Kemerlerini bağlayın, yarış başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kemerlerini bağlayın, yarış başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 00:00

Formula 1’de 2010 sezonu bugün yapılan Bahreyn Grand Prix’si antrenman turlarıyla başladı. F1 efsanesi Michael Schumacher, 3 sezon aradan sonra yeniden pistlere geri döndü. Türkiye Grand Prix’si, 30 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

ANTRENMAN TURLARINDA GÜLEN ROSBERG OLDU 

İŞTE TAKIMLAR VE PİLOTLARI -GALERİ

Formula 1 tutkunları için zaman zaman sabahın erken saatlerinde, bazen gün ortasında bazen de akşam heyecanla izleyecekleri 2010 sezonu bu hafta sonu Bahreyn Sakhir pistinde başlıyor. Formula 1'den Toyota ve BMW'nin ayrılması (BMW Sauber adı hala var ancak Sauber 2010'da Ferrari motoru ile yarışacak), Brawn GP'nin de adını değiştirerek (Mercedes satın aldı) Mercedes GP olarak yarışması ve yeni katılan üç takımla (Lotus, HRT, Virgin) ilginç bir sezona başlıyoruzBu sezon yarış sayısı 17'den 19'a çıktı. Ancak Kore yarışı, pist yapımı halen devam ettiğinden onay alınırsa yapılacak. Aksi takdirde sezon 18 ayaktan oluşacak. İstanbul'daki Türkiye GP ise bu yıl 30 Mayıs'ta. Gerek takımlar, gerek pilotlar önceki yıllara oranla sezon aralarında böylesi değişime şahit olmamıştı. Pilotlara bakınca her üç ismin ikisinin takımları için yeni olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

3 TAKIM PİLOT DEĞİŞTİRMEDİ
24 pilotun sadece sekizi eski takımında yarışıyor. Bunlardan sadece üç takım Red Bull, Toro Rosso - ki bunlar da Red Bull orijinli - ve Force India pilotlarını değiştirmedi. Kalan iki pilot da McLaren'den Hamilton ve Ferrari'den Massa. Geriye kalan 16 pilotun (HRT takımındaki Pedro de la Rosa' yı test pilotu olduğu ve eski sezonlarda F1'de yarıştığı için dışarıda tutarsak) beşi GP2'den. Yani genç ve gelecek vaat eden pilotlar. Kalan 10 eski F1 pilotu ise eskiden birbirlerine rakip olan takımlarda ya yer değiştirdiler ya da takım arkadaşı oldular.

Yenilikler
1- DÜNYA Motor Spor Konseyi WMSC'nin 12 takımın mücadele edeceği 2010 Formula 1 sezonundan itibaren geçerli olacak yeni puanlama sistemine göre birinci 10 yerine 25 puan kazanacak ve ilk sekiz yerine ilk 10 pilot puan alacak. Yeni sistemde ikinci 20, üçüncü 15 puan alacak ve dördüncülük ve sonrası sırasıyla 10, 8, 6, 5, 3, 2, 1 puan anlamına gelecek. Eski sistemde ikinciden itibaren puanlar 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 şeklindeydi.

2- İKİNCİ önemli değişiklik ise pit stoplar konusunda. Daha doğrusu benzin ikmalinde. Araçlar eskiden pit-stop yapınca benzin de alabiliyordu. Bu yıl benzin almak yasak. Pitstoplar sadece lastik değişikliği ve hasar gören acil değişebilecek parçaları onarmak için. Araçlar 1993'ten sonra ilk kez start aldıkları benzin yüküyle finiş görecek. Takımlardan sızan bilgilere göre lastik değişikliği için pit-stop süreleri 2 saniye barajına dayandı; hatta altına indi.

Haberin Devamı

4 favori takım var
Yeni sistemde ilk dört yarışı görmeden, yani Avrupa'ya geçilmeden "2010'da kim şampiyon olur?" tahmininde bulunmak çok zor... 2010'un favori 4 takımı McLaren, Ferrari, Mercedes GP ve Red Bull. Tecrübe olarak baktığımızda iki şampiyon pilotu bulunan McLaren (Hamilton ve Button), birer şampiyonu bulunan Ferrari ve Mercedes GP öne çıkıyor. Üstelik Mercedes GP geçen yıl şampiyonu Brawn GP'nin devamı. Yedi kez dünya şampiyonu olmuş bir F1 fenomeni Schumacher ve ekürisi yine bir Alman olan Rosberg. Ancak Schumacher'in F1'e uzun bir süre ara vermiş olması ve geçen yıl Brawn GP'nin son yarışlarda rakiplerinin gerisinde kalması altı çizilmesi gereken noktalar. Red Bull'da, Vettel ve Weber ile artık tecrübesiz değiller. Onlar için 2010 güzel bir yıl olabilir. Ferrari, Alonso'dan istediği verimi almakta başlarda zorlanacaktır. Massa'nın da geçen yıl yarım sezon F1'e ara vermiş olması önemli.

Haberin Devamı

İNGİLİZLER ŞANSLI
Bu yılın şanslıları bölümünde McLaren var. İki İngiliz şampiyona (Hamilton ve Button) sahipler. Çok ciddi bir Alman-İngiliz (Mercedes GP-McLaren) çekişmesi olması muhtemel. Yeni takımlar da kendi aralarında kapışacak. HRT (Hispania Racing Team), Lotus, Virgin; üçü de Cosworth motoru ile yarışacak.

Schumi&Brawn yine birlikte!
Formula 1'in 2010 sezonundaki en büyük yeniliği Michael Schumacher'in dönüşü kuşkusuz. 41 yaşındaki Alman pilot, kariyerindeki 91 GP zaferine yenilerini eklemek için direksiyonun başına tekrar oturdu. 7 dünya şampiyonluğu ile F-1'in en büyük efsanelerinden olan Schumi, sekizinciyi bunların yanına ekleyebilir mi; hiç de kolay görünmüyor. Bir büyük geri dönüş de Mercedes GP'den geldi. 1955'ten sonra ilk kez bu isimle yarışacak bir takım var gridde. Bu geri dönüş eski dostların da buluşması anlamına geliyor. Schumacher, anlaşmanın duyurulduğu basın toplantısında "Ross Brawn ile yeniden buluşmak harika" demişti. Brawn, Schumi'nin Benetton ve Ferrari zaferlerinde yanındaki isimlerden biriydi.

Haberin Devamı

Button: İyi başlamalıyız
Formula 1'de bu sezon yarışacak pilotlar arasında sadece ikisi "Dünya Şampiyonu" unvanını korumayı başarabilmiş isimler: Michael Schumacher ve Fernando Alonso. 2009 şampiyonu Jenson Button bunu başarabilir mi? "Gridde 1 numaralı araçla yer almak büyük bir onur. Yarış kariyerimde benim için bir ilk. Unvanımı korumak istiyorum ve bunun için iyi başlamamız gerekiyor" diyen Button, "Takım değişikliği, yenilik de önemli bir motivasyon kaynağı" ifadesini kullandı. Sezon öncesi testlerinde Ferrari ve McLaren'in biraz öne çıktığını belirten Button, Red Bull'un aracının ve Mercedes GP takımının da dikkat çekici olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

TAKIMLAR VE PİLOTLAR
MCLAREN Jenson Button Lewis Hamilton
MERCEDES GP Michael Schumacher Nico Rosberg
REDBULL Sebastian Vettel Mark Webber
FERRARI Felipe Massa Fernando Alonso
WILLIAMS Rubens Barrichello Nico Hulkenberg
RENAULT Robert Kubica Vitaly Petrov
FORCE INDIA Adrian Sutil Vitantonio Liuzzi
TORO ROSSO Sebastien Buemi Jamie Alguersuari
LOTUS Jarno Trulli Heikki Kovalainen
HRT F1 TEAM Bruno Senna Karun Chandhok
BMW SAUBER Pedro de la Rosa Kamui Kobayashi
VIRGIN Timo Glock Lucas di Grassi

FORMULA 1 2010 TAKVİMİ

14 MART 2010..........................................BAHREYN GRAND PRIX - SAKHIR
28 MART 2010..............................AVUSTRALYA GRAND PRIX - MELBOURNE
4 NİSAN 2010..........................................MALEZYA GRAND PRIX - SEPANG
18 NİSAN 2010 ....................................................ÇİN GRAND PRIX - ŞANGAY
9 MAYIS 2010....................................İSPANYA GRAND PRIX - BARSELONA
16 MAYIS 2010 ......................................MONACO GRAND PRIX - MONACO
30 MAYIS 2010 ............................TÜRKİYE GRAND PRIX - İSTANBUL PARK
13 HAZİRAN 2010......................KANADA GRAND PRIX - GILLES VILLENEUVE
27 HAZİRAN 2010 ................................AVRUPA GRAND PRIX - VALENCIA
11 TEMMUZ 2010 ............................İNGİLTERE GRAND PRIX - SILVERSTONE
25 TEMMUZ 2010 ......................ALMANYA GRAND PRIX - HOCKENHEIM
1 AĞUSTOS 2010 ..................MACARİSTAN GRAND PRIX - HUNGARORING
29 AĞUSTOS 2010........BELÇİKA GRAND PRIX - SPA-FRANCHORCHAMPS
12 EYLÜL 2010................................................İTALYA GRAND PRIX - MONZA
26 EYLÜL 2010 ..................................SİNGAPUR GRAND PRIX - SİNGAPUR
10 EKİM 2010 ............................................JAPONYA GRAND PRIX - SUZUKA
24 EKİM 2010............................................KORE GRAND PRIX - YEONGAM
7 KASIM 2010......................................BREZİLYA GRAND PRIX - INTERLAGOS
14 KASIM 2010 ..............................ABU DABİ GRAND PRIX - YAS MARİNA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!