ama bu noktada araştırmanın bir özelliği çok önem taşıyor. Birleşmiş Milletler'in evrensel kabul gören tanımına göre genç yaş aralığı 15-24 yaştır. Bu araştırma ise 15-29 yaş arasını genç nüfus olarak kabul etmiştir. Bu son derece cesurca bir yaklaşım. 24-29 yaş arasındaki sosyal gelir, statü değişimi, kaynak kullanımı, temel ihtiyaçlar ve bir takım tüketim alışkanlıkları, bu yaş aralığındaki tercihlerin değişiklik göstermesine yok açacaktır.”

Araştırma sonuçlarına göre gençler arasında bir okuma alışkanlığı olduğunu ancak bunun arzu edileni yansıtmadığını ifade eden Bakan Kılıç, bakanlık olarak en çok önem verdikleri konulardan birinin Türkçe'nin doğru kullanımı ve okuma alışkanlıklarının edinilmesi olduğunu dile getirdi. Kılıç, “Ana dilimiz olan, eğitim dilimiz olan Türkçe'de kelimeye iyi hakimiyet olmazsa olmazlarımız arasındadır” dedi.

“Türkiye'deki spor tesislerinin envanterini çıkarıyoruz”

Kredi ve Yurtlar Kurumu ziyaretlerine de değinen Kılıç, yeni yurtlarla eski yurtlar arasında çok ciddi bir yaklaşım farkı olduğunu ve bu farkı kapatmak için çalıştıklarını, 182 yeni yurt projesiyle yeni yurtların sayısını artıracaklarını söyledi.

Gençlik kampları ve tesislerin henüz yeterince bilinmediğini, bilinenlerden de yeterince faydalanılmadığını vurgulayan Suat Kılıç, “Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte Türkiye'deki spor tesislerinin envanterini çıkarıyoruz ve halka arz edeceğiz. Sadece futbol ve basketbolda değil, tenis, yüzme ve diğer branşlarda da var olan tüm spor tesisleri envanterimizi, gençler başta olmak üzere halkın kullanımına açmaya gayret ediyoruz” dedi.

“Genç, aynı zamanda tarlada çalışan, fındık toplayan demektir”

Bakan Kılıç, geçmiş zamanlarda benzer araştırmalar yapıldığını ancak bu araştırmaların kısmen lise, büyük ölçüde de üniversite gençlerini kapsadığını belirterek, şöyle devam etti:
“Zannedildi ki genç demek, eğitim hayatına devam eden insanlar demek. Oysa ki genç, aynı zamanda tarlada çalışan, fındık toplayan, çay bahçelerinde dolaşan, pamuk işleyen, inşaatlarda ya da sanayi de çalışandır. Genç, bu kadar bile çalışma imkanına sahip olamayandır ya da okul sürecinden sonra arzu ettiği hayatı kuramayandır. Bu nedenle bu araştırmanın bu yönü çok önemli.”

Araştırma sonuçlarına göre gençlerin sosyal donanım talebinde bulunduklarını ifade eden Kılıç, “Önümüzdeki günlerde İstanbul'da bir tanıtımla Gençlik Merkezleri projemizi kamuoyuna açıklayacağız. Bu merkezler sosyal olanakların yanı sıra ailelerin gençlerle iletişimini kuvvetlendirme ve gençlerin de ailelerin önemini anlama konusunda bilinçlendirme seminerlerine ev sahipliği yapacak” diye konuştu.

“Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Gençlik Çalıştayı”

Mayıs ayında Ankara'da, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Gençlik Çalıştayı'nı yapacaklarını anlatan Kılıç, “Ankara Arena'daki çalıştaya 10 bini aşkın genç katılacak. Gençlik politikalarını doğrudan gençlerle tartışıp belirliyoruz. Gençlerle hep iletişim içinde olmaya gayret ediyoruz. Gençlik Meclisi'nde temsilciler, gençlerin sorunlarını doğrudan bürokrat arkadaşlarımıza aktaracak” dedi.

Gençlerin internet kullanımının tahmin edildiği kadar yaygın olmamasına çok şaşırdığını ve bunun, internet erişiminin pahalı olmasına bağlandığını kaydeden Kılıç, gelecek eğitim yılında Kredi Yurtlar Kurumu tesislerinde yüzde yüz ücretiz ve Türkiye'nin en hızlı internet erişiminin başlayacağını söyledi.

Kitap okuma alışkanlıklarına da değinen Kılıç, Türkiye'de kitaba erişimin zor olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Gençler arasında bir sigara tüketimi var. En pahalı kitabın fiyatı en fazla 2-3 paket sigara fiyatıdır. Dolayısıyla kitap parası bulamamak gibi bir yargı doğru değildir. Bu düşünceyi pompalamamak gerekir. Biz yine de tüm yurtlarımızda büyük bir hızla kitap okuma köşeleri oluşturacağız. Ayrıca bir an evvel Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bağlı kuruluşların sigarayı bıraktırmaya yönelik daha etkili bir işbirliği içinde olması kaçınılmazdır.”

Bakan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gençlik elden gitmiyor. Gençlik, kendi geleceğine hükmediyor, sorunlarını fark ediyor, iletiyor ve bunların çözülmesini istiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!