Yürekliysen eğer 'Karbeyaz'

Güncelleme Tarihi:

Yürekliysen eğer Karbeyaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2010 16:49

Fotoğrafçı ve yönetmen Selim Güneş’in Sabahattin Ali’nin ‘Ayran’ isimli öyküsünden uyarladığı ve yönettiği ‘Kar Beyaz’ filmi, 46. Uluslararası Chicago Film Festivali’ne kabul edildi.

Haberin Devamı

Yürekliysen eğer Karbeyaz

KAR BEYAZ FİLMİNDEN FOTOĞRAFLAR

Başrollerini Hakan Korkmaz, Sinem İslamoğlu, Gürsan Piri Onurlu, Kaya Akkaya, Ziver Armağan Açıl, Ruhan Odabaş ve Sinan Koçal’ın paylaştığı ‘Kar Beyaz’, bu sene 46. kez düzenlenecek olan Chicago Film Festivali’nin ‘Dünya Sineması’ bölümünde gösterilecek. Dünyanın en önemli ve prestijli film festivallerinden biri olan Chicago Festivali bu sene 7-21 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor. Festivalin ‘Dünya Sineması’ bölümünde usta sinemacıların yeni filmleri ve yeni yetenekler boy gösteriyor.

Haberin Devamı

Şavşat’ta çekilen ve ‘art house’ kategorisindeki filmin kısaca öyküsü şöyle: Bir yıl önce babası hapse atılmış olan on iki yaşındaki Hasan, annesinin kasabaya çalışmaya gidişiyle birlikte iki kardeşiyle yalnız kalır. Köye haftada bir kez gelebilen annenin getirdiği yemekler ancak bir kaç gün yeter. Hasan çareyi yol kenarında ayran satıp ekmek alacak para kazanmakta bulur. Kendileriyle hesaplaşırken yaşamın kısır döngüsüne sıkışmış olan Anne, Demirci Halil, Recep, Kadir Dede ve Genç Yolcu’nun yolları, küçük bir köyün yoksulluğunun çıkmazında Hasan’ın yazgısıyla kesişir.      

Yürekliysen eğer Karbeyaz
Yürekliysen eğer Karbeyaz

Türkiye’nin önemli edebiyatçılarından Sabahattin Ali’nin “Ayran” adlı öyküsü Ağustos Film’in yapımcılığı ile Selim Güneş’in projesi olarak Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’nin de onayı ve desteğiyle hayat buluyor. Sinemaya uyarlanan öykü, uzun metrajlı film senaryosuyla 2009 yılı içinde Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmeye değer bulunan 9 projeden biri oldu.

Artvin-Şavşat-Meydancık güzergâhının göz alıcı dokusunda yer alan Şavşat’ın Maden Köyü’nde gerçekleşen çekimlerle hazırlanan 82 dakikalık filmde Selim Güneş; Sabahattin Ali’nin “Ayran” isimli naif ve anlamlı öyküsünü fotoğraf sanatından gelen birikimiyle yorumluyor.

Haberin Devamı

Yönetmen öyküye sinema perdesinde yaşam verirken, küçük bir köyün yoksulluğunun ve yoksunluklarının çıkmazında, annesine olan sevgisiyle hayata bağlanmış bir çocuk olan Hasan’ın ayran satarak para kazanmaya çalışırken yaşadıklarını ve etrafındaki insanların hayatla ve kendileriyle hesaplaşmalarını anlatmakta.

Sabahattin Ali’nin değerli kalemi ile Güneş’in sinemaya olan tutkusu ve fotografik görsel becerisi öykünün yaratmış olduğu güçlü hikâyeyle gerek duygusal, gerek görsel etkisiyle hafızalarda yer eden bir sinema filmi olarak izleyicisiyle buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!