Zeytinin ilginç öyküsü

Güncelleme Tarihi:

Zeytinin ilginç öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2001 00:00

Güneş AYNACI...Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, hem de öyle çocuklara filan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde, ölüme inandığın için, yaşamak, yani ağır bastığından...PAZAR günü elimde kumanda kanal kanal gezerken, Kanal 1'de ‘‘yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin. N.Hikmet’’ dizesini ekranda görüverdim. Bir Nazım Hikmet hayranı olarak kumanda ile gezinmeyi bırakıp zeytinin öyküsünü seyre daldım.İÇTEN, sıcak, samimi anlatımıyla kısa hoş bir belgesel niteliğinde sıkılmadan izlenebilecek bir program. Hazırlayan Mehmet Erdil, yönetmen ise sevgili Semra Kılavuz. Artık şu televolelerden bıktım diyorsanız, yüreği zeytin zeytin atan insanların yöresinden onların yaşam öykülerini ve geçmişten günümüze zeytinin ilginç serüvenini izlemenizi öneririm. Yörelerimiz Ürünlerimiz adlı program, salı günü 21.45, pazar günü ise tekrarı 17.30'da yayınlanıyor. İlgilenenlere duyurulur.Akdeniz mutfağının yıldızıZEYTİN, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yağ üretmek amacıyla yetiştirilir. Henüz işlem görmemiş taze zeytin çok acı olduğu için yenmez. Yenebilir hale gelmesi için bir takım işlemlerden geçirilir. Yağlık zeytinlerden ise ezilip preslenerek zeytinyağı çıkarılır. Başlıca yağlık zeytin çeşitleri arasında çolur, halkalı, memecik, memilik, sarıulak, uslu, Ayvalık yağlık, Edremit yağlık ve yoğulağı sayılabilir. En tanınmış sofralık çeşitler ise sele zeytini, kalembezi ve kalamatadır. Gerek zeytin gerekse zeytinyağı Akdeniz mutfağının en değerli besinleri. Özellikle Egelinin zeytine olan tutkusu, inancı bir başkadır. Hemen hemen her yemeği zeytinyağı ile pişiren, kahvaltıda ekmeğini zeytinyağına banan Ege insanı için zeytinin yeri ayrıdır. Zeytinyağından yalnızca yemeklik olarak değil sanayide sabun yapımında, eczacılıkta ise ağızdan müshil ve safra söktürücü, dışarıdan yumuşatıcı olarak da yararlanılır. Zeytin üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan ilk sıraları alır ve onları Türkiye, Tunus, Fas ve Suriye izler.Dünyanın en eski ağacıZEYTİN dünyadaki en eski tarım ürünlerinden biridir. M.Ö 3500 yılında Girit adasında zeytin yetiştirildiği söylenir. Sami halklarının M.Ö 3000 gibi erken bir dönemde zeytin tarımıyla uğraştığı da sanılmaktadır.ÇAĞLAR boyunca kutsal kabul edilen zeytinle ilgili birçok efsane vardır. Eski Ahit'te Nuh Tufanı ile ilgili bölümde anlatılan hikaye, zeytinle ilgili efsanelerin geçmişinin ne kadar eskilere uzadığını gösterir. Bilindiği gibi, büyük tufanla birlikte yeryüzü sular altında kalır. Tanrı sevgisiyle bir gemi yapıp yakınlarını ve dünyada yaşayan her varlıktan birer çifti gemisine dolduran Hazreti Nuh hariç, yeryüzü üzerinde bulunan herşey silinir. Tufan durduğu zaman Hazreti Nuh, suların çekilip çekilmediğini anlamak için geminin penceresinden bir güvercin salar. Fakat güvercin geriye döner, çünkü yeryüzü sular altındadır. Hz. Nuh yedi gün daha bekledikten sonra güvercini tekrar salar. Akşam vakti güvercin ağzından yeni koparılmış zeytin dalıyla gelir. O zaman Nuh, suların çekildiğini anlar. Ağzında zeytin dalı tutan güvercin, o günden bu güne, umudun ve barışın simgesi olur. Tufanın yok edici gücüne karşı direnen zeytin ağacı ise ölümsüzlüğün...Haftaya, zeytinyağının beslenmedeki önemiyle devam edeceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!