Yuvada enfeksiyon riski

Güncelleme Tarihi:

Yuvada enfeksiyon riski
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Temizlik ve beslenme koşullarına dikkat edilmeyen yuvalarda çocukların enfeksiyon kapma riski yüksek. Prof. Dr. Fatma Oğuz yuva öğretmenlerinin de sağlık taramasından geçmesi gerektiğini söylüyor.

Okul öncesinde büyük yararları olan yuvalarda, çocukların dikkat edilmediği takdirde enfeksiyon riskiyle karşı karşıya bulundukları bildirildi.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Sosyal Pediatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Oğuz, yuvalarda karşılaşılan enfeksiyonlara karşı dikkatli olmak gerektiğini belirterek, ’’Yuva çocukları çok sık enfeksiyon alıyorlar. Bu nedenle temizlik ve beslenmelerine çok dikkatedilmeli ve aşıları tamam olmalı’’ dedi.

Prof. Dr. Oğuz, yuvalarda enfeksiyonların oral, solunum, temas veyakan olmak üzere dört yolla bulaştığını vurgulayarak, kan yoluyla bulaşan hastalıklara yuva çocuklarında ender rastlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Oğuz, oral yolla bağırsak parazitleri ve Hepatit A, solunum yoluyla suçiçeği, kızamık, kabakulak, difteri ve tüberküloz gibi hastalıkların bulaştığına dikkat çekerek, bu hastalıkların çoğundan aşıyla korunulabileceğini kaydetti.

Kreş çocuklarının enfeksiyona yakalanmalarının, otokontrollerinin gelişmemiş ve çevreyle temaslarının çok sık olmasından kaynaklandığını anlatan Prof. Dr. Oğuz, ’’İshal en sık bulaşan, en riskli enfeksiyonlardan biri. Bu konuda temizlik çok önemli. Bir bakıcı, bir çocuğun altını değiştirdikten sonra ellerini çok iyi sabunlamalı ve asla mutfağa girmemeli’’ şeklinde konuştu.

Çocukların hijyen güvenliği için, tek başlarına tuvalete gönderilmemeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Oğuz, ’’Kurallar, duvarlarda öğretmenler için yazılı, çocuklar için de resimlenerek asılmalı’’ dedi.

Aşı önemli

Prof. Dr. Fatma Oğuz, çocukları enfeksiyonlardan korumak için aşı yaptırılması gerektiğini ifade ederek, menenjit ve tüberküloz gibi hastalıkların bulaşmasını önlemek için aşının şart olduğunu kaydetti.

Kreş öğretmenlerinin çalışmaya başlamadan önce sağlık taramasından geçirilmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Yalnızca çocukların aşılanması da yeterli değil. Oradaki bütün bakıcıların ve tüm öğretmenlerin de aşılarının tamam olması lazım. Çünkü çocuklarla çok sıkı temasta bulunuyorlar. Onlardaki her enfeksiyon, çocuklar için bir risk. Bulaştırıcılık rolü oynuyorlar. Temizlik kurallarına dikkat etmedikleri takdirde, kendileri enfeksiyon almasa bile bir çocuktan başka bir çocuğa rahatlıkla bulaştırabiliyorlar. Bu nedenle hasta olmadıklarını kanıtlamaları lazım. Yuvalardaki temizlik kuralları ile yöneticiler de, bir kurum tarafından denetlenmeli.’’

Yuvalardaki çocuklara el yıkama alışkanlığının da mutlaka kazandırılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Oğuz, şunları kaydetti:

’’Araştırmalarda, sadece el yıkamanın bile çoğu enfeksiyonların bulaşımını engellediği görülmüş. Çocuğa el yıkama alışkanlığını aşılayın El yıkama süresi 3 dakika olmalı. Bu süreyi, çocuğa şarkı öğreterek tutturabilirsiniz.’’ (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!