Zihinsel özüre kök hücre ile tedavi

Güncelleme Tarihi:

Zihinsel özüre kök hücre ile tedavi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 10:34

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Biyokimya Dernekleri Federasyonu Kongresi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Özer, kök hücre ile zihinsel özürlerin de tedavi edilebileceğini bildirdi.

Nazmi Özer, hızla gelişen kök hücre çalışmalarının gelecekte tüm hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi konusunun umut verici olduğunu bildirdi.

Kök hücrenin en çok kordon kanında, kanda ve kemik iliğinde bulunduğunu belirten Özer, buralardan alınan hücrelerin çoğaltılarak, vücudun hasarlı bölgesine yerleştirildiğini söyledi. "Örneğin karaciğerinizde sorun var, kök hücre ile karaciğer üretebilirsiniz. Üstelik ürettiğiniz karaciğer vücudunuza tam uyum sağlıyor, ya da diyelim korneanızda sorun var. Kök hücre ile yeni bir kornea üretebilirsiniz" diyen Özer, bunun kök hücrelerin özel koşullarda üretilerek sağlandığını bildirdi.

ÖZÜRLÜ İÇİN MUCİZE GİBİ

Özer, halen nörolojik hasarların tedavisinin bulunmadığına işaret ederek, kök hücre ile bu sorunun da gelecekte giderilebilmesinin çok büyük bir başarı olacağını söyledi. Özer, beyin de dahil olmak üzere birçok hasarlı dokunun kök hücreler aracılığıyla yenilenerek işlevsel duruma getirilebileceğini kaydetti. Özer, böylece zihinsel özürlerin doğum sonrasında da giderilebileceğine işaret etti.

"YANLIŞ ÜRETİLEN KÖK HÜCRE KANSER HÜCRESİNE DÖNÜŞÜR"

Özer, kök hücrenin doğru ortamlarda üretilmemesi durumunda hücrenin hatalı olabileceğini, örneğin, kanser hücrelerine dönüşebileceğini dile getirdi. Dolayısıyla, bu konuda dikkatli davranılması gerektiğini ifade eden Özer, kök hücre çalışmalarının şu anda Ankara, Akdeniz, Hacettepe ve İstanbul Üniversitelerinde devam ettiğini belirtti.
Özer, kök hücre çalışmalarının 5-10 yıl içinde dertlere derman olabileceğini belirtti.

Özer ayrıca, 24-29 Haziran ayında İstanbul’da yapılacak olan "Sağlıkta ve Hastalıkta Moleküller" isimli kongrede, pek çok güncel konunun yanı sıra, kök hücreler ve tedavide kullanımları ile ilgili son gelişmelerin konunun uzmanlarınca tartışılacağını da söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!