Yurtiçi tasarruflar 343.1 milyar YTL'yi buldu

Güncelleme Tarihi:

Yurtiçi tasarruflar 343.1 milyar YTLyi buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 10:09

Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilerin, banka mevduatı, Hazine borçlanma kağıtları, hisse senedi, repo, menkul kıymet yatırım fonu, yatırım ortaklığı gibi alanlarda değerlendirdikleri toplam tasarrufları bu yılın ilk 11 aylık döneminde 41.6 milyar YTL artarak 343.2 milyar YTL’ye yükseldi. Bu yıl tasarrufların ağırlı olarak YTL mevduata yönlendiği belirlendi.

ANKA’nın Merkez Bankası, SPK, BDDK, Merkez Kayıt Kuruluşu gibi kuruluşların derlediği verilerden yaptığı hesaplamalara göre yurt içi tasarruflarda bu yılın ilk 11 aylık döneminde yüzde 13.8 oranında bir genişleme yaşandı. Aynı dönemdeki enflasyondan arındırıldığında tasarruflarda yüzde 6.1 oranında bir reel artış kaydedildiği belirlendi.
Yurt içi tasarrufların 136.3 milyar YTL ile büyük bölümü bankalarda YTL mevduat olarak değerlendiriliyor. YTL mevduatlarda bu dönemde toplam 33 milyar YTL’lik bir böyümü kaydedildi. Nominal olarak yüzde 32 büyüyen YTL mevduatlardaki reel artış ise yüzde 23.1 olarak hesaplandı. YTL mevduatlardaki bu artış büyük ölçüde gerçek kişilerin mevduatlarındaki 21.1 milyar YTL’lik büyümeden kaynaklandı. Tüzel kişilerin YTL mevduatları ise bu dönemde 11.9 milyar YTL büyüdü.
YTL mevduatlardaki bu artışa karşılık döviz mevduatları ise ekonomide yaşanan ters dolarizasyon sonucu yüzde 2.4 oranında azalarak 74.3 milyar YTL’ye indi. Döviz mevduatlarının YTL karşılığında reel olarak ise yüzde 9 oranında bir daralma kaydedildi.
ÖFK’LARDAKİ TASARRUFLAR
Özel finans kurumlarındaki katılma ve cari hesaplarda tutulan tasarruflar ise bu dönemde yüzde 35.9’luk bir büyümeyle 8 milyar YTL’ye kadar yükseldi. İslami esaslara göre bankacılık yaptıkları belirtilen ÖFK’ların yurt içi tasbarruflardan aldığı pay önceki yıllara göre önemli ölçüde arttı.
HAZİNE KAĞITLARI AZALIYOR
Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişi yatırımcıların Hazine iç borçlanma kağıtlarında değerlendirdikleri tasarruflar ise bu yıl yüzde 4.4 oranında azalarak 64.1 milyar YTL’ye kadar geriledi. Bu gerileme tümüyle gerçek kişilerin iç borçlanma kağıtlarında tuttukları tasarruflarındaki 6.1 milyar YTL’lik azalmadan kaynaklandı. Bankaların YTL mevduatlara uyguladığı faiz oranlarının, Hazine iç borçlanma faizlerinin üzerinde seyretmeye başlaması tasarrufların bir kısmının tahvil ve bonodan çıkarak mevduata kaymasına yol açıyor.
Bu yılın ilk 10 aylık döneminde önemli ölçüde artan bir başka tasarruf aracı ise menkul kıymet yatırım fonları oldu. Söz konusu fonlarda tutulan tasarruflar yüzde 20.5 artarak 29.6 milyar YTL’ye ulaştı.
Emeklilik yatırım fonlarına yönlenen tasarrufların 1.1 milyar YTL’ye, yatırım ortaklıklarındaki tasarrufların 1.5 milyar YTL’ye çıktığı bu dönemde, İMKB’deki yüksek fiyat artışlarına rağmen hisse senetlerinde tutulan tasarruflar ise yüzde 24.3 artarak 21.1 milyar YTL’ye çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!