Zeytinyağı mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00

Güneş AYNACIZEYTİN, kutsal, ölümsüz ve barışçı ise zeytinyağının bir mucize olması gerekmez mi? Zeytincilikle uğraşan yöre halkları genelde kendi ilkel yöntemleriyle yağını üretir ve kullanır. Bu, yağdaki kendine özgü doğal koku ayrı bir lezzet verir Egelinin sofrasına. Kahvaltıda ekmeğini zeytinyağına bananlar için bu yağ mucizeliğini yitiriyor. Nasıl olsa zeytinyağı deyip bol bol kızartma yapanlar için tehlike çanları çalmaya başlayabilir. Kızartma sırasında yiyeceklerin fazla yağ çektiğini ve kanser yapıcı maddelerin oluştuğunu söyleyerek zeytinyağının mucizelerini anlatalım isterseniz. Yapılan birçok araştırma, kan yağları ve damarlardaki kolesterol birikimini artıran en önemli diyet faktörünün yağ asitleri arasındaki dengesizlik olduğunu göstermiş. Vücuda fazla miktarda yağ asidi almak şişmanlığa ve damar sertliğine yol açmakta. Genellikle tek dereceli doymamış yağ asidinden zengin zeytinyağı tüketen Akdeniz yöresi toplumlarında kalp - damar hastalığının seyrek olduğu tespit edilmiş. Bunun üzerine yapılan çalışmalar, çok dereceli doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağların kullanılmasının doğru olacağını göstermiş. Ancak mısır, ayçiçek, soya gibi sıvı yağlarla beslenenlerin HDL dediğimiz iyi kolestrolü de düşürdüğünü ve bu nedenle de damarların tıkanma hızını arttırdığını gözlemlemişler. Oysa ki diyete eklenen zeytinyağının iyi kolesterol HDL düşürmeyip, damarların tıkanmasına yol açan LDL'yi düşürdüğünü tespit etmişler. Sonuç olarak; Toplam aldığımız kalorinin yüzde 25'i yağlardan gelecek şekilde ayarlanmalı. Yaklaşık 2 bin 500 kkal'lik bir diyette 70 gram yağ tüketilebilir. 1 - Kişi çoğunlukla hayvansal kaynaklı gıdalarla besleniyorsa (et, süt, yumurta) yağın yarıdan çoğu bu besinlerin bileşimindeki doymuş yağdır. Bu nedenle yemeklerde kullanılmak üzere 30 gram (3 yemek kaşığı) yağ alınmalı. Bu yağın yarısı zeytinyağı, diğer yarısı da mısır, çiçek gibi bitkisel sıvı yağlar olmalı. 2 - Aynı diyette kırmızı et yerine çoğunlukla balık kullanılıyorsa, 30 gram yağın yarısı zeytinyağı, diğer yarısı da yumuşak margarinler olabilir. 3 - Eğer kişi, hayvansal kaynaklı besinlerden fakir sebze ağırlıklı besleniyorsa (baklagil, sebze, meyve) o zaman yemeklerde daha çok yağ kullanılabilr. (45 gram) Bunun 1 / 3'ü tereyağı, yumuşak margarin 1 / 3'ü zeytinyağı, 1 / 3'ü diğer bitkisel sıvı yağlar olmalı. 4 - Süt ve ürünlerinden fakir ya da yağı azaltılmış olarak kullanılıyorsa, yalnızca zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı. Görüldüğü gibi zeytinyağı da bir yağ ve onun ölçüsüz kullanılması günlük yağ tüketiminin artmasına neden olur. Uzun ve kaliteli bir yaşam için yediğimiz, harcadığımız ve yaptığımız herşeyin farkında olarak mucizeleri yaşamanın keyfine varalım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!